Muzeul Municipiului București va deschide, începând de vineri, 28 mai 2021, ora 10.00, expoziția „Piatra în Epoca Omului”, care va putea fi vizitată la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151).
Fie că ne-au lăsat moștenire – ca un arc peste timp – diferite unelte, podoabe, pietre de mormânt, reprezentări artistice sau numeroasele texte inscripționate, oamenii din vechime au reușit să transmită mesajul lor lumii noastre contemporane folosindu-se de un material vechi, dur și statornic: piatra. De aceea, o expoziție în care publicul poate vedea atât de aproape artefacte rare, unele provenind de la oamenii de Neanderthal, și afla informații despre istoria pietrei și rolul ei în dezvoltarea omenirii, reprezintă o ocazie extraordinară pentru îmbogățirea culturii noastre generale.
„Piatra a însoțit dintotdeauna Omul. Peste 99% din istoria umanității a fost cioplită în piatră. Restul a fost șlefuită, gravată, sculptată sau scrisă. Tehnologia a început odată cu prima așchie sărită și apoi a evoluat lent, fără schimbări majore, pentru o perioadă de peste 3 milioane de ani, denumită și epoca pietrei vechi (sau Paleolitic). În acest timp, piatra a oferit adăpost, a fost cioplită pentru confecționarea armelor și uneltelor sau a servit ca „șevalet” pentru picturile rupestre.
Oamenii au început să inoveze într-un ritm accelerat odată cu încheierea ultimei ere glaciare, acum cca. 12000 de ani. După o perioadă de tranziție în epoca de mijloc a pietrei (Mezolitic), a urmat epoca pietrei noi (Neolitic), în care tehnicile de prelucrare, modalitățile de utilizare și gama de obiecte obținute s-au diversificat. Când piatra a fost utilizată pentru prima dată ca suport pentru scris, umanitatea a părăsit preistoria și a intrat, treptat și pe alocuri, în istorie.
Înarmați cu ciocane, dălți, talent și multă răbdare, sculptorii au eliberat de-a lungul epocilor reprezentări artistice prinse în piatră vreme de milioane de ani. Michelangelo a știut cu siguranță în care bloc de marmură din Carrara stă ascuns David, iar Brâncuși a creat o poartă acolo unde toată lumea se lovea de un zid.
Utilizată ca material de construcție, piatra a conferit statornicie și a devenit simbol al civilizației, credinței, puterii și memoriei. Toporul cioplit, din Paleoliticul Inferior sau strada pavată din Bucureștii secolului XIX sunt repere ale gradului de civilizare. Stonehenge sau Biserica Densuș sunt evocări ale credinței. În Columna lui Traian sau Arcul de Triumf regăsim celebrarea unor idealuri. În volumul pietrelor de mormânt stă adunată întreaga memorie a celor duși.
Astăzi, piatra a devenit un lux. La îndemână, la fel ca întotdeauna, însă suficient de departe pentru a părea exotică. Înlocuită de materiale noi, artificiale, cu calități asemănătoare, dar cu costuri mai reduse, piatra este utilizată ca o metaforă a naturii și a nobleței. În curând va fi însă doar un alt simbol al trecutului”, a declarat Dr. Vasile Opriș, șef Secție Istorie – MMB, curator al expoziției.
Expoziția „Piatra în Epoca Omului” va putea fi vizitată la Casa Filipescu-Cesianu până pe data de 24 octombrie 2022.