Miercuri, 7 iulie 2021, ora 18.00, la Contego The Coffee Factory din București, va avea loc lansarea volumului ”O numărătoare inversă”, de Emilia Toma, apărut în colecția LIT a Tritonic Books.
Cartea O numărătoare inversă își propune să aducă la lumină, prin intermediul ficțiunii literare, unele dintre cele mai neplăcute situații de abuz fizic si emoțional și lecțiile pe care le putem desprinde de aici. Ajuns la vârsta la care crede că, oricât ar regreta trecutul, este prea târziu, protagonistul, un bărbat în vârstă de 45 de ani își disecă viața încă de la primele amintiri, trecând prin copilărie, adolescență, anii în care le-a iubit și le-a urât, în același timp, pe cele mai importante două femei din viața lui, urmați de anii de gol și de liniște aparentă marcată de noi pierderi care i-au adus amintiri dureroase din trecutul foarte îndepărtat.
Romanul are puternice valențe psihologice, multe dintre experiențele din copilărie și adolescență reflectându-se în pornirile violente și narcisice ale personajului care, nu întâmplător, este un fost boxer.
Ovidiu ne face să îl urâm, dar, poate, să îl și iertăm sau să îl înțelegem. În mod normal, povestea lui ar trebui să supere, să dezguste. Dar el începe cu un context, cu un cadru al modului lui de a vedea lumea, cu o copilărie aparent normală, pentru ca apoi să își arate din plin vulnerabilitatea atunci când povestește despre cele două femei care i-au marcat existența. În final, el își autopsihanalizează reacțiile din trecut ca pe un exercițiu de a lăsa acele lucruri să treacă prin el, pentru a-și putea vedea mai departe de drumul lui, acum îndreptat, dar gol.
Succesul profesional pe care a ajuns să îl aibă atunci când a pierdut totul este ironia acestui fost boxer care a trăit o mare parte a vieții lui în depresia omului înjosit, apoi a celui care a pierdut succesul și faima, apoi a celui care a pierdut o iubire pură pentru o alta puternică și complicată și, în cele din urmă, a celui care nu a știut să păstreze alături de el acea singură persoană care i-a înțeles traumele și demonii. Pierderile continuă și după ani în care nu a reușit să se ierte, iar finalul romanului este pe cât de șocant, pe atât de ambiguu lăsând loc multor interpretări cu privire la modul în care protagonistul a reușit (sau nu) să integreze lecțiile din viața lui.
Prozatoare, sociolog de profesie, Emilia Toma (n. 1989), este autoarea cărții de nonficțiune Terapie pe salteaua de pilates (2020) și a publicat fragmente în revistele literare Opt motive, O mie de semne, Echinox și P(R)OEZIA.
Are un master în Sondaje de Opinie, Marketing și Publicitate, la Universitatea din București, la începutul carierei a cochetat cu jurnalismul în calitate de redactor în cadrul publicației ZIUA Online (2011), iar în prezent îmbină sociologia ca meserie de bază cu psihologia, o pasiune mai veche, ambalând teme precum abuzul, traumele și consecințele acestora pe termen lung în ficțiune literară.