Moment emoționant oferit de pianista Ana Silvestru, de la Zurich, copiilor români rămași orfani în urma Revoluției din 1989. Acompaniată de soprana Christina Daletska, artista a interpretat un celebru cântec de leagăn compus de Modest Mussorgski, „Yeryomushka’a Lullaby”. Miniconcertul susținut aseară face parte dintr-o serie de mai multe concerte de apartament oferite online publicului, în vreme de pandemie, de artiști care performează în capitala Elveției, precum pianista Ana Silvestru, violonistul Cosmin Bănică – concertmaistru la Tonhalle Zurich, baritonul Niklaus Kost și sopranele Christina Daletska și Dana Grigorcea Monioudis.
„Acum 31 de ani, copii și părinți au fost împușcați și striviți de roțile tancurilor pentru ca noi să trăim din plin libertatea și viața cu tot ce ne oferă ea, să ne bucurăm de succes, de prieteni și de frumos. Cu gândul la ei am creat și interpretat cu emoție acest moment special. Îi mulțumesc Christinei Daletska pentru acest moment extraordinar”, a declarat pianista Ana Silvestru.
Seria de concerte online oferite de Ana Silvestru a debutat în luna iunie, când Institutul Maghiar a invitat-o să susțină un concert online în cadrul „Stagiunii de Marți seara”. Piano Concert No. 3 de Béla Bartók susținut atunci a inclus atât partitura de solist, cât și cea de orchestră.
Din dorința artistei de a crea și oferi publicului artă și emoție într-o perioadă incertă, de a rămâne conectată cu publicul, prietenii și familia, cu care nu s-a întâlnit deloc de la începutul pandemiei, Ana Silvestru a continuat seria reprezentațiilor, iar începând cu luna noiembrie, a înregistrat o serie de concerte împreună cu violonistul Cosmin Bănică, concertmaistrul orchestrei Tonhalle Zurich și fost concertmaistru al Filarmonicii din București, laureat al Concursului George Enescu, tenorul Niklaus Kost sau cu violonistul Ștefan Tarara, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai tinerei generații din România, câștigător al Concursului George Enescu în 2014.
Pe 7 decembrie, împreună cu baritonul Niklaus Kost, Ana Silvestru a interpretat ciclul „Fără soare” de Modest Musorgski.
Concertele susținute de Ana Silvestru împreună cu violonistul Cosmin Bănică („Concertant” de George Enescu, „Sonata” de Cesar Franck și „Tambourin Chinois” de Fritz Kreisler) au fost dedicate Asociației pentru Democrație și Justiție, promotor al educației juridice în România.
„Admirăm munca extraordinară pe care Asociația Vă Vedem Just o face în școli și ne bucurăm dacă acest concert le poate face munca mai ușoară. Invităm publicul să doneze pentru cauzele susținute de asociație”, a adăugat Ana Silvestru.
Conturile Asociației „Voci pentru Democrație și Justiție” în care se pot face donații sunt:
RO34INGB0000999905740856 – RON;
RO66INGB0000999905740862 – EUR;
RO71INGB0000999905740869 – USD.
BIC: INGB; SWIFT: INGBROBU
Ana Silvestru locuiește la Zurich. După terminarea studiilor de licență la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa profesorului Viniciu Moroianu, și-a continuat studiile de master la clasa reputatului maestru Konstantin Șerbakov, la Universitatea de Arte din Zurich, primind prestigioasa diplomă de solist concertist, cu cele mai înalte distincții. A susținut recitaluri și concerte în peste 12 țări de pe patru continente și promovează muzica românească în străinătate – cu accent pe cea a lui Dinu Lipatti.
Despre Ana Silvestru, pianistul Konstantin Șerbakov, cu care a studiat pentru masterat la Universitatea de Arte din Zurich, spunea că este „extrem de talentată”, iar celebrul pianist rus Dmitri Bashkirov preciza că este „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid si un repertoriu vast…”.
Singura apariție din anul acesta a Anei Silvestru pe o scenă din România a avut loc în luna ianuarie, cu ocazie Galei de balet „Carmen Sylva”, la care au participat unii dintre cei mai buni balerini din lume.