Marți, 27 aprilie 2021, între orele 18:00 -19:00, galeria Galateca din București prezintă, în transmisie live pe canalele media ale galeriei, dialogul pe care scriitorul Dan Mircea Cipariu și artistul vizual Mihai Zgondoiu îl vor purta despre Biroul de creație și respectiv Atelierul de artist al celor doi invitați, despre noile ritualuri artistice și sociale în vremuri pandemice. Dialogul este inclus în cea de-a doua ediție a proiectului #contactless, care a propus, începând cu data de 16 aprilie 2021, mai multe performance-uri live şi o expoziție ce documentează noile ritualuri pe care individul și societatea le-au dezvoltat în această perioadă atipică, în care deja se schimbă paradigme de consum și chiar de mentalități. Cu acest prilej, spectatorii on-line vor putea afla care sunt obiectele pe care Dan Mircea Cipariu și Mihai Zgondoiu le consideră reprezentative pentru tema propusă. ”Într-o lume a matrițelor – fie ele vizuale ori de comportament, ritualurile sociale tind să contamineze tot mai mult felul în care noi înșine încercăm să formalizăm drumul interșanjabil de la intuiție la concept și la operă artistică. Visul meu este să rulez pe autostrada subconștient-oniric până să ajung la esența unui act creator și terapeutic prin care să mă eliberez de reguli, tipare ori structuri formaliste. Să exersez, astfel și dacă se poate mereu altfel, un ritual de formare și deformare a unei imagini poetice ori a unei lumi posibile. Nu întâmplător, despre matrițe vizuale, mentale ori poetice dialoghez de mai bine de 20 de ani cu bunul meu prieten Mihai Zgondoiu, un artist vizual complet care trece, când cu spirit ludic, când cu rezonanță metafizică peste mode și practici artistice seriale.”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al proiectului #contactless2021.
#contactless2021 este un proiect cultural interactiv, marca asociația Neo Art și Galateca, curatoriat de Anca Boeriu si Andreea Sandu.
#contactless2021 va continua timp de trei luni, până în iulie 2021, fizic și online, cu o dublă perspectivă: un proiect de artă, dar și o bază de date ce arhivează acest nou fenomen, realizat într-o perspectivă interdisciplinară.
Organizatori #contactless2021: galeria Galateca și Asociația culturală Neo Art România.
Plăcut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Modernism, agentiadecarte.ro, Biz, Cover stories
Parteneri: Teatrelli si creart, Arcub, AQUA Carpatica, Sâmbureşti, Nespresso
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (Editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (Editura Brumar, 2006) a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de Poezie și Jazz”. Între 2011 și 2021, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro CulturArt, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. A fost curatorul unor expoziţii la Bucureşti şi New York semnate de câţiva dintre cei mai importanţi tineri artişti vizuali din România: Mihai Zgondoiu, Francisc Chiuariu, Cristian Răduţă, Albert Sofian, Irina Tănase, Florin Tomescu, Bogdan Raţa, Miruna Moraru, Adrian Sandu, Anamaria Şerban, Daniel Brici, Virgil Scripcariu, Aurel Tar, Adrian Alexandru Ilfoveanu, Peter Madaras şi Dan Vişovan. Este directorul www.AgențiadeCarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În decembrie 2002 a obținut titlul de Doctor în Filologie pentru tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.
Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Începând cu anul 2014 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 (în paralel) la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai Zgondoiu a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, iar în 2019 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles. Cele mai recente expoziții în care a participat sunt: „Re-Conception”, Triennials of Extended Media, Pavilion Cvijeta Zuzoric, Belgrad (2019), “The Uslan International Woodcut Biennale”, Uslan (2019), “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge, “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), și “Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența 9, București (2020).