Marți, 13 aprilie 2021, Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) – prin secția de Științe Economice, Juridice și Sociologice – a organizat dezbaterea on-line cu tema ”Impactul pandemiei asupra mediului de afaceri din România”. Manifestarea s-a bucurat de prezența unor specialiști remarcabili, invitați în calitate de keynote speaker: prof. univ. dr. Ştefan Daniel Armeanu, vicepreşedinte al Autorității de Supraveghere Financiară, prof. univ. dr. Ioan Popa, decan – Facultatea de Management, Academia de Studii Economice București, prof. univ. dr. Florina Pînzaru, decan – Facultatea de Management, Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). La dezbatere au participat specialiști din domeniul economic, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, management, cadre universitare din Universitatea București, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Politehnica București, Academia de Studii Economice București, Universitatea ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA, Universitatea ”Ovidiu” Constanța, precum și manageri ai unor instituții de cercetare, biblioteci și companii private. Dezbaterea a fost moderată de prof. univ. dr. Nicolae Dănilă (președintele secției) și prof. univ. dr. ing. Doina Banciu (vicepreședinte al AOSR) și a fost deschisă de președintele AOSR, prof. univ. Dr. ing. Adrian Badea, care a transmis un mesaj tuturor participanților.
Domnul prof. Nicolae Dănilă a prezentat o viziune generală a efectelor pandemiei asupra mediului de afaceri și asupra sistemului bancar. Doamna prof. Doina Banciu a evidențiat strategia europeană privind digitalizarea lansată de Uniunea Europeană în martie 2021 și a subliniat implicațiile asupra mediului de afaceri din România și necesitatea unei abordări manageriale într-o dimensiune care să țină cont de transformarea digitală a societății.
În intervențiile lor, keynote-speaker-ii au ridicat probleme de fond cu care se confruntă economia din România, dar și economia mondială, și au prezentat atât aspecte teoretice, cât și studii comparative efectuate între mediile de afaceri din România și din alte țări. De un real interes s-a bucurat intervenția domnului prof. univ. dr. Ioan Popa, care a prezentat un studiu comparativ între mediul de afaceri din România și din Japonia, ca și intervenția doamnei prof. Florina Pînzaru care a arătat elocvent modul în care digitalizarea influențează eficiența companiilor și abordarea managerială a acestora, prezentare care a suscitat numeroase discuții.
În cadrul dezbaterii, printre alții au avut intervenții prof. dr. Adrian Gorun – președintele Senatului Univ. ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, prof. dr. ing. Vasile Baltac, prof. dr. Constantin Oprean, Univ. ”Lucian Blaga” Sibiu și conf. dr. Mireille Rădoi – director general al Bibliotecii Centrale Universitare din București.
Din discuțiile pe marginea materialelor a reieșit nevoia de cooperare între mediul academic, companiile private, decidenții din administrația publică precum și mediul politic în vederea stabilirii unor strategii bazate pe analize științifice și economice care să poată fi susținută la nivelul întregii societăți. S-a apreciat că numai în acest mod efectele pandemiei asupra mediului de afaceri pot fi atenuate iar România să poată depăși această perioadă deosebit de dificilă.