„365 de zile în Germania / 365 Tage in Deutschland. Teatru nou pentru copii și adolescenți” revine cu un nou eveniment pe 14 august 2021, ora 18:00, la Teatrul pentru Copii și Tineret GONG din Sibiu. ”BIBI” este conceput și scris de dramaturga Mihaela Michailov și regizorul Radu Apostol care au realizat o cercetare amplă despre migrație din punctul de vedere al copiilor și adolescenților atât în Germania, cât și în România. Regia este semnată de Radu Apostol, scenografia de Gabi Albu și muzica de Eliza Păuna. Din distribuție fac parte Claudia Stühler și Eliza Păuna.
Mihaela Michailov: Povestea lui Bibi e, în acelasi timp, povestea unor copilării frânte: între părinți plecați la muncă în străinătate și bunici care încearcă să le suplinească lipsa. Migrația e alienantă și dureroasă pentru copii, părinți și bunici. E istoria care lasă urme în familii sugrumate de dor și nevoia de a fi împreună. Un „împreună” din amintiri umbrite.
BIBI e și despre cei pe care un „alo” pe skype pare să îi mai lege. Doar atât. Un „alo”.
O școală e pe cale să nu mai fie. Și totuși rămâne în picioare. Deși totul în jurul ei îi anunță sfârșitul. Deși fiecare zgomot mușcă din fiecare colț. O școală în care trecutul scrâșnește și viitorul mijește chinuit, dar școala nu se lasă doborâtă.
BIBI e povestea unei prăbușiri lente, în care se (între)vede dorința stăruitoare a salvării.
BIBI e istoria miilor de copii pentru care egalitatea de șanse e o utopie. Copii care învață în școli abandonate de sistemul educațional. Copii care duc cu ei navete de kilometri, drumuri neasfaltate, evaluări și examene epuizante. Ei nu vor fi niciodată în top. Ei rămân la coada clasamentelor făcute ca să-i ignore. Ei sunt copiii din spatele școli, la marginea lumii. Școli ale disprețului sistemic. Școli ale înfrângerii din care răsare uneori o posibilitate. BIBI e povestea acestei posibilități. E povestea lor. O profesoară care, în ciuda tuturor eșecurilor, e acolo pentru el. Pentru Bibi. Băiatul prea mare ca să mai fie alintat și încă prea copil ca să plece din satul lui.
BIBI e spectacolul unei confruntări cu miză mare. Să păstrezi o școală în viață. Să minți pentru o școală. Să n-o vrei la pământ. Să-i mai dai o șansă. A doua șansă.
Atunci când închiderea școlilor cu pereți din bucăți de speranțe devine iminentă, cine mai poate salva destine cu șanse ciuntite? Cine luptă pentru educația unui singur elev, pentru școala cu un singur copil, pentru lumea cu o singură devenire?
Durata spectacolului: 1h.
Intrare gratuită pe bază de rezervare la agenția de bilete a Teatrului pentru Copii și Tineret GONG, Sibiu – Contact: 0269 210 906 sau adresa de mail: ticketing@teatrulgong.ro
Proiectul multianual „365 Tage in Deutschland / 365 zile în Germania“, curatoriat de Mihaela Michailov și Ciprian Marinescu este realizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în colaborare cu Centrul de Teatru Educațional Replika din București, Teatrul pentru Copii și Tineret GONG din Sibiu, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică UNATC București, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu și Goethe-Institut București. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiectul „365 Tage in Deutschland / 365 zile în Germania“ a avut un preambul la Berlin. Dramaturga Mihaela Michailov, regizorul Radu Apostol și mediatorul Ciprian Marinescu au întreprins o investigație în comunitățile românești din Berlin, investigație la finalul căreia au rezultat o piesă de teatru în interpretarea Esterei Stan, precum și o serie de video-uri realizate de elevii școlii Hector-Peterson din Kreuzberg și de adolescenți din comunitățile de români din Germania. Proiectul din Germania poate fi urmărit pe site-ul www.365-Tage-in-Deutschland.de și a fost realizat de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, cu susținerea financiară a Fonds Soziokultur, a Goethe-Institut București, a Adminstrației Fondului Cultural Național, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Berlin și cu școala Hector-Peterson.