spot_img

„Constelații diamantine” – 125

La început de an calendaristic, colectivul redacțional al revistei „Constelații diamantine”, prin  DOINA DRĂGUȚ – redactorul-șef, și  JANET NICĂ – secretarul general de redacție, adresăm tuturor colaboratorilor și prietenilor noștri,  frumoase împliniri, și vă invităm să ne bucurăm, împreună, de recenta performanță.  

Revista „Constelații diamantine” a ajuns la numărul 125.

O sută douăzeci și cinci de numere, pentru o revistă de cultură, este un record. Și mulțumim tuturor celor implicați în această activitate nobilă, de promovare a valorilor culturii românești, cu precădere, bucurându-ne, ca de obicei, de o tematică bogată: poezie, proză, eseu, observații critice, istorie, filozofie, spiritualitate creştină, artă.

Întocmai, formatul și structura revistei, rubricile abordate, aspectul ei grafic, totul, o particularizează între revistele  de cultură meritorii din țara noastră.  Și menționăm, fiecare număr al revistei oferă cititorului cel puțin o rubrică, prin care se evidențiază un eveniment sau un fapt cultural deosebit.

În acest număr jubiliar, „125”, avem bucuria să adresăm felicitările noastre, domnului COMAN ȘOVA, binecunoscutul poet, prozator și jurnalist, deopotrivă, fondator, împreună cu Florentin Popescu, al revistei „Bucureștiul literar și artistic”, de curând,  onorat cu titlul de Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de Știință din R. Moldova. Aprecierile formulate de  Ion Popescu-Brădiceni, cu acest prilej,  adaugă un surplus de emoție creatorului Coman Șova, pentru care viața înseamnă „zbor / spre soare / cu aripi de ceară”!

Bineînțeles, sumarul acestui număr „125” de revistă,  este bogat prin diversitatea  temelor abordate, subliniind preocuparea prietenilor noștri,  Constantin Miu și Mihai Caba,  de a ne oferi notații de substanță despre Lucian Blaga și Aron Cotruș (anul acesta urmând a-i omagia, la  60 de ani de la zborul lor spre zările nemuririi ).

Poezia este generos reprezentată în paginile revistei, îndrăznind a spune, de tinere condeie, precum:  Ionuț Țene, Sebastian Golomoz,  Marian Horca, Vasile Albu,  Silviu Doinaș Popescu; dar și de experimentații: George Filip (Canada), Boris Mehr sau Ștefan Radu Mușat.

Deopotrivă, salutăm, ca meritorie, și contribuția traducătorilor Cristina Botâlcă și Marin Mihalache, prin buchetul de versuri oferit, din bogata creație a poeților Yehuda Amichai (Germania) și Walt Whitman (America).

Apreciem, ca de obicei, studiile semnate de fidelii noștri colaboratori. Al. Florin Țene, Dragoș Popovici și doamna Vavila Popovici.

Și preluând unul dintre aforismele oferite de Nicolae Mareș, „Înțeleptul sfințește locul”, ne gândim cu pioșenie la Emanoil Gojdu (1802-1870) – român ortodox,  avocatul – filantrop,  și „patriotul autentic”, cum îl numește, pe drept cuvânt, Tudor Nedelcea.

Și-„un cer de gânduri lunec(ă) desăvârșit în cascade de lumină” (Doina Drăguț), prin cronicile de întâmpinare  la recentele apariții editoriale, semnalate  de: Ionel Popa – despre Mihai Zamfir; Liviu Chișcop – despre Ligia Stan;  Mioara Bahna – despre Gh. Andrei Neagu; Mihai Batoc Bujeniță – despre Sorin Finchelstein; Olimpia Mureșan – despre Ioan Astalos; George Petrovai – despre Mordecai Roshwald; Ion N. Oprea – despre Patrick Lemaine; Daniel Marian – despre Valeriu Barbu; Galina Martea – despre Alensis de Nobilis; Tudor Nedelcea – despre Cristian Andrei Scăiceanu. Deopotrivă, un text omagial acad. Mircea Malița, autor Ion Pătrașcu.

Salutăm prezența în paginile revistei noastre și a d-lui ION IANCU VALE, fondatorul revistei „Climate literare” (Târgoviște).

Interesantă incursiunea lui Nelu Vasile – „Pe urmele lui Alexandru Vlahuță în Gorj”; N. Rotaru – „Neputincioșii”; Florentin Smarandache – pagini de jurnal; Rodica Hanu-Pavel și Constantin Zgripcea – epigrame.

Asemenea, și popasul  emoționant în împărăția artelor,  prin  consemnările d-lor Mircea Ștefănescu –  despre  Cvartetul Gaudeamus sau Marin I. Arcuș – despre arta sonoră, „afecte și idei”!

Și, așa cum ne-a obișnuit deja,  revista capătă un plus de culoare, datorită tânărului nostru colaborator, Filip Tudora (Anglia) cel care, la rubrica „Picătura de pictură”, ne oferă câteva ilustrații, semnate de Louis Apol (1850-1936), pictor olandez.

Lectură plăcută!

 

Livia Ciupercă

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508