Vineri, 9 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert din luna octombrie 2018 cu un program integral Piotr Ilici Ceaikovski. La pupitrul dirijoral s-a aflat dirijorul american Paul Nadler. Programul a fost alcătuit din trei lucrări din creaţia compozitorului rus: Poloneza din opera Evgheni Oneghin, op. 24, Variaţiunile op. 33 pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră şi Simfonia nr. 2, în do minor, op. 17. Solistul concertului a fost violoncelistul Valentin Răduţiu. „Romantismul lui Ceaikovski, favorizat oarecum şi de statutul de spirit neînţeles de către contemporaneitate, s-a manifestat nu doar în substanţa lirică a muzicii sale, intens confesivă şi cu un patetism accentuat, ci şi prin apelul la conceptul muzicii programatice, la rândul său născut în romantism. Găsim la Ceaikovski o predilecţie pentru poveştile neîmplinite de dragoste și pentru tema destinului”, apreciază muzicologul Anahid Octavia Dinulescu.
STAGIUNE ONLINE
Vineri, 9 aprilie 2021, ora 19.00
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor PAUL NADLER
Solist VALENTIN RĂDUŢIU
Concertmaistru invitat LIVIU CÂŞLEANU
Program:
Piotr Ilici Ceaikovski
Poloneza din opera Evgheni Oneghin, op. 24
Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33
Simfonia nr. 2, în do minor, op. 17
Înregistrarea concertului din 11 octombrie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).
Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.
Înregistrarea este transmisă, vineri-seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990).
Dirijorul Paul Nadler, premiat la Concursul de dirijat orchestră de la Ierusalim, a fondat în 1974 Orchestra de cameră Cincinnati, pe care a condus-o până în 1983. În 1989 a debutat la Metropolitan Opera din New York, dirijând de atunci peste 60 de spectacole la prestigioasa instituţie. Astfel a colaborat cu cei mai renumiţi solişti, printre care Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Bryn Terfel, Renée Fleming, Cecilia Bartoli, Karita Mattila, Anna Netrebko, Ramon Vargas, Ben Hepner, Dmitri Hvorostovski, interpretând un repertoriu variat, de la Verdi şi Wagner la Stravinski. A dirijat spectacole la Indianapolis Opera, Utah Opera, Calgary Opera, Florentine Opera, Syracuse Opera, Hong Kong Opera şi la teatre lirice din Bulgaria. De asemenea, dirijorul este fondator şi director, împreună cu Joan Dorneman, al International Vocal Arts Institute. În 2002 a dirijat la Kennedy Center Awards în spectacolul dedicat colegului său James Levine. Pe lângă operă, Paul Nadler dirijează pretutindeni – în ţări din Europa, Asia şi în SUA – orchestre simfonice, printre care Mannes College Orchestra, Jerusalem Symphony, Verbier Festival (Elveţia), Augsburg Symphony (Germania), Calgary Philharmonic, Carlos Chaves Orchestra (Mexic). În România, Paul Nadler a condus orchestrele filarmonicilor din Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Braşov, Orchestra Naţională Radio şi în 2004 a fost numit dirijor principal invitat la Filarmonica „Moldova” din Iaşi. Pe scenele de concert a evoluat alături de solişti precum Glenn Dicterow, Garrick Ohlsson, Misha Dichter, Emmanuel Ax, Elmar Olivera. Este Director muzical emerit la Southwest Florida Symphony. În ultimele stagiuni, Paul Nadler a condus Orquesta de Navarra (Spania), Israel Chamber Orchestra, Orchestra Sinfonica Siciliana, Florida Philharmonic Orchestra, New World Symphony, Victoria Symphony. La Metropolitan prezintă spectacole cu Rigoletto, Bal Mascat, Aida, Bărbierul din Sevilla, Tannhäuser, Don Carlo, Traviata, Carmen, Fidelio, Evgheni Oneghin şi trei creaţii semnate de Stravinski – Le Sacre du printemps, Le Rossignol şi Oedipus Rex. La un teatru liric nou fondat – Opera Cleveland – a dirijat opera Salome la spectacolul de inaugurare. În stagiunea 2008-2009, la Opera de Montreal a dirijat spectacolul de gală din luna decembrie şi spectacole cu Cosi fan tutte de Mozart.
Valentin Răduţiu, născut în 1986 la München, a început studiul violoncelului la vârsta de şase ani, sub îndrumarea tatălui său. Între 2001 şi 2005 a studiat cu Clemens Hagen la Mozarteum din Salzburg, iar după absolvire a urmat studiile la Viena, cu maestrul Heinrich Schiff. În perioada 2007 – 2009 a fost unul dintre ultimii studenţi la clasa lui David Geringas de la Hochschule für Musik „Hans Eisler” din Berlin, unde a absolvit clasa profesorului Claudio Bohorquez. Tânărul violoncelist s-a perfecţionat şi la cursurile de măiestrie susţinute de Menahem Pressler, Leon Fleisher, Gary Hoffmann, Frans Helmerson, Ivan Monighetti şi Mirjam Fried, în cadrul festivalurilor Kronberg şi Ravinia. Valentin Răduţiu este laureat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, începând cu „Jugend musiziert”. La Mozarteum Salzburg a fost distins de două ori cu Raiffeisen Klassik-Preis, iar în 2004 a primit Premiul special. În 2008 a obţinut Premiul I la Concursul Karl Davidov de la Riga şi apoi Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de J. S. Bach. În 2009 a câştigat Premiul I „Musikpreis der deutschen Wirtschaft”. În urma obţinerii Premiului II la Concursul „George Enescu” de la Bucureşti din 2011, Valentin Răduţiu a fost invitat să concerteze cu diferite orchestre din România şi a primit invitaţia de a participa la Festivalul „George Enescu”, ediţia din 2013.
Solistul a concertat acompaniat de Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Orchestra Filarmonicii Cehe, Orchestra Radio din Saarbrücken, orchestrele simfonice MDR Leipzig şi SWR Stuttgart, Münchener Kammerorchester, Camerata Salzburg, Filarmonica şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra Naţională din Letonia, Hong Kong Sinfonietta, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn şi World Youth Symphony Orchestra. Solistul a evoluat pe scene de prestigiu precum Berliner Philharmonie, Prinzregententheater, Philharmonie şi Herkulessaal din München, Konzerthaus Berlin, Filarmonica din Riga, Konserthuset Stockholm, Ateneul Român din Bucureşti, Hong Kong City Hall şi a colaborat cu dirijorii Wolfram Christ, Gustavo Gimeno, Pablo Gonzales, Stanislaw Kochanowski, Case Scaglione, Leoš Svárovsky şi Radoslaw Szulc. Violoncelistul colaborează şi cu diferiţi muzicieni în recitaluri de muzică de cameră, printre care Hagen Quartet, Ib Hausmann, Per Rundberg, Alexander Madzar, Igor Ozim, Antje Weithaas. De asemenea a fost invitat să participe la numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Cellobienale Amsterdam, Heidelberger Frühling, Altenberger Kultursommer, Klangspuren Tirol, Honk Kong Arts Festival, SoNoRo, Fürstensaal Classix. Valentin Răduţiu cântă pe un violoncel Francesco Ruggieri din 1685.