Sâmbătă, 22 mai 2021, de la ora 12:00, la Rezidența BRD Scena9 din București se deschide pentru vizitare Identități Fragile – Muzeul Pandemiei, prima expoziție participativă dedicată emoțiilor din pandemie, depozitate în obiecte-poveste care au însoțit publicul în ultimul an. Identități Fragile – Muzeul Pandemiei este un proiect cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) și a fost conceput ca un experiment muzeal unic în țară, menit să dea o voce emoțiilor personale generate de pandemie prin intermediul obiectelor și a poveștilor lor, primite în urma colectei publice derulate în perioada 15 martie – 15 aprilie 2021. „Identități Fragile este un pansament emoțional, un exercițiu creativ terapeutic, care pune în scenă o serie de radiografii individuale: poveștile celor care ne-au trimis obiectele. Expoziția îmbină o serie de elemente inedite, din zone creative surprinzătoare și care se îndepărtează de spațiul muzeal convențional. Deși intervenția curatorială este una minimală, iar narativul este unul ghidat de obiectele-poveste primite, putem vorbi despre o adevărată desfășurare de forțe în privința scenografiei, a atenției centrate pe experiența vizitatorului și a modurilor în care este gândită interacțiunea din spațiul de la Rezidența Scena9. Identități Fragile este o expoziție gândită în jurul conceptului de „obiect social” – adică acel artefact la care te uiți nu (doar) pentru semnificația lui artistică sau istorică, ci pentru abilitatea lui de a genera conversații”, declară Andreea Lupu, curator & manager de proiect.
Creată ca o expoziție care nu oferă răspunsuri, dar care stârnește curiozitatea și face loc perspectivei personale a fiecărui vizitator, Identități Fragile prezintă obiecte devenite micro-jurnale, care exprimă noua realitate în care trăim. Sunt obiecte care au depozitat bucurii sau tristeți, care au asigurat conexiunea cu cei dragi, au declanșat amintiri sau noi hobby-uri și care, prin expunerea publică, își continuă misiunea de împărtăși public emoții și istorii personale într-un spațiu comun și de a crea o memorie a unor timpuri fragile.
Expoziția Identități Fragile – Muzeul Pandemiei poate fi vizitată în perioada 22 mai – 4 iulie 2021, la Rezidența BRD Scena 9 (Str. I.L. Caragiale 32). Intrarea este gratuită, dar pentru a putea controla fluxul de vizitatori în condițiile prevederilor legale, este necesară programarea online în prealabil, la linkul booking.appointy.com/RezidentaBRDScena9
Program de vizitare: Marți – Vineri: 16:00 – 20:00 / Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 20:00.
Plăcut de: Radio Guerilla
Un proiect: Rețeaua Națională a Muzeelor din România co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Sponsor: AVON, Minimarțieni
Partener: Rezidența BRD Scena9
Andreea Lupu este unul dintre profesioniștii industriei de advertising și comunicare din România. Cu o experiență de peste 14 ani în strategie de comunicare, pledează pentru înțelegerea oricărui demers creativ prin lentila generoasă și deschisă a antropologului. Absolventă a Masterului de Studii Vizuale și Societate, a descoperit pasiunea pentru studii muzeale și curatoriat, demersurile ei fiind ghidate de dorința de a transforma spațiile culturale convenționale în obiecte sociale, capabile să genereze interacțiune. În fiecare explorare creativă investighează spațiul exterior, colectiv, în tandem cu experiențele particulare, inviduale.
Expoziția Identități Fragile este un proiect dezvoltat de RNMR.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 70 membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context național și internațional, construirea flexibilității, difuzarea de informații și dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei rețele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: Noaptea muzeelor și Museums meet Museums.
Rezidența BRD Scena9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul Rezidenței BRD Scena9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.
Proiectul Identități Fragile – Muzeul Pandemiei este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Contact: