Aluniș Art Center (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău) continuă seria de expoziții semnate de artiști care revendică sub o formă biografică sau ideatică Ținutul Buzăului. Astfel, luni, 7 iunie 2021, începând cu ora 18:00, va fi vernisată personala „A Heroine’s Journey” a artistei Nicoleta Mădălina Costache, originară din Buzău.
Absolventă a Facultății de Arte Plastice, Secția Pictură, din cadrul UNArte București și masterandă în același context academic, Nicoleta Mădălina Costache se află, cu această ocazie, la prima sa expoziție personală.
Având-o curator pe Ana Sultana Cipariu, expoziția de pictură face parte din programul artistic conceput de Iulia Gabriela Sîrbu, fondatoarea și inițiatoarea proiectului Aluniș Art Center, și poate fi vizitată în perioada 7 iunie – 7 iulie 2021.
«Dintr-o perspectivă feminină, „heroine’s journey” reprezintă varianta complementară a conceptului de „hero’s journey” propus de Joseph Campbell, autor, profesor și cercetător a cărui lucrare seminală, „Eroul cu o mie de chipuri”, se bazează pe ideea că miturile, oricât de variate ar fi, au în esență aceeași structură, de „monomit”. Eroul sau eroina mitică se aventurează dincolo de circumstanțele vieții obișnuite, înfruntând obstacole care îi conturează caracterul, urmând să se întoarcă schimbat(ă) fundamental din misterioasa călătorie, pentru a-și pune puterile dobândite în slujba semenilor săi. Parcursul inițiatic începe cu un prim pas, iar Nicoleta Mădălina Costache este un artist la început de drum. În acest fel, titlul primei sale expoziții personale – „A Heroine’s Journey” – face trimitere pe de o parte la conceptul de erou la feminin, întrucât selecția expozițională îmbrățișează preponderent portretistică feminină, pe de altă parte face referire la propriul său debut artistic.
Lucrările Nicoletei Mădălina Costache reflectă explorări atât ale figurativului, cât și ale abstractului, dezvoltate în mai multe direcții tematice și stilistice, cum este, de altfel, caracteristic pentru un proaspăt absolvent a cărui practică artistică tocmai se cristalizează.» (Ana Sultana Cipariu, curator)
Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar deschis în 2020, din al cărui program artistic fac parte concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști, acțiuni de ecologizare și multe alte evenimente.
Din programul expozițional Aluniș Art Center 2020 au făcut parte expoziții colective și de grup care au adus împreună importanți artiști contemporani: Florin Menzopol, Ștefan Daniel Lăzărescu și Ciprian Dumitrache (expoziția „Amber of the Moment”), Smaranda Isar, Victor Costache și Dinu Mihai Fălcoianu (expoziția „Astral. Geometric. Ancestral”), respectiv Maia Ștefana Oprea și Samir Mihail Văncică (expoziția „Homo faber, femina faber”). Anul acesta, Aluniș Art Center și-a redeschis porțile odată cu instalarea vremii favorabile și a găzduit, în perioada 2 aprilie – 5 iunie 2021, prima expoziție a sezonului, personala „Human naturescape” a artistei Alexandra Baciu.
Pe site-ul www.alunis.ro este găzduită și galeria de artă și artizanat online, unde se regăsesc produse și obiecte din materiale naturale realizate de creatori autohtoni, alături de lucrări de artă semnate de artiștii aflați în portofoliu.