Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” oferă publicului tradiționalul Concert Extraordinar de Paște. Evenimentul, dirijat de Anna Ungureanu și Cezar-Mihail Verlan, a fost înregistrat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României și va fi disponibil din Sâmbăta Paștelui, pe 1 mai 2021, în aplicația online Madrigal App, unde va putea fi vizionat gratuit.
„Consecvenți unei tradiții de peste jumătate de secol, ne întâlnim și anul acesta cu publicul nostru, chiar dacă vorbim despre o întâlnire facilitată de tehnnologie. Am înregistrat acest concert pascal cu bucurie și speranță alături de partenerii noștri de la Muzeul Național de Artă al României și, cu ajutorul aplicației de vizionare Madrigal, ne dorim să ajungem în inimile și în casele celor care așteaptă lumina Învierii. În această perioadă dificilă, alături de cele două albume pascale, Concertul Extrordinar de Paște al Corului Madrigal pleacă spre spectatori ca o invitație la introspecție, dar și ca o punte între frumusețea și emoția muzicii și întâmpinarea celui mai semnificativ moment creștin, sărbătoarea Paștelui” – a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin.
Desfășurat în absența publicului, Concertul Extraordinar de Paște a fost înregistrat în decorul impresionant al Muzeului Național de Artă al României și cuprinde un repertoriu special ales pentru a marca sărbătoarea fundamentală a creștinătății, cu lucrări românești, de inspirație ortodoxă. Cei doi dirijori ai Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Anna Ungureanu – dirijorul principal și Cezar-Mihail Verlan – dirijorul secund al ansamblului, au pregătit pentru public o adevărată călătorie sonoră în cronologia sacră a zilelor premergătoare Învierii Mântuitorului, care se încheie, luminos, cu un „început” – „Hristos anesti!/ Hristos a înviat!”, parte a celebrului „Florilegiu bizantin”, aranjat de Marin Constantin.
Concertul Extraordinar de Paște va fi disponibil gratuit, începând din 1 mai 2021 pe Madrigal App, aplicația online dedicată concertelor și evenimentelor susținte de celebrul ansamblu, de unde va putea fi accesat și vizualizat pe dispozitivele electonice (laptop, televizor etc.), prin crearea simplă a unui cont de utilizator. De asemenea, tot în Sâmbăta Paștelui, concertul va fi difuzat în premieră și pe contul de Facebook al Corului Madrigal.
Partener: Muzeul Național de Artă al României
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, alături de Roton Music a lansat în această primăvară și două noi albume pascale, „Ave Maria”, dirijor Anna Ungureanu și „Săptămâna Patimilor”, dirijor Cezar Mihail Verlan, care sunt disponibile pentru comenzi pe site-ul Corului Madrigal, secțiunea Magazin, pot fi achiziționate și din rețeaua librăriilor Cărturești, magazinul Muzica și benzinăriile OMV și Lukoil din toată țara, de pe conturile ansamblului de pe platformele digitale Spotify și Apple Music și pot fi ascultate pe canalul YouTube Madrigal.
*
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Anul acesta, Madrigal a împlinit 58 de ani de activitate neîntreruptă, fiind unul dintre cele mai longevive și mai apreciate ansambluri corale europene.
Muzeul Național de Artă al României a luat ființă în anul 1948, an în care i s-a dat în folosință clădirea fostului palat regal de pe Calea Victoriei din București, puternic afectat în urma bombardamentelor din 1944. Încă de la început muzeul a avut un caracter enciclopedic, grupând colecții variate de artă românească, europeană și orientală. El este păstrătorul celui mai reprezentativ patrimoniu de artă medievală și modernă românească, un instrument indispensabil pentru cunoașterea culturii vizuale românești. Deschis din 1950 publicului larg, MNAR cuprinde în prezent Galeria Națională (cu Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Românească Modernă), Galeria de Artă Europeană precum și spațiile istorice ale fostului palat regal (Sala Tronului, Sufrageria Regală, Scara Voievozilor).