spot_img

”Împreună în Bucovina” cu „Universul Prieteniei”

25 iulie 2021. Într-o comună din Bucovina, 37 de prieteni își luau rămas bun după 5 zile petrecute împreună în tabăra anuală a „Universului Prieteniei”, devenită deja tradițională, ajunsă la ediția a XIII-a. Sosiți la „Casa Lucreția”, într-o după-amiază răcoroasă, dar și cu prea mulți stropi de ploaie,  a zilei de 20 iulie,  după o masă copioasă cu supă de găină „adevărată”,  ciulama de hribi și plăcinte „poale-n brâu”, au demarat activitățile cu prezentarea istorică (Dorina Topală) și culturală (Ioan Mugurel Sasu) a comunei Vama, urmând apoi intervenția unor oaspeți sosiți de departe: Daniela și Constantin Gumann, membri fondatori ai Asociației Scriitorilor Români din Austria, care au vorbit despre cartea în diasporă, exemplificând cu câteva dintre volumele personale apărute în ultimul an,  dar și despre revista „Condeierul diasporei”, iar președintele Alianței Românilor din Italia,  Marius Dogaru,   a menționat obiectivele asociației,  prezentând și proiectul cultural „Te provoc la o carte”, al cărui inițiator este Lăcrămioara Maricica Niță.

    Miercuri, 21 iulie, a fost ziua lansărilor și prezentărilor de carte. S-a lansat colecția taberei,   „Voci în Bucovina”, care cuprinde 13 volume  (autori: Liliana Albu, Valentina Balaban, Gabriela Beldie, Andana Călinescu, Florin Dochia, Anica Andrei-Fraschini, Luminița Ignea, Dorel Mancaș, Emilian Marcu, Angela Stoian Mihai, Mihai Constantin Ticu – prezentat de Petronela Angheluță, C. Titi Nechita, Ioan Mugurel Sasu), iar Maria Apetroaiei, Mioara Bahna, Lina Codreanu, Livia Dimulescu, Anda Mihaela Miroiu,  Rodica Rodean,  Mariana Rogoz Stratulat, Valeriu Valegvi și Daniel Bratu & Sanda Nicucie și-au prezentat volumele apărute în ultima perioadă. La această întâmplare culturală a participat Gheorghe Gabriel Cărăbuș, directorul Bibliotecii „I.G.Sbiera” Suceava, care a primit o importantă donație de carte.Seara s-a încheiat cu un regal eminescian susținut de doi mari eminescologi: Lucia Olaru Nenati, care a prezentat volumul „Eminescu – dorul de absolut…100 de poeme dedicate efigiei eminesciene”, editat sub egida Asociației Culturale „Regal d`Art” și Theodor Codreanu, cu expunerea „Eminescu în viziunea exilului românesc”.

    A treia zi am pornit la drum să cunoaștem câteva dintre frumusețile Bucovinei. Pe un traseu de cca 200 km am vizitat mănăstiri (Voroneț, Mănăstirea Humorului, Sucevița, Moldovița), am parcurs un traseu minunat cu Mocănița-Huțulca, un tren cu locomotivă cu abur și, la final, am poposit la binecunoscutul Muzeu al ouălor încondeiate „Lucia Condrea”, unde „bijuteriile ovoidale”,  adunate în 15 colecții, cuprind o întreagă gamă de elemente reprezentative, deosebit de bine realizate.

Ziua dedicată cărții pentru copii a fost una specială și deosebit de emoționantă, deoarece ne-am întâlnit cu tineri de la Asociația umanitară „Freamăt de Speranță” din Câmpulung Moldovenesc și am făcut cunoștință cu un poet-adolescent deosebit de talentat, diagnosticat cu tetrapareză spastică, în palmaresul căruia figurează 6 volume de autor, eveniment prezentat de scriitoarea Vera Crăciun. Nu au lipsit donațiile de carte și contribuția membrilor „Universului Prieteniei” pentru realizarea unui centru de recuperare la standarde europene, visul doamnei Anca Crăciun, președintele asociației umanitare.

    După-amiaza celei de a patra zile și dimineața zilei următoare au fost dedicate activităților Asociației Cenaclul „Nectarie” Vama-Bucovina, principal partener în cadrul proiectului „Împreună în Bucovina” și Festivalului Internațional „Umor fără frontiere în Țara de Sus”:  întâlnirea cu membrii cenaclului, prezentări de carte (volume de autor și antologia membrilor – „Voci din Bucovina”), recital de poezie și muzică, vernisajul expoziției „Pandemie umoristică” (artist pastic Radu Bercea), festivitatea de premiere a Concursului de creație literară (epigramă și poezie). Recitalul corului bărbătesc „Flori de măr” din Râșca-Suceava, coordonat de inimoasa scriitoare Mihaela Grădinariu, a ridicat în picioare spectatorii din sala Căminului Cultural, iar ropotele de aplauze s-au auzit până departe, în „Țara fagilor”.

     Ca un corolar al activităților celor 5 zile, șezătoarea de sâmbătă seară a oferit participanților prilejul de a se mobiliza, uniți, pentru a prezenta, în fața auditorului, un adevărat spectacol dominat de creativitate, umor și spontaneitate. Surpriza serii a fost Maria Iosep (11 ani) care a interpretat povestirea „Prostia omenească” de Ion Creangă și ne-a încântat cu câteva melodii din Bucovina.

„Împreună în Bucovina” – Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, a avut ca parteneri: Asociația Cenaclul „Nectarie” Vama-Bucovina, Biblioteca „I. G. Sbiera” Suceava, Primăria Comunei Vama, Asociația Scriitorilor Români din Austria, Alianța Românilor din Italia, Societatea  pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina  „Mihai Eminescu”  Cernăuți-Ucraina.

 

Rodica Rodean

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508