În anul 1977, Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) a propus ca în data de 18 mai să fie sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor, cu scopul de a sublinia rolul important pe care aceste instituții culturale îl joacă în dezvoltarea societății și a comunităților, facilitând schimbul cultural, colaborarea între muzee și publicul din întreaga lume.De Ziua Internațională a Muzeelor, Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să vizitați patru expoziții ce valorifică patrimoniul cultural național, (re)aducând în atenția publicului patru personalități marcante ale literaturii române.
– Expoziția „Ion Creangă – învățătorul copiilor” de la Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) – Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă”, curatoriată de George Drâmbei și Camil Iercan, muzeografi MNLR Iași, oferă publicului vizitator șansa de a vedea documente inedite din arhivele Bojdeucii lui Ion Creangă: fotografii în original, documente ce au aparținut unchiului povestitorului, manualele al căror autor a fost Ion Creangă, aprecierile pe care Eminescu le-a scris la adresa acestor manuale. Expoziția este completată de ediții rare din opera scriitorului, precum și de câteva traduceri ale operei sale.
– Expoziția „Povestiri pescărești”, curatoriată de Lăcrămioara Agrigoroaiei, muzeograf MNLR Iași, este organizată în Vila cu turnișor pătrat de la Copou, unde scriitorul primea uneltele și accesoriile de pescuit comandate din catalogul Hardy, la care era abonat. În cadrul acesteia sunt prezentate vizitatorilor imagini și instantanee fotografice care conturează dimensiunea pasiunii lui Mihail Sadoveanu pentru pescuit. Din adolescență până în ultimul an de viață, pescuitul a fost prilej de meditație și de cunoaștere pentru neobositul Sadoveanu.
– Expoziția „Cezar Petrescu – amintiri europene” de la Muzeul „Mihai Eminescu” din Copou, prin care se comemorează 60 de ani de la moartea scriitorului, traducătorului și gazetarului român (1892-1961), curatoriată de Liviu Apetroaie, Ana Honcu și Beatrice Panțiru, muzeografi MNLR Iași, scoate în evidență o latură mai puțin cunoscută a sa, aceea de grafician și caricaturist. Pe lângă corespondența, documentele, fotografiile și cărțile etalate, se valorifică și diferite lucrări de grafică realizate de scriitor în călătoriile sale prin Europa. Publicul vizitator va admira portrete feminine, masculine și de grup, realizate de scriitor în diferite perioade.
– Obiectul lunii mai la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, ceasul de buzunar al lui Garabet Ibrăileanu (1871-1936), este expus la Muzeul „George Topîrceanu”, casă care a găzduit redacția și administrația revistei „Însemnări literare” (1919), vizitată deseori de Garabet Ibrăileanu, devenită muzeu la 22 iunie 1985. Model de lux, marca Carl Suchy & Söhne, brand al monarhiei austro-ungare, ceasul este gravat cu monograma unchiului matern: I.T. [Isaia Trancu], soțul surorii mamei, Tasia Trancu, cea care l-a îngrijit și l-a întreținut pe micul Garabet, după moartea prematură a mamei sale.
Toate expozițiile MNLR Iași pot fi vizitate de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).