Turneul naţional Orgile României, ajuns la a treia sa ediţie, continuă incursiunea în istoria acestui fabulous instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susţinute în catedrale şi biserici catolice şi evanghelice din Bucureşti, Deva, Sibiu şi Braşov, de tânărul organist Eduard Antal. În vara anului 2021, Turneul naţional „Orgile României” propune o a treia ediţie, mai specială, care ştim când începe, pe 27 iunie, dar nu ştim când se va termina. Primul concert va avea loc pe 27 iunie la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, după care turneul va continua pe 1 iulie, la Biserica Reformată din Deva, pe 2 iulie, la Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, în cadrul Festivalului Româno-American şi pe 4 iulie, la Braşov, la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul.
În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Nicolas de Grigny, Johann Sebastian Bach, George Enescu, Dinu Lipatti, Louis Vierne, Gabriel Faure sau Alfred Hollins.
Turneu Național – Orgile României
ediția a III-a
27 iunie, ora 20 – Bucureşti, Catedrala Sfântul Iosif
01 iulie, ora 19 – Deva, Biserica Reformată
02 iulie, ora 19 – Sibiu, Biserica Evanghelică Sf. Ioan
04 iulie, ora 19 – Braşov, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul
Program muzical
Eduard Antal – orgă
Nicolas de Grigny (1672-1703): Veni, Creator Spiritus – en taille à 5
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Passacaglia și fuga în do minor BWV 582
George Enescu (1881-1955): Preludiu din Suita în stil vechi, op. 3
Dinu Lipatti (1917-1950): Nocturnă în fa# minor, op. 6
Louis Vierne (1870-1937): Hymne au Soleil din Suita 2, op. 53
Gabriel Fauré (1825-1924): Siciliana în sol minor, op. 78 din Pelléas et Mélisande
Alfred Hollins (1865-1942): Uvertura de concert nr. 2 în do minor
Producător: Pro Contemporania
Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Cu sprijinul: JTI, JOROM Accent
Parteneri culturali: Filarmonica de Stat din Sibiu, Primăria Municipiului Deva, Centrul cultural Drăgan Muntean din Deva, Biserica reformată din Deva, Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, Biserica Romano-Catolică Sf. Petru şi Paul din Braşov, Catedrala „Sfântul Iosif“ din Bucureşti