Aluniș Art Center (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău) își redeschide porțile odată cu instalarea vremii favorabile și găzduiește, în perioada 2 aprilie – 5 iunie 2021, prima expoziție a sezonului, personala „Human naturescape” a artistei Alexandra Baciu. Selecția de lucrări de pictură este însoțită de un text curatorial semnat de Ana Sultana Cipariu și face parte din programul artistic conceput de inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Aluniș Art Center, Iulia Gabriela Sîrbu.
„Pentru Jung, arhetipurile sunt „într-o anumită măsură fundamentele ascunse în adâncurile sufletului conștient… sunt sisteme de disponibilitate, care sunt în același timp imagine și emoție.” Ele se regăsesc în majoritatea culturilor și în inconștientul colectiv, fiind un remarcabil instrument de sondare a sinelui, precum și un mijloc de înțelegere a celorlalți.
Pictura Alexandrei Baciu reflectă, prin portretistica sa, ipostaze ale figurativului de factură postmodernă care fac trimitere în mod deosebit la diferite arhetipuri feminine, îmbinând principiile psihologiei jungiene cu legende sau mituri pe un fundal cromatic intens. Lucrările artistei implică atât expresia unei profunde autoanalize și a unei continue căutări de sine, cât și multiple încercări de a surprinde esența personajelor pe care le reprezintă, majoritatea persoane din lumea artei pe care a avut ocazia să le întâlnească pe parcursul devenirii sale artistice.
Natura umană se află, astfel, în centrul preocupărilor sale estetice, ca de altfel și natura naturans, ceea ce explică și contextul personalei sale în fascinantul Aluniș din Munții Buzăului, cadru natural plin de magie și mister.” (Ana Sultana Cipariu, curator)
Alexandra Baciu este absolventă a secției de Pictură UNArte București și membră UAP din 2011. A studiat în țară sub îndrumarea profesorilor Ștefan Câlția, Petru Lucaci și Alexandru Rădvan, iar în Italia, la Accademia di Belle Arti din Roma, i-a avut profesori pe Giuseppe Modica, Pierluigi Berto și Claudia Alliata de Villafranca. A expus în cadrul Festivalului M’Arte Live din Roma, Bienalei Internaționale de Pictură de la Chișinău, Festivalului George Enescu din București, Bucharest Art Week, la Castelul Cantacuzino din Bușteni, Muzeul Cotroceni din București, Institutul Elie Wiesel din București și în galerii de artă autohtone sau internaționale.
Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar deschis în 2020, din al cărui program artistic fac parte: concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști, acțiuni de ecologizare și multe alte evenimente.