spot_img

Scrisoare deschisă către Președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis

BestMusic a trimis pe adresa redacției AgențiadecArte.ro o scrisoare deschisă către Președintele României. Vă prezentăm textul integral.

”Stimate domnule Președinte Klaus Werner Iohannis,

A trecut mai bine de un an de când efectele pandemiei cauzate de virusul SARS CoV 2 au început să se resimtă și în România. Cultura a fost printre primele domenii afectate de pandemie, fiind chiar un simbol al începutului acesteia, prin restricționarea sau anularea a numeroase evenimente sau activități culturale și, cel mai probabil, va fi ultimul domeniu care își va reveni la normal.

Apelăm la dumneavoastră în calitate de Președinte al tuturor Românilor pentru urgentarea implementării unei scheme de ajutor de stat, precum și a unui plan de redeschidere a sectorului cultural, până nu este prea târziu.

Cultura nu a fost niciodată o prioritate în ultimii 30 de ani în planurile de dezvoltare a țării. În ciuda acestui fapt, datorită ambiției operatorilor din domeniu, sectorul a crescut puternic în ultimii 10 ani. Efortul nostru colectiv a adus României recunoaștere internațională, a creat zeci de mii de locuri de muncă, a avut milioane de beneficiari direcți și a contribuit, potrivit diferitelor măsurători, cu între 1,5% și 3% din PIB la economia țării.

Însă cele mai multe dintre măsurile luate de autorități nu dovedesc înțelegere cu privire la funcționarea sectorului cultural. Putem enumera câteva exemple de astfel de măsuri:

  • Prima ordonanță militară din starea de urgență a interzis complet activitățile culturale și evenimentele profesional educaționale
  • Majoritatea finanțărilor adresate domeniului cultural, locale sau naționale, au fost suspendate
  • Normele de organizare de evenimente au fost publicate târziu, fără nicio consultare în prealabil cu profesioniști din domeniu
  • Până în prezent nu a fost adoptată o schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural sau al evenimentelor educaționale și de networking. În schimb au fost publicate spre dezbatere publică patru scheme de ajutor, niciuna ținând cont până la capăt cu adevărat de consultanța oferită de profesioniștii din sector
  • Până în prezent, în ciuda efortului mai multor operatori culturali și din domeniul evenimentelor profesionale educaționale, încă nu s-a pus bazele unui grup funcțional de lucru care să pregătească un plan de redeschidere a evenimentelor și activităților culturale
  • În Planul Național de Redresare și Reziliență nu găsim un pachet de măsuri concrete pentru cultură, în schimb regăsim probleme sistemice pe care România le avea de dinainte de pandemie.

Aceste măsuri, deopotrivă puține, inadecvate și întârziate, neînsoțite în prealabil de un plan de redresare, nu vor face decât să șteargă tot progresul realizat de către sectorul cultural privat în ultimii 10 ani. Noi, artiștii și operatorii culturali, ne simțim îngrădiți de la dreptul fundamental al muncii, fără a fi în vreun fel compensați pentru pierderile noastre.

Domnule Președinte Iohannis, sectorul cultural nu își dorește nici tratament preferențial, nici măsuri care să pericliteze eforturile autorităților de a proteja populația țării de pandemie. Atât artiștii, cât și operatorii culturali își doresc tratament egal și șansa de a-și proteja organizațiile, proiectele și inițiativele de care România a beneficiat și cu care s-a mândrit până în 2020.

Solicităm:

  • Luarea de măsuri economice conforme cu situația în care sectorul cultural se află: o schemă de ajutor de stat echitabilă pentru toți artiștii și operatorii culturali, adoptată în regim de urgență, care să prevadă despăgubire justă pentru toți operatorii culturali, indiferent de subdomeniul de activitate și forma de organizare juridică
  • Realizarea unui plan național de relansare a domeniului culturii, cu implicarea specialiștilor, bazat pe predictibilitate,care să prevadă o schemă de redeschidere a activităților, și pe baza căruia artiștii și operatorii să-și poată planifica activitatea, respectiv despăgubiri și asigurări pentru cei care nici la un an de la debutul pandemiei nu-și pot relua activitatea

Intervenția dumneavoastră, Domnule Președinte, ar fi considerată un semn că sectorul cultural nu este abandonat și ar demonstra că Statul român prețuiește cu adevărat sectorul cultural și contribuția sa în  societate.

De asemenea, dacă se va trece la realizarea acțiunilor solicitate anterior, de aceste măsuri vor beneficia și domenii conexe, cum ar fi domeniul Horeca sau domeniul turistic. 

Această scrisoare vă este adresată, Domnule Președinte, nu de un individ, nu de o organizație sau de vreun subdomeniu al culturii, ci în numele întregului sector cultural, dar și în numele celorlalte domenii sau industrii care suferă de același tratament neglijent, care poate duce la o destabilizare puternică a pieței unice.

În 2016, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, declarați: ”Cu toții ne dorim, cred, să trăim într-o lume mai bună, mai educată, mai corectă și mai decentă. Dar pentru a trăi într-o astfel de lume trebuie s-o creăm zi de zi, împreună și putem face acest lucru prin cultură.”

Vă cerem să vă aduceți aminte de acele cuvinte și ca un apărător al culturii, cum mulți vă consideră încă din 2007, să ne fiți alături în cel mai greu moment al sectorului nostru, de la căderea comunismului încoace.

Cultura este sufletul unei comunități. Cultura deschide minți, creează identitate, contribuie în mod direct la creșterea calității vieții oamenilor, sprijină educația, întărește comportamente individuale și sociale pozitive, crește încrederea oamenilor unii în alții, contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a unei țări și colaborează cu multe alte domenii reprezentative pentru o societate. Cultura integrează, inspiră, promovează, vindecă și ajută fiecare persoană cu care intră în contact. Acum, când ne aflăm în fața unei provocări fără precedent la nivel mondial, este cel mai rău moment să o lăsăm să moară.

Cu deosebită considerație,

  1. AROC  – Asociația română a organizatorilor de concerte și evenimente culturale
    2. MUZE – Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans
    3. ALIS – Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor
    4. PaCTE – Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente
    5. AFIN – Asociația Furnizorilor din Industria Nunților
    6. Ștefan Teișanu – Director executiv, Centrul Cultural Clujean
    7. Alin Vaida –  Director Executiv Asociația Fapte – Jazz in the Park
    8. Iulian Obogeanu – Electric Castle Festival
    9. Emil Ionescu – General Managing Partner iaBilet.ro
    10. Guido Janssens – Managing Partner Emagic Live/Awake Festival
    11. Bogdan Buta – Untold/Neversea
    12. Codruța Vulcu, ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive
    13. Cristian Hordilă, Festival Manager, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF)
    14. Andi Mitoi, Summer Well Festival
    15. Răzvan Ailenei – CEO Sindrum Media
    16. Tudor Chirilă – actor, muzician
    17. Răzvan Manta – Administrator BestMusic Live Concerts / METALHEAD
    18. Radu Stroescu – general manager & founder BLT.ro
    19. Claudiu Popa – general manager Eventim.ro
    20. Adrian Despot – muzician, producător
    21. Codruț Dumitrescu -Overground Music
    22. Elena Ghenoiu- dansator, actor
    23. Teodor Negrea – /FORM Space, /FORM Days Festival
    24. Costin Crețulescu – managing partner Colorbitor
    25. Andrei Gatu – managing partner Colorbitor
    26. Claudiu Cîrțînă – Rock FM, Ambasador MUZE
    27. Cicirean Flaviu – General Manager, Brand Emotion SRL – Brand Minds, Digitalium, Bucharest Business Institute Octavian Maier – general manager Vadoo Chill Fest
    28. Daniel Santa – general manager Comparty Events / diMansions Hit Music Festival
    29. Marian Gîlea, președinte Asociația Culturală Fanzin
    30. Ada Vertan, președinte Fundația Culturală Action Art
    31. Liviu Vieru, general manager & founder 7 Arts Agency, managing partner Gradina Urbană, managing partner Club A, founder Support your local bands Festival
    32. Stolea Antonio- general manager Events by Tonyo
    33. Rolando Vasilescu, manager general 1ArtistMusic
    34. Julieta Georoiu, Asociația JG Victory of Art
    35. Roxana Patricia Butucel – președinte Asociația Industrii Creative, general manager Showberry (Rocanotherworld & Classix Festival)
    36. Budeanu Mihai – solist vocal 3SE
    37. Sorin Pârcălab – Stand-up Comedian
    38. Bogdan Vaida – muzician
    39. Dan Frînculescu – Comedian, membru MUZE
    40. Horea Marc – Asociația Beyond the Line Production
    41. Răzvan Scurtu, director executiv Smida Jazz Festival
    42. Horațiu Dumitraș – președinte ASC Cluj Raving Society / Delahoya
    43. Alin Dincă – solist Trooper
    44. Larisa Perde – Manager VRTW Artists
    45. Gabriela Suciu-Pădurețu, distribuitor – Follow Art Distribution SRL
    46. Sorin Branciog – Președinte Asociația Dora D’Istria – Centrul educațional și cultural
    47. Marius Stanca  – General Manager – Jupiter 8 Management SRL
    48. Mihai Dragomir – Howl Otta
    49. Oana Omer – Organizația Distribuitorilor de Opere Audiovizuale  din România
    50. Crețu Călin  – CEO Headline Productions
    51. Daniel Draghici – Wise Factor (Color, The Fresh, Cabal, Masque, Backyard Weekend)
    52. Ana Maria Costea – General Manager Stardust SRL
    53. Popescu Romeo – Director Executiv Asociația “Vivat Spectatores”
    54. Valentin Vasiloiu – Director General Ticketing Nation SRL/Entertix/ MyTicket
    55. Radu Groza – General Manager Golden Media – Events & Concerts SRL
    56. Vasilescu Violeta – General Manager Arta Scenei Events SRL
    57. Christian Raetscher – General Manager German Quality Entertainment
    58. Oana Giurgiu – producător film/Director Executiv Festivalul Internațional de Film Transilvania
    59. Gabriel Stancu – Președinte Asociația “Teatralis”
    60. Albert Benone – General Manager Spectacole Iași SRL
    61. Ifrim Viorel – General Manager Spectacole Brasov SRL
    62. Mihai Roman – General Manager Misha Events SRL
    63. Gheorghe Popescu – Agenția Cortina
    64. INDIERO – Asociația producătorilor și editorilor de muzică independenți din România
    65. Asociația ROMANIAN ARTISTS WORLDWIDE (RAW MUSIC)
    66. Mădălina Mihai – Asociația Pomul Comorii
    67. Sani Stranszky – designer /founder MushuROI Creative Hub, Numa Design Studio
    68. Melinda Boros – producător de film/ Asociația Film în Transilvania
    69. Andrei Dinu – EVENT HEROES – Co-Fondator și Organizator TEDxBucharest
    70. Mihnea Hanganu – Vinyl, Rum, Tapas & Wine
    71. Norbert Tako – fondator Centrul Cultural PLAI / JazzTM
    72. Claudio Michelusi – General Manager MTIME ENTERTAINMENT SRL Bucuresti
    73. Luigi Gageos – Președinte jmEvents, Director EUROPAfest
    74. Bogdana Horațiu – Director artistic Jeunesses & Dinu Lipatti / Bucharest International Jazz Competition
    75. Alin Caraman – CEO K Group :Wine and Street Food Festival/ Salonul Imobiliar București/Mariage Fest/Luxury Experience/Salonul Auto-Moto
    76. Dora Pătrașcu – PR and Communication Manager K Group
    77. Laurențiu Oprea –  Director General Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual – Asociația Română de Gestiune a Operelor Audiovizuale (UPFAR-ARGOA)
    78. Paul Ciuci – solist, compozitor, chitarist – Trupa Compact
    79. Micu Ionuț – toboșar trupa COMPACT
    80. Dragoș Guraroșie – general manager Mixtopia Live (BurgerFest, Bucharest Craft Beer Festival)
    81. Cristian Sorea – Acționar Comics Club, Founder Punchline Events
    82. Dan Costea – muzician trupa COMA
    83. Vertan Adriana – Președinte Fundația Action Art
    84. Ilie Mihai – organizator de evenimente (Final Step Productions, Metal Gates Festival)
    85. Sosa Andrei, organizator de evenimente Club Expirat
    86. Dobie Adam – Artist Booking Agent
    87. Apostol Petre Florin – artist și organizator evenimente (International Artist Management)
    88. Hotima Radu-Alexandru – organizator evenimente Hot Events Production SRL
    89. Oltean Daniel – Craft Zone
    90. Teodor Pop, Mihai Moldoveanu, Szabó Csongor-Zsolt – artiști, JazzyBIT
    91. Mihai Axinte, actor, percuționist, owner www.interstellar-events.roși organizator de evenimente
    92. Adrian Schiopu – Amalia Gaita Band (Timișoara)
    93. Ionut Hupca, manager Cyclic
    94. Bogdan Postelnicu – Teddy Bear (organizator evenimente / producator muzical / dj)
    95. Roxana Luca – manager de producție, ABC Producție de Evenimente SRL
    96. Andreea Nedelea – producător de spectacole, Uranus Media SRL
    97. Alin Halațiu – președinte Asociația Help Me Be A Rockstar / stage manager, administrator Alinescu și Asociații
    98. Diana Buluga – președinte Asociația Create.Act.Enjoy
    99. Andi Daiszler – președinte Asociația Daisler
    100. Covaliu Constantin – General Manager Why Not Us (Street FOOD Festival, Comedy Weekend)
    101. Cornelia Borza – Președinte Asociația Năsturelul Vesel (Magic Garden)
    102. Cristian Beiu – Director Sublime Events SRL (Sublime Romania)
    103. Sugár Teodor David – consultant ticketing
    104. Lupșa Andrei Claudiu – Managing Director Overskin Entertainment
    105. Daniel Ignat – Solist Vocal (Probizz IDEA SRL – Firma organizatoare de evenimente artistice)
    106. Dan Ionescu  – Președinte Asociația APPR – Romania Te Iubesc!
    107. OWPN Academy – Asociatia Owpn Academy
    108. OWPN.SPACE– Agenție pentru artiști și evenimente de muzică electronică
    109. Marius Migleș – Soulseeker SRL (servicii foto pentru evenimente)
    110. Nicu Alifantis – Alifantismusic
    111. Adonis Mureșan – Byron Audiovisual events
    112. Ferenc Maki – Fox In The Box Studio
    113. Gabriel Aldea – Komiti
    114. Cătană Răzvan – Wattech Systems
    115. Virgiliu Mureșan – Wattech Production
    116. Aura Crecan – Manager AD LIBITUM VOICES și Manager Wellbeing4all Internațional Ballroom
    117. Joey de Alvare – General Manager Biscain Group
    118. Iulia Pop, Overground Music
    119. Teodora Moroșanu – muzician, trupa Rockabella
    120. Bogdan Moroșanu – producător trupa Rockabella, Inginer de sunet trupa The Mono Jacks
    121. Laura Laurențiu – PR Manager Jazz in the Park, Communication Manager Zilele Culturale Maghiare din Cluj
    122. Dan Georgescu – artist, trupa byron; inginer de sunet Unda Recording
    123. Ilinca Ghișoiu – Overground Music
    124. Misaras Ioan Ciprian – Master In Sound Systems
    125. Sebastian Marcovici – Președinte Asociația Focus Sibiu
    126. Marius Moga – Someș Delivery, Asociația miniMASS
    127. Florin Ciofica – Director Executiv Royal Studio Production
    128. Dragoș Bâscă, Twin Arts
    129. Osaciuc Radu – Dimitri’s Bats / Ciocanul Services
    130. Dorina Constantn – Overground Music
    131. Levente Sánta – general manager Backstage Production, Cluj-Napoca / Discoteca ’80
    132. Iulian-Petru Toma – Techno Wall Events Iasi
    133. George Popa (compozitor – Membru Asociația MUZE)
    134. Melnic Dumitru (Melnic Dima) – dansator profesionist, antreprenor (Sushi Time), Membru MUZE
    135. Alexandru Nagy – Teatrul Independenților Profesioniști / Performance Delivery (actor, regizor, tenor), Membru & Ambasador MUZE
    136. Chiriac Dan – dansator profesionist/coregraf – Wholygunz SRLD- membru MUZE
    137. Takács Aranka – Aranka Consulting SRL și A.K.A Creating & Managing SRL- organizator evenimente și producție film
    138. Lisievici Alexandra Sabina – actriță, producătoare film și teatru, scriitoare
    139. Simion Valeriu, actor
    140. Alyanna Lu – cântăreț, actor, compozitor, prezentator tv
    141. Marin Alexandru Antonio – Andu ( Coregraf) – Asociația MUZE
    142. Tudor Bogdan – Administrator Compania de Evenimente Funtasticii SRL
    143. Maria Tudor – Fondator Asociația Magic Star Kids 2000
    144. Gabriela Hamzescu – președinte Asociația EnergizArt
    145. Bogdan-Adrian Zamfir – Dansator/Coregraf – Președinte al Comisiei de dans – Asociația Muze
    146. Marius China – Fondator “Sprint Music”
    147. Marius Sofron – Administrator “ Sprint Media Group”
    148. Vladimir Palamarciuc – Vova – dansator/coregraf – Membru Asociația Muze
    149. Alexandru Floroiu – Actor, Director General și Impresar Artistic – Breasla Actorilor
    150. Ciprian Chiricheș – Actor, membru MUZE
    151. Dan Fințescu, manager Amadeus, actor de voce, membru fondator RAW Music
    152. Mirel Alexa – director executiv Sports Festival
    153. Delia Pann – artist, membru MUZE
    154. Erik Bubui – artist – dansator – coregraf – Membru MUZE
    155. Marius Vlad Stefanescu – WISE (organizator evenimente / artist)
    156. Eftene Andrei – artist – Membru MUZE
    157. Eduard si Bianca – Magicieni
    158. Vlad Anca – Douanutri
    159. Anette Marka,  actor, membru MUZE,
    160. Roxana Pistolea – avocat – Membru MUZE
    161. Monica Felea, Ştefan Bradea – Bad Unicorn – distribuitor de filme de autor
    162. Dragoș Stanca – fondator UPGRADE 100 Festival (fost iCEE.fest)
    163. Cosmin Dobrescu – Cortes – artist, compozitor, membru MUZE
    164. Cătălin Davidescu – Dark Side Entertainment
    165. Nicolae Dragoș Eremiea – Dansator, Coregraf – Membru Muze
    166. Arcus Alexandru – Muzician/ Compozitor/Producător,  Arc Entertainment
    167. Mihai Mateiu – manager cultural, scriitor, fondator Flux Project
    168. Mihai Popescu – Producător
    169. Daria Ghițu – Actor/Artist liric
    170. Maria-Casandra Hauși, Artist/ Muzician Independent (Proiectele Muzicale „Viu Grai” alături de Nicolae Pițiș; „NOD, NewOldDoina” și „Roots Revival România”) Membru ANMIR
    171. Zaharia Daniel – ASOCIATIA CULTURALA REF – Rockstadt Extreme Fest
    172. Ionut Serbana, muzician independent, membru ANMIR
    173. Constantinescu Mihai – muzician, trupa the M’s, membru ANMIR.
    174. Lilian Caraus – coregraf/performer, Asociația MUZE
    175. Marcel Logofătu – bassist trupa Spitalul de Urgență – membru ANMIR
    176. Jul Baldovin- producător muzical, artist liber-profesionist (membru ANMIR)
    177. Neagu Theo Thorn – actor/regizor/scenarist film – Membru MUZE
    178. Daniel Pop – Gazette / Colectiva Gazette
    179. Ramos Paloma Aparecida – Coregrafa / Dansatoare / MUZE
    180. Sabin Dima – Humans
    181. Rosu Dragoș Cristian ( “Istvan” ) – Coregraf și dansator -Membru Asociația Muze
    182. Ghenescu Cosmin –  administrator Good Guys Events, administrator Misfit Events
    183. Andronache Mihaela – Producător Muzical
    184. Varty Mihail – actriță
    185. Grupul PONT, colectivul de lucru
    186. Dumitrana Daniel – Artist liber profesionist, Membru ANMIR
    187. Boldurescu „Valea” Valentina – dansator, coregraf – Membru MUZE
    188. Comanescu Liviu Robert – dansator membru MUZE
    189. Alexandru Teioșanu, Director Executiv Asociatia Nord
    190. Cosmin Dominte – actor, muzician, campion național & top 10 mondial Slam Poetry
    191. Marcela Motoc, actriță, membru MUZE
    192. Bocioc Iulian – Party Sound SRL
    193. Dragoș Adrian Claudiu – Events By Mi SRL
    194. Sava Madalina – Party Sound System SRL
    195. Bocioc Adina Maria – Asociația Cultural Educativă Smart Junior
    196. Dragoș Raluca – Adiral Event SRL
    197. Vincze Akos – Agenția Rima
    198. Rulea Cătălin PFA – muzician, scenograf
    199. Gina Mihai – MGM ARTISTS & CONCERTS SRL
    200. Ștefan Zaharescu – Booking /FORM Space, /FORM Days Festival
    201. Mihai Iordache – saxofonist, membru ANMI
    202. Roland Fekete – General Manager, WebRoll Agency
    203. Rus Mihaela – Asociația La Știubei
    204. Cătălin Dâlvărea – instrumentist liber – profesionist (www.dalvarea.ro)
    205. Luiza Zan – muzician de jazz, ANMIR
    206. Radu Dragomir, Art Live – Manager Evenimente Beraria H, Artist Management Trupa TAXI, Artist Management Nikolaos Papadoupoulos
    207. Alexandru Dăscăloiu – muzician independent, membru AN
    208. Olga Juverdeanu- GLOBAL RECORDS
    209. Muntean Radu – DJ și Producător
    210. Neacșu Cornel – Muzicant instrumentist
    211. Irina Lalciu aka Irina Milan – Dansator/Performer/Instructor
    Membru & Ambasador MUZE
    212. Adrian Martin aka Swagger -Dansator/Instructor, Membru MUZE
    213. Cătălin Huțanu – compozitor și muzician instrumentist
    214. Catusanu Paul – general manager – Pro Event si membru formatia Antract
    215. Dana Sarmeș, Asociația Contra
    216. Gergely Balázs, Asociația Clujul Comoară
    217. Szabó Lilla,  Uniunea Festivalurilor Maghiare din Transilvania

Pentru cei care doresc să se adauge în continuare ca susținători ai inițiative, menținem lista deschisă aici

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508