spot_img

”Scriitori și îndrăgostiți”, un roman despre devenire și drumul dureros spre fericire

Fericirea este o condiție la care aspiră toată lumea, chiar și cei care nu o recunosc, deși adesea se întâmplă, din varii motive, să ne scape printre degete. Credem că fericirea mult dorită poate lua chipul unei slujbe bine plătite, a persoanei iubite, a unei familii stabile sau a unei cărți publicate. Dar dacă dincolo de toate acestea înseamnă mult mai mult? Dacă miza este mai ridicată decât atât? Scriitoarea americană Lily King lansează cititorilor provocarea de a medita la aceasta în ultimul ei roman, ”Scriitori și îndrăgostiți”, publicat de Editura Trei. 

Bestseller New York Times chiar din momentul apariției, inclus în top 10 cele mai bune cărți ale anului 2020, Scriitori și îndrăgostiți este un roman care atinge o multitudine de teme – a agoniei creației, a luptei pentru supraviețuire, a iubirii și durerii doliului. Dintr-un anumit punct de vedere poate fi considerat o reinterpretare îndrăzneață și profundă a visului american, însă este mai mult decât atât. Ceea ce urmărește Casey Peabody, protagonista romanului narat la persoana I, nu este doar o împlinire în sens material, ci armonizarea cu destinul pe care-l simte scris pentru ea. Scriitori și îndrăgostiți nu este propriu-zis o carte despre fericire, ci despre drumul către starea de regăsire, de împlinire și împăcare cu sine, care cel mai adesea se învecinează cu fericirea. Este o carte despre devenire și calea dureroasă care trebuie străbătută pentru a ajunge la o nouă și fericită etapă a vieții.

La cei 31 de ani ai săi, Casey Peabody este departe de a putea fi considerată o femeie care a reușit în viață. Locuiește într-un fost șopron, care „încă mai miroase a lut și a frunze putrezite”, e îngropată în datoriile pe care le-a făcut pentru studii, își jelește mama care s-a stins brusc, pe când se afla cu prietenii într-o vacanță și pe iubitul care a părăsit-o. Însă, a făcut un pact cu sine însăși – nu se gândește la nimic din toate acestea dimineața, ca să poată scrie la romanul început în urmă cu șase ani, activitate care îi atrage ironiile mai mult sau mai puțin nevinovate ale proprietarului: „Mi se pare pur și simplu extraordinar să crezi că ai ceva de spus”, îi zice acesta. Cu „albinele” anxietății devorându-i pieptul și brațele, Casey îi răspunde doar în sinea sa: „Nu scriu pentru că aș crede că am ceva de spus. Scriu pentru că, dacă nu aș face‑o, m‑aș simți și mai prost”.

Viața lui Casey se împarte între masa de scris, restaurantul din Harvard Square unde este chelneriță și întâlnirile cu prietenii. Prin intermediul unor scurte instantanee, autoarea surprinde atmosfera restaurantului, relațiile între oamenii cu care lucrează Casey, clienții cu care interacționează sau bărbații cu care are idile. Centrul de greutate al cărții nu constă însă în întâmplările prin care trece protagonista, ci în modul cum reverberează în sufletul ei. Casey se învârte în cercul unor scriitori aspiranți sau consacrați. Chiar și cei doi bărbați cu care are relații sunt unul scriitor cu oarecare renume – Oscar – iar celălalt, Silas, se află în miezul unor frământări creatoare asemănătoare cu ale lui Casey. „Îi nemulțumesc pe toți câte puțin, răspândesc în jurul meu dezamăgirea în mod uniform” gândește tânăra, a cărei viață tinde tot mai mult să se complice. Dacă la problemele deja existente se adaugă pierderea slujbei și suspiciunea unei boli grave, aceasta e suficient cât să aducă pe oricine în fața unui psihoterapeut. Este romanul neterminat de 6 ani adevărata cauză a anxietății? „Succesul ori eșecul dumneavoastră nu depinde de ceea ce se va întâmpla cu teancul acela de hârtii. Miza sunteți dumneavoastră” e părerea psihoterapeutului.

Dincolo de ceea ce credem că ne împlinește și ne aduce fericirea există întotdeauna ceva mai important, pare a sugera autoarea romanului, pentru că adevărata miză e de fiecare dată omul, fidelitatea față de destinul pe care simte că trebuie să-l urmeze și consecvența cu care-l urmărește, indiferent de circumstanțe. Agonia interioară abia în acel moment este depășită, pentru a fi înlocuită cu un sentiment de libertate, vecin cu fericirea.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508