Centrul de Teatru Educațional Replika, în parteneriat cu UNATC – CINETic, Strongbytes și Codecamp dă startul înscrierilor pentru Laboratorul de Re-Generare Digitală pentru Artele Performative, în perioada 17 mai-11 iunie 2021. Laboratorul își propune să pună bazele unei colaborări de lungă durată între artiști și specialiști din aria noilor tehnologii pentru a dezvolta împreună soluții digitale care să sprijine producția și difuzarea produselor artistice performative. Atelierul dispune de 20 de locuri pentru studenți, absolvenți și tineri profesioniști din domeniul artelor spectacolului și film, indiferent de specializare și 10 locuri pentru specialiști în dezvoltarea de software și noi tehnologii. Rezultatele selecției vor fi anunțate pe 21 iunie. Participanții vor lua parte la un proces de învățare și creație, întâlniri cu specialiști, prezentări de proiecte, experimentarea tehnologiilor disponibile la UNATC – Centrul CINETic și dezvoltarea unor produse originale, cu sprijinul organizatorilor.
Activitățile vor fi coordonate de Radu Apostol (regizor de teatru, conf. univ. dr. Departamentul de Regie Teatru, UNATC, cofondator Centrul Replika) și Florin Cardasim (inginer software, trainer, fondator Codecamp.ro si Strongbytes.ai) și se vor desfășura pe parcursul lunii iulie la sediul CINETic, în București și online, urmând ca în perioada august-septembrie grupele să lucreze individual la finalizarea proiectelor. În perioada de lucru individual participanții vor beneficia de mentorat din partea unor specialiști, în funcție de specificul fiecărui proiect.
Se va lucra în două grupe; este necesară prezența fizică în București în perioadele 9-11 iulie (Grupa 1) și 16-18 iulie (Grupa 2), 30-31 iulie (ambele grupe) și 15-17 octombrie (ambele grupe).
Participanților din țară li se va deconta transportul și vor avea asigurată cazarea și masa pe durata atelierelor.
Pentru înscriere sunt necesare următoarele materiale:
- Scurtă biografie (maximum 20 de rânduri)
- Motivație de participare – interese specifice, exemple de creații/aplicații/artiști pe care îi urmărești (opțional – maximum 20 de rânduri)
- O idee de aplicație digitală pentru unul din cele trei spectacole produse de Centrul de Teatru Educațional Replika, la alegere (Limite, de Mihaela Michailov și Radu Apostol, Toată liniștea din lume, de Mihaela Michailov și Radu Apostol, Gen, Roz, de Mihaela Michailov) – maximum 30 de rânduri. Aplicația propusă trebuie să răspundă la întrebarea „Cum putem transpune universul unui spectacol de teatru în mediul digital?” și să aibă scopul de a stârni interesul potențialilor spectatori și/sau de a continua relația cu spectacolul după ce l-au vizionat.
Înscrierile se vor realiza pe platforma Google Forms, la linkul https://forms.gle/o7VBTQoC8cvHdpjm6 .
*** Înainte de a completa formularul, persoanele care doresc să se înscrie sunt rugate să trimită un e-mail la adresa centrulreplika@gmail.com cu titlul „Înscriere Laborator de Re-Generare Digitală” prin care să solicite accesul la filmările spectacolelor.
Laborator de Re-Generare Digitală pentru Artele Performative este un proiect inițiat de Asociația Culturală Replika și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.
Centrul Replika își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.
În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea „Proiecte culturale şi festivaluri”.
În 2018, în cadrul „Galei Premiilor UNITER”, Centrul Replika a primit „Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award).