Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.
Numărul din mai al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” propune o ediţie specială Focus cArte. Prima parte este astfel legată de cele mai recente cărți de literatură română publicate în Italia în vederea Salonului Internațional de Carte de la Torino. Chiar dacă anul acesta Salonul este programat pentru luna octombrie, revista continuă tradiția prin actualizarea bazelor de date exclusive care acoperă trei sectoare majore între România şi Italia: „Scriitori români în italiană”, „Italienistica traduceri” și „Italienistica studii”. Numărul aduce, totodată, noi traduceri în variile antologii ale revistei, antologii de poezie, proză şi eseistică în traducere românească, respectiv italiană, și inaugurează secțiunea „Dante 700”, un spaţiu special dedicat „Poetului Suprem”, care marchează contribuţia revistei noastre la evenimentul anului în Italia. Sunt reunite aici atât intervenţiilor dantiştilor italieni, precum Mirko Volpi de la Universitatea din Pavia, cât şi cele ale specialiştilor din România.
A doua parte a numărului din mai este dedicată artei. Astfel, în Orizonturi de Artă prezentăm publicului din România grandioasa expoziţie de la Milano intitulată Le Signore dell’Arte. Storie di donne tra ’500 e ’600 (Doamnele Artei. Femeile-pictor între secolele XV-XVI), în pagina realizată de Irina Niculescu, şi o artistă legată de România, Emma Anticoli Borza. Totodată, continuăm prin noi contribuţii colaborarea cu Şcolile doctorale, valorificând cercetările doctoranzilor în circuitul cultural al revistei noastre.
Ducem, de asemenea, mai departe amplul proiect-anchetă privind condiţia actuală a femeii-artist în România şi în Italia, început în luna martie prin publicarea primelor rezultate cu 29 de invitate din lumea artelor vizuale şi a învățământului superior de artă, a criticii de artă şi curatoriatului, din diferite generaţii, centre universitare şi filiale ale Uniunii Artiştilor Plastici din România.
În formatul pe care vi-l propunem, pe lângă reflecţia prilejuită de schimbul de idei şi puncte de vedere, ne putem bucura de o splendidă galerie de lucrări prin care artistele ne ilustrează trăsăturile şi particularitățile feminine (şi nu numai) pe care le reprezentă în propria creaţie.
Perspectiva românească ne oferă puncte de convergenţă cu percepţia italiană exprimată în ancheta exclusivă cu 33 de invitate din lumea artei italiene, pe care am publicat-o în numărul din aprilie şi pe care o continuăm, de asemenea, în ediţia italiană a numărului din mai, cu 20 de noi invitate.
În acest număr aducem o nouă serie de zece interviuri realizate de Afrodita Cionchin, care aprofundează tematica propunând noi abordări şi perspective curatoriale, în dialogul cu Florica Prevenda, Lia Perjovschi, Maria Rus Bojan, Ioana Ciocan, Daria Ghiu, Aurora Király, Ioana Marinescu, Mădălina Mirea, Ioana Iuna Şerban şi Ana Daniela Sultana-Cipariu.
Ancheta va merge mai departe în numerele viitoare, îmbogăţind reţeaua noastră de dialog intercultural. Contribuţiile sunt reunite în secţiunea special dedicată acestui proiect, Ancheta exclusivă femeia-artist.
Toate articolele numărului 5/mai 2021 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.
Tuturor, lectură plăcută!
(Ilustrare: Florica Prevenda, „Facebook Obsession”)
Afrodita Carmen Cionchin, director