Miercuri, 17 februarie 2021, la ora 16.00, la Muzeul Național de Artă al Moldovei (strada 31 august 1989, nr.115) din Chișinău, va avea loc lansarea expoziției de fotografii Nomad în Iran, de Aurel Cepoi. Expoziția vu dura până pe 7 martie și este cu vânzare. Sumele încasate vor fi donate Centrului Tony Hawks din Chișinău. Evenimentul este prilejuită de apariția albumului The Last and the Lost, care poate fi găsit în toate librăriile bune din Republica Moldova. Alături de Aurel Cepoi, vor participa: Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei; Nicolae Pojoga, fotograf; Gheorghe Erizanu, editor.
„Qashqai nu este o marcă auto. Aurel Cepoi știe de ce.
A dormit cu ei în corturi. În adevăratul cort nomad din lână neagră. Pe pământul gol. A tras cu pușca. Ca să sperie șacalii, care apar noaptea în preajmă. A înjunghiat capre împreună cu ei. A dansat la nunțile lor. A mâncat din mâncarea lor. A băut din ceaiul lor. A făcut 15 mii de kilometri prin Iran. În 60 de zile. În cele cinci călătorii: aprilie 2018, septembrie 2018, noiembrie 2018, februarie-martie 2019, mai 2019. A fost în zece triburi. Cinci dintre care sunt nomade. Doar unul este de origine arabă, restul sunt triburi turcice.
Sunt un milion de nomazi în Iran. De două ori pe an, un milion de oameni își încarcă bunurile în mașini sau pe măgari și călătoresc, împreună cu animalele lor, la 300-400 de kilometri între locațiile de vară și de iarnă. Duc o viață la limita supraviețuirii, la mila naturii. O combinație între Evul Mediu și Evul Bill Gates. Panouri solare, școli primare nomade, mașini, telefoane mobile sau nunți în restaurante. Albumul conține 111 imagini, exact câte trepte sunt la intrarea în Persepolis, loc sfânt pentru iranieni, indiferent de grupul etnic, preferințele politice, locul de reședință, secetele sau etapele programului nuclear.” (Gheorghe Erizanu)
AUREL CEPOI este născut la 25 iulie 1968, in satul Ochiul Alb, raionul Drochia, Republica Moldova. A absolvit școala din sat in 1985 și Institutul Politehnic Chișinău in 1992. Absolvent al New York Institut of Photography (2016).
Fotografiază din pasiune, preponderent proiecte cu impact documentar. În februarie 2016 a organizat o expoziție în scop caritabil despre Asia Mijlocie. Banii au fost donați Centrului Tony Hawks pentru reabilitarea copiilor cu dizabilități. Laureat al premiilor The Independent Photographer, Tokyo Prize Awards , Australian Prize Awards și LensCulture.
Este autorul fotografiilor pentru volumul Ilarie Voronca, peste diagonala sângelui, poeme alese de Emilian Galaicu-Păun (Cartier de colecție nr.8, Editura Cartier, 2016).
The Last and the Lost. The transition of Iranian nomads into disappearance este primul album de autor al lui Aurel Cepoi (Editura Cartier, 2021).