spot_img

NEO-MANIFEST ROMANTIC. IDENTITĂŢI ALE ŞCOLII DE LA CLUJ

În perioada 12 mai – 8 iunie 2021, la Galeria de artă contemporană şi design Galateca, are loc expoziţia NEO-MANIFEST ROMANTIC. IDENTITĂŢI ALE ŞCOLII DE LA CLUJ. Coordonator: Prof. univ.dr. Ioan Sbârciu / Director de expoziţie: Adina Renţea / Iniţiator: Andreea Sandu. 

Şcoala de pictură de la Cluj este un fenomen artistic, care a cunoscut o amploare internaţională deosebită în ultimii ani.

Prin expoziţia NEO-MANIFEST ROMANTIC. IDENTITĂŢI ALE ŞCOLII DE LA CLUJ, Galateca aduce în faţa publicului 36 de artişti care, dincolo de succesul de piaţă, se legitimează prin valoarea autentică şi prin soliditatea conceptuală a mesajului artistic.

 

 

 

Radu BĂIEȘ / Georgeta-Olimpia BERA / Ionela BLAJ / Răzvan BOTIȘ / Liviu BULEA / Mircea BUT / István BETUKER / Tiziana Bianca CELLINO / Mădălin CIUCĂ / Radu COMȘA / Szilard GASPAR / Botond GAGYI  / Mihai GULEȘ / Raluca IANCĂU / Ioana IACOB / KUDOR-DUKA István / Cristian LĂPUȘAN / Tincuța MARIN / Silvia MATEESCU / Dan MĂCIUCĂ / Alexandra MUREȘAN / Alexandru Lucian NICOARĂ / Andrei NUȚU / Oana NĂSTĂSACHE / Vlad OLARIU / Emma PĂVĂLOAIA / Lucian POPĂILĂ / Anda ROMAN / Marcel RUSU / Ioan SBÂRCIU / Alina STAICU / Bogdan SZEKELY / Alexandra ȘERBAN / Maria Laura ȘONFĂLEAN / Nicoleta TARCEA / Szabolcs VERES sunt câţiva dintre reprezentanţii Şcolii de la Cluj, prezenţi în expoziţie, nume consacrate, cu reputaţie internaţională sau caracteristice noului val.

 

Importanţa fenomenului artistic creat de Şcoala de pictură de la Cluj este confirmată de importanţa acordată de publicatiile internaţionale şi de specialitate, de numărul mare de participări şi colaborări ale membrilor acestui grup la expoziţii internaţionale, în instituţii de prestigiu precum, MoMA New York, Tate London, Stedelijk Museum, San Francisco Museum of Modern Art, Bienala de la Venetia, precum şi de cota de piaţă ridicată câştigată de aceşti artişti în ultimii ani.

 

“Pornind de la concepţia că în artă contează ideea, felul în care o prelucrezi, tehnica, mesajul, pentru cine sau pentru ce creezi ceea ce creezi, expoziția NEO-MANIFEST ROMANTIC. IDENTITĂŢI ALE ŞCOLII DE LA CLUJ propune o nouă viziune, specifică, din care transpar practici și ipostaze, despre ceea ce reprezintă astăzi artefactul artistic.

NEO-MANIFEST ROMANTIC. IDENTITĂŢI ALE ŞCOLII DE LA CLUJ – o expoziţie despre valoare artistică autentică, despre suplețe estetică şi forță vizuală, despre căutarea unor forme alternative și individuale de exprimare, ca instrumente conceptuale de reimaginare și resemnificare artistică” spune Adina Renţea, directorul expoziţiei.

 

 

În cadrul expoziţiei vor avea loc evenimente de tip artist talk sau prelegeri, printre care şi cel organizat în parteneriat cu RDW sâmbătă,  5 iunie, ora 18:00, la Galateca.

 

NEO-MANIFEST ROMANTIC. IDENTITĂŢI ALE ŞCOLII DE LA CLUJ face parte din demersul iniţiat de Galateca, de promovare a Şcolilor de artă de la Cluj şi Baia Mare, fenomene notabile prin anvergură, la nivel  naţional şi internaţional.

 

Proiectul include itinerarea acestor expoziţii atât în ţară, cât şi în strainătate, pentru a face cunoscute publicului, nume relevante ale artei contemporane româneşti.

 

Expoziţia este parte Design Go, circuitul oficial Romanian Design Week 2021. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 12 mai – 8 iunie. Intrare liberă.

 

 

  • Parteneri principali: Muzeul de Artă Cluj – Napoca şi Universitatea de Artă şi design Cluj – Napoca

 

  • Parteneri: Asociaţia Culturală Neo Art Romania, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Romanian Design Week

 

  • Parteneri media: Modernism, agentiadecarte.ro, Biz, kreatoria, Propagarta, Radio România Cultural, Metropola TV, igloo

 

  • Parteneri: AQUA Carpatica,  Sâmbureşti,  Nespresso

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508