În istoria Bisericii Ortodoxe Române, binecunoscut și plin de evlavie rămâne chipul „blajinului şi dreptcredinciosului ierarh” Iosif Naniescu (15/27 iulie 1818 – 26 ianuarie 1902), care a păstorit pe jilţul mitropolitan al Moldovei, în perioada 1875 – 1902. „Un vlădică ne neuitat”, cum îl numea Alexandru Lascarov-Moldovanu, într-un medalion omagial, la Radio România, în data de 24 octombrie 1939.
Și iată că astăzi avem bucuria să consemnăm performanța tânărului doctor în Teologie, Vasile-Lucian V. Goldan care a finalizat o amplă monografie dedicată Mitropolitului Iosif Naniescu.
Meritul autorului vizează nu numai profunzimea documentării (o dovedesc aparatul bibliografic și indicele de la sfârșitul lucrării), ci și strădania ca finalitatea să concorde cu un moment extrem de important, așa după cum precizează și prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti anume, canonizarea mitropolitului Iosif Naniescu.
În cele cinci mari capitole ale lucrării, pr. dr. Vasile-Lucian V. Goldan fixează „reperele vieții”, „urcușul treptelor monahale”, travaliul misiunii de mitropolit al Moldovei și Sucevei, precum și rolul de profesor al ÎPS Ierarh, pentru generațiilor de preoți care vor pune bazele României Moderne.
Numit, pe drept cuvânt, „cel sfânt şi milostiv”, Părintele Naniescu a fost o „figură arhierească, atât de senină şi de grăitoare”, încât a impresionat pe toţi cei care l-au cunoscut. Rămâne întru veşnică amintire, cu barba-i lungă „până la brâu, ca a sfântului Haralambie”, înveşmântat cu o „haină de monah, aspră şi necăutată”, învrednicindu-se cu o viaţă de-a dreptul, „sfinţită” (Al. Lascarov-Moldovanu).
Prin urmare, decizia B.O.R. a fost o împlinire. De neuitat fi-va ziua de duminică, 25 martie 2018, când, la Iași, în incinta Sfintei Mitropolii s-a dat citire „Tomosului de canonizare a Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv”.
Inițial, teză de doctorat (referenți științifici fiind prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti și CS. I Andi Mihalache), monografia „Mitropolitul Iosif Naniescu” (Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, 2020) devine utilă nu doar specialiștilor, ci tuturor acelora care, pătrunzând în Catedrala Mitropolitană din capitala Moldovei, și apropiindu-se de moaștele Sfântului Iosif Naniescu, să dorească a afla cât mai multe date despre acest înalt ierarh român, un slujitor Vrednic al Altarului Bisericesc Ortodox, un călugăr evlavios și generos.
Îndrăznesc a spune că însăși Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” va fi fost onorată, incluzând în colecția „Historica” un asemenea studiu care reprezintă, după cum afirmă și prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, „o complexă cercetare a tabloului istoric al Mitropoliei Moldovei de la sfârșitul secolului al XIX-lea”.
Despre autorul acestui vast studiu, doar cuvinte de apreciere!
Licențiat în teologie ortodoxă (2012), în drept (2013) și în istorie (2015), Vasile-Lucian V. Goldan este în prezent cercetător postdoctoral al Facultății de Istorie din Iași și bursier al proiectului „Doctoranzi și cercetători postdoctorat pregătiți pentru piața muncii”.
Dovedește acribie, după cum a fost educat, atât ca elev al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași, cât și ca student al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Apreciem, fără tăgadă, că pr. dr. Vasile-Lucian V. Goldan este un „istoric de vocație”, căruia-i dorim frumoase împliniri în migăloasa, dar plină de satisfacție activitatea de cercetare.
Livia Ciupercă