În perioada 20 – 25 iunie 2021 va avea loc cea de-a doua ediție a a LIM | Less is More: Creative Pre-Writing Workshop în România – un workshop unde cei 10 participanți le vor avea alături, ca traineri, pe Nolwenn Guiziou (consultant de scenarii, Franța) și Ana Agopian (scenarist, România).
“Pre-Writing este mult despre a aduce bucuria jocului, joaca (și modul relaxat de a aborda ceva extrem de serios, precum un potențial viitor subiect de lung metraj), în ceea ce facem. În scris. În modul în care ajungem la poveste și, mai apoi, la scenariu.”, spune Nolwenn Guiziou, unul dintre trainerii constanți ai acestui tip de rezidență, creată de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltată în România de Asociația Culturală Control N. “La prima ediție a workshop-ului am fost încântată să văd cum toți participanții au tratat totul cu multă seriozitate, dar în același timp au păstrat o continuă vibrație plină de umor.”, adaugă ea.
Și anul acesta, ca și în 2020, Nolwenn Guiziou și Ana Agopian vor fi alături de participanții workshop-ului și îi vor ghida bazându-se pe aplicarea tehnicilor de “pre-writing” prin care își propun să îi sprijine în procesul inițial de cercetare, explorare și generare de noi idei, oferind posibilitatea unei căutări infinite de baze de pornire pentru un proiect de film de lung metraj. LIM|Less is More: Creative Pre-writing oferă o experiență rară, prin modul unic de abordare al începutului unui proces de dezvoltare de scenarii de lung metraj. Prin teorie și exerciții practice, rezidența îi ajută pe participanți să își întărească ideile și direcțiile de interes legate de posibilul subiect ales pentru viitorul film.
“Pregătim pentru participanți multe exerciții, numite de noi misiuni, cu scopul de a-i face să genereze idei și posibile subiecte viitoare. Anul trecut, în prima zi a workshop-ului, am avut cam 50-60 de idei pe masă. E chiar impresionant să vezi cum poți să găsești și să vii nu cu una, nu cu două, ci cu cinci idei, dintr-o lovitură. Toate apropiate ție, autorul.”, povestește Ana Agopian.
Ana Agopian a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC) și European College of Liberal Arts (ECLA), Berlin. Din 2018 este Doctor în Filologie în cadrul Universității București. Ana a semnat, alături de Iulia Rugină și Oana Răsuceanu, mai multe scenarii de scurt și mediu metraj (printre care Bună Cristina! Pa Cristina!, Captivi de Crăciun, Să mori de dragoste rănită, Skugos) și trei lung metraje – Love Building (2013), Alt Love Building (2014) și Breaking News (2017). Cel mai recent lung metraj semnat de Ana, Breaking News, a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary (Competiție Oficială) și a fost recompensat cu o Mențiune Specială a Juriului pentru actrița Voica Oltean. Scurtmetrajul E.T a fost aici reprezintă debutul ei în regia de film. În calitate de scenarist a colaborat, de asemenea, cu Media Pro Pictures și HBO România. În prezent susține cursuri și workshop-uri de scenaristică (pentru amatori și profesioniști deopotrivă), iar din 2009 predă scenaristică în cadrul UNATC, în prezent fiind lector universitar.
Născută în 1977, în Bretania, cu un Master în Modern French and English Litterature (Universitatea Western Brittany, Brest, și Universitatea Wales, Swansea), Nolwenn Guiziou a studiat, de asemenea, și scenografia și construcția de decor la Larkin Art School (Dublin). In 2004, în Dublin, a pus bazele companiei de teatru de stradă The Pirate Puppet Company, alături de care a călătorit într-o lungă serie de turnee în Irlanda, Anglia, Spania sau Portugalia. In 2018 a scris și a regizat propriul serial de televiziune, An Dorioù, un proiect care utilizează tehnica stop motion. A realizat un scurt metraj folosind tehnica stereoscopică 3D, TxanTxangorri, creat cu actori și marionete, iar în prezent dezvoltă Birds of a feather, un film de lung metraj în aceeași tehnică. A început colaborarea cu Le Groupe Ouest în 2014 și, datorită experienței sale variate în materiate de arte creative și performative, Nolwenn este unul dintre consultanții LGO concentrați și dedicați, în special, workshop-urilor de pre-writing, implementate cu succes în multe țări din Europa.
LIM|Less is More: Creative Pre-writing se adresează tuturor cineaștilor români aflați la primul sau al doilea lung metraj sau a căror filmografie cuprinde unul sau mai multe scurt metraje, cât și artiștilor din alte domenii, scriitorilor sau jurnaliștilor pasionați de dezvoltarea și scrierea unui scenariu. Workshop-ul va fi susținut în limba engleză și se va desfășura preponderent online.
Cei interesați să aplice la cea de-a doua ediție a rezidenței LIM|Less is More: Creative Pre-writing trebuie să trimită următorul set de materiale:
- Scrisoare de intenție (1 pagină, în limba engleză)
- Descrierea unui potential subiect / premisă pentru un film de lung metraj cu buget limitat (1 pagină, în limba engleză)
- CV sau Biografie a cineastului
- Link către minim 1 film reprezentativ din filmografia cineastului (scurt sau lung metraj) sau un scenariu de scurt sau lung metraj
Materialele vor fi trimise pe adresa de email info@controln.ro, până la data de 20 mai 2021 (deadline-ul de înscriere fiind extins față de cel comunicat inițial).
LIM|Less is More: Creative Pre-writing este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Susținut de Creative Europe – Programul MEDIA al Uniunii Europene, LIM|Less is More: Creative Pre-writing este inițiat de Le Groupe Ouest (Franța) și dezvoltat alături de Asociația Culturală Control N (România) și Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF (România) prin platforma unlimited.tiff.ro.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.
Mai multe detalii despre acest proiect și alte proiecte ale Asociației Culturale Control N pot fi aflate la numărul de telefon 0722 678 496 sau pe site-urile și paginile de Facebook ale organizatorilor.
http://www.groupeouestdeveloppement.com/
https://www.facebook.com/pg/controlN