Așa cum este știut, muzica reunește pe toți iubitorii de frumos la un loc, fără frontiere. În era Internetului, care a deschis un nou canal de comunicare desființând practic barierele distanțelor fizice, oamenii de pretutindeni se pot întâni la sărbătoarea pe care o prilejuiește orice eveniment muzical. Din acest motiv putem considera că muzica devine un instrument al păcii, al solidarității și un panaceu al greutăților pe care omenirea le traversează în această dificilă perioadă. Și iată că putem găsii remedii în această zonă culturală. Am descoperit, datorită Internetului, o extraordinară inițiavă de a genera o stare de bine, o armonie de care avem nevoie cu toții și pe care doar muzica o poate produce. Este vorba despre Concursul Național de Interpretare pentru Pian Solo, ajuns la ediția a VII-a, intitulat “Magic Piano”. Această ediție s-a desfășurat exclusiv online și a strâns sute de participanți.
Intenția organizatorilor concursului a fost aceea de a promova muzica instrumentală în rândul cât mai multor tineri dornici de afirmare, având ca scop stimularea valorilor interpretative instrumentale și plasarea acestora în rândul elitei muzicii românești. Acest scop pot spune că a fost complinit și de încântarea produsă publicului, pentru că transmisiile au fost realizate prin Internet și am putut vedea atâția tineri pasinați de arta sunetelor și de magia pianului, în perfectă consonanță cu denumirea concursului.
Mi-a plăcut în mod deosebit ideea structurării competiției muzicale în două categorii, respectiv “Hobby” (adresată celor care studiază pianul în sistem privat, after-school, grădinițe, cluburi ale elevilor etc.) și “Profesional” (pentru cei care studiază pianul în școli și licee de muzică).
Directorul artistic al evenimentului, domnișoara Anamaria Sârbu, absolventă a Conservatorului bucureștean (actuala Universitate Națională de Muzică din București) ca șefă de promoție, mi-a împărtășit că au fost peste 250 de participanți în total, de la cópii de grădiniță până la elevi de liceu. Concurenții au interpretat, din memorie, una sau două piese din literatura pianistică (orice gen muzical, transcripții sau coveruri, compoziții proprii), astfel încât am înțeles că Magic Piano este mai mult decât un concurs de pian, putând afirma că este un adevărat atelier de creație interpretativă și componistică, de care avem atât de multă nevoie în această perioadă sub semnul magiei sărbătorilor.
Anamaria Sârbu, alături de întreaga echipă care a făcut posibil acest regal muzical închinat culturii și valorilor artistice în plină afirmare, a fost inima evenimentului, demonstrând un înalt profesionalism în coordonarea unui concurs muzical atât de complex, demonstrând că se poate face muzică și în mediul online, că tradiția și modernitatea pot coexista și genera magia pe care “Magic Piano” ne-a dăruit-o tuturor.
Finala concursului poate fi urmărită Marți, 15 decembrie, ora 18.00, cu transmisie LIVE pe site-ul concursului www.magicpiano.ro
Dr. Adrian-Leonard Mociulschi