spot_img

„Chiraleisa! Chiraleisa! Chiraleisa!”

În seara de dinainte de Ajunul Bobotezei, bătuse un vânt nervos, ducând fulgii de zăpadă de colo-colo, ca pe nişte copii ce alergau pe derdeluş. Până dimineaţa, curtea şi uliţele satului erau pline de nămeţi, spre bucuria noastră şi a mulţimilor de sănii cu care ne dădeam pe malul de la Oaia Tinchii. Ne-am pregătit traistele de cu seară, pentru că dimineaţa urma să colindăm cu popa Florian, din casă în casă, strigând Chiraleisa

De cu zori, mama strânsese cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a le presăra peste răsaduri, ca să dea rod bun la primăvară. Până la sosirea preotului, nu se atingea nimeni de mâncare (ce de bunătăţi! – pomana porcului, mămăligă, tobă, caltaboş, murături, piftie!), din care, după stropirea ei în cruce cu agheasmă şi busuioc, ne închinam, luam repede un dumicat şi plecam mai departe cu părintele, la altă casă, pentru aceeaşi slujire liturgică. După ce ne întorceam vesele din procesiune, mâncam bucatele sfinţite, dar, din ele sau din resturi, trebuia să dăm şi animalelor pentru ca duhul sfânt să le ajute să fete mai uşor şi să fie sănătoase. Blânduşa, vaca noastră cu botul întotdeauna umed, era atât de bucuroasă când ne vedea la ea în grajd!

Noi, fetele, nu aveam voie să ne certăm şi să ne batem, pentru că trebuia să fim curate când mergeam cu popa care aghesmuia casele, oborul oilor, animalele şi curtea. Chiraleisa! Chiraleisa! Chiraleisa! („Fie-ţi milă, Doamne!”; „Doamne miluiește!”), strigam noi de trei ori, avant la lettre, pentru a vesti sosirea preotului „cu Crucea”. Femeile nu aveau voie să dea nimic cu împrumut, căci trebuia binecuvântat orice lucru cu agheasma şi busuiocul din căldăruşa bătrânului Florian. Noi, copiii, primeam de la gazde, asemeni colindatului din Moş Ajunul Crăciunului, mere, colaci şi nuci, iar părintele era răsplătit cu bani. Toată ceremonia, în replica ei din ianuarie şi de pe vremea gerului Bobotezei, semăna cu sărbătoarea Crăciunului. Veselia şi strigătele copiilor, care se adăugau grupului nostru pe drum, se auzeau de departe, pe uliţele satului, Chiraleisa! Chiraleisa!,  căci noi ne mai hârjoneam bătându-ne cu bulgări de zăpadă. Părintele venea agale în urma noastră de teamă să nu cadă şi să nu se verse apa din căldăruşă. Ba, pe uliţa lui Mihai a lu’ Bleandă, chiar a alunecat în fund, dar cu mâinile în sus ţinând   neclintită căldăruşa cu agheasmă.

 

Mama avea multă treabă a doua zi, de Bobotează. În casă, afară, cu animalele şi curăţenia, şi ne trimitea pe noi două, înfofolite cu fulare şi căciuli, cu o sticlă curată la slujba de la biserică, pentru a lua agheasmă şi busuiosc, pe care măicuţa noastră le agăţa în colţurile camerei de zi. Popa Florian îi ştia pe toţi copiii din sat, ca urmare, nu puteam chiuli de la liturghia care ne ţinea ţepene de frig în faţa bisericii, în gerul Bobotezei. Îngheţarea tradiţională a mâinilor şi picioarelor nu era deloc o legendă şi mai băteam step, ne suflam în pumni, dar bietul părinte nu putea îndrăzni nicidecum la un asmenea adjuvant laic. Mai ales că el făcea cruci cu mâna prin apa rece, în butoaiele mari şi stropea cu busuiocul ud credincioşii. Astfel, sfinţirea şi curăţirea spirituală de păcate şi fărădelegi erau binecuvântate. Apoi, cu această agheasmă adusă acasă, mama stropea şura și animalele, pomii din livadă, casa, şi ne dădea să bem câte o gură mică, dimineaţa, pe stomacul gol, sau când eram bolnavi.

 

Afară, Dumnezeu trăsese plapuma de omăt peste sat, decorând-o cu vrăbii, sticleţi şi ciori şi cu copii sfinţiţi.

 

Maria Dobrescu

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508