spot_img

Expoziția ”Hai, maghiarii! – De la Népstadion la Puskás Aréna”

Vineri, 11 iunie 2021, se ia startul cea mai importantă competiție fotbalistică din acest an: Campionatul European. Meciurile din CE20202 se desfășoară și la București și la Budapesta. Cu câteva minute înainte de a începe primul meci al reprezentativei Ungariei din cadrul grupelor Campionatului European, marți, 15 iunie 2021, de la 18:30, la Institutul Cultural Maghiar București, va avea loc vernisajul expoziției ”Hai, maghiarii! – De la Népstadion la Puskás Aréna”. Expoziţia prezintă prin intermediul unor fotografii şi planuri spectaculoase, respectiv poveşti legate de acestea, istoria de peste 70 de ani a unei locaţii importante din punctul de vedere al istoriei sportului maghiar, de la începutul lucrărilor de construcţie la Népstadion, în 1948, până în 2019, momentul inaugurării Puskás Aréna. 

Ideea unui stadion al naţiunii s-a născut la începutul secolului XX. La întrunirea de trei zile a Comitetului Olimpic Internațional din 1911, organizat la Budapesta, baronul Coubertin îi promisese capitalei Ungariei Jocurile Olimpice din 1920, fiind întrunite toate condițiile necesare, cu excepția uneia: nu exista un stadion. Cu toate că s-au realizat proiectele, stadionul nu s-a construit, Primul Război Mondial zădărnicind visele olimpice. În 1947 Guvernul a decis să construiască în sfârșit Népstadion / Stadionul Poporului. Pe data de 12 iulie 1948 au început săpăturile pentru fundație, iar pe data de 20 august 1953 Népstadion a fost inaugurat în cadrul unor festivităţi grandioase.

 

Selecţionata Ungariei a jucat numeroase partide memorabile pe Népstadion, dar aici au avut loc şi derbyurile importante organizate în aceeași zi unul după celălalt dintre echipele capitalei (Ferencváros, Honvéd, MTK, Újpest sau Vasas) care au marcat istoria campionatului Ungariei, precum şi legendara întâlnire dintre actori şi jurnalişti (SZÚR). Din istoria Echipei de Aur cel mai important meci a fost cel din 23 mai 1954 împotriva Angliei. Englezii au sosit la Budapesta pentru a-şi lua revanşa în faţa echipei lui Puskás după înfrângerea suferită cu o jumătate de an în urmă la Londra, cu scorul de 6-3. Rezultatul a fost un eşec şi mai mare, selecţionata Angliei suferind în faţa a 100.000 de suporteri cea mai cruntă înfrângere din istoria sa de până astăzi, cu un rezultat de 7-1. După meci a devenit un proverb faptul că „englezii au venit pentru şapte zile şi au plecat cu şapte la unu”.

 

Népstadion nu a însemnat doar sport, ci şi alte evenimente culturale. În afară de meciuri de fotbal, legendarele concerte fac parte în aceeaşi măsură din memoria colectivă legată de Népstadion. Dintre concertele formaţiei Omega sau a superstarurilor precum The Rolling Stones, AC/DC sau Michael Jackson se remarcă în mod special concertul susţinut de Queen pe data de 17 iulie 1986, când Freddie Mercury a cântat în limba maghiară împreună cu şaizeci de mii de oameni un cântec popular maghiar (Tavaszi szél vizet áraszt…).

 

La 49 de ani de la inaugurarea Népstadion, pe data de 21 august 2002 stadionul devine Puskás Ferenc Stadion, jucătorul legendar atunci în vârstă de 75 fiind prezent la festivităţi.

 

La începutul anilor 2000 a devenit limpede că bătrânul Stadion Puskás Ferenc nu mai poate servi mult timp cauza sportului și a culturii. S-au propus mai multe alternative în privinţa stadionului, de la demolare la păstrare sau reconstruire. Între anii 2000–2010 s-au derulat mai multe licitaţii de proiecte și negocieri, dar nu s-a adoptat nicio decizie. În anul 2012 s-a anunţat o nouă licitaţie de urbanism pentru amenajarea întregii zone. Dintre toţi participanţii Skardelli György era singurul care – aducând motive economice, dar și sentimental-simbolice – a propus extinderea și reînnoirea stadionului existent în așa fel încât să fie demn de memoria lui Puskás Ferenc și de statutul de sanctuar naţional al sportului maghiar.

 

În Campionatul European de Fotbal din acest an pe acest stadion se vor juca patru partide.

 

 

// anunță  Institutul Cultural Maghiar București

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508