Afrodita Cionchin, directorul revistei culturale bilingve ”Orizonturi culturale italo-române”, a trimis, pe adresa redacției AgențiadeCarte.ro, detalii despre cel mai recent număr al publicației.
Numărul din decembrie încheie, printr-o ediţie aniversară, primul deceniu al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, înregistrată în Italia cu ISSN 2240-9645.
„Anul acesta am inaugurat în ediţia română noi secţiuni menite a îmbogăţi principalele noastre direcţii de interes: Orizonturi Donna, Cinema Orizonturi, alături de vasta secţiune Biblioteca Orizonturi, în care reunim atât opere edite (volume în format pdf integral sau parţial), cât şi extrase inedite din opere italiene în traducere românească – proză şi eseistică, pe care le publicăm în mod constant în paginile revistei noastre, în vreme ce secţiunea Poezie prezintă bogata noastră antologie de poezie italiană tradusă în limba română, prin contribuţia generoasă a colaborărilor traducători. Privirea noastră îndreptată în acelaşi timp spre mediul editorial din cele două spaţii culturale, italian şi român, se reflectă în densa secţiune de Recenzii. Aceeaşi perspectivă caracterizează secţiunea Întâlniri, cuprinzând interviuri cu personalităţi din diferite sfere culturale din ambele ţări, la fel ca secţiunea de Studii culturale italo-române. Ampla secţiune bilingvă Orizonturi de Artă promovează şi ea atât artiştii români în Italia, cât şi artiştii italieni în România.
De asemenea, iniţiem acum o nouă direcţie de studii dedicate personalităţilor feminine de marcă din istoria şi diplomaţia românească, ilustrate prin preţioase documente-fotografii din arhive, unele inedite. Publicăm astfel, în decembrie, un articol dedicat împlinirii a 145 de ani de la naşterea Reginei Maria şi Zilei Naţionale a României: Regina Maria, „Mama Răniţilor” pe frontul din Moldova, de Ştefania Dinu. De asemenea, un articol despre Alexandrina Gr. Cantacuzino, un model de feminism, naționalism și ortodoxism românesc, de Monica Negru.
Pentru a diversifica şi mai mult activitatea noastră interculturală, am creat două secţiuni de specialitate, Biblioteca Orizonturi de Artă şi Biblioteca Orizonturi Istorie, în care publicăm integral cărţi, cataloage şi articole din aceste domenii. Invităm în acest sens operatorii culturali să contribuie la îmbogăţirea acestei biblioteci pe care o punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi, permanent consultabilă online.
Pe lângă producţia editorială propriu-zisă, am creat o serie de baze de date în continuă actualizare care oferă un instrument operativ centralizat online, unic de acest fel şi, ca atare, de mare utilitate atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg: Scriitori români în italiană, cu secţiunile Scriitori români italofoni şi Cioran in italiano; Italienistica traduceri şi Italienistica studii. O altă deschidere din acest an o reprezintă protocolul de colaborare cu Universitatea din Bucureşti privind practica profesională a studenţilor în cadrul revistei noastre, pentru actualizarea sistematică a acestor baze de date, sub coordonarea prof. Smaranda Bratu Elian.
În acest număr special, aniversăm împreună centenarul italienisticii de la Universitatea din Cluj-Napoca şi 30 de ani de la reînfiinţarea după căderea comunismului a Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, şi tot împreună deplângem pierderea cunoscutul istoric Ion Bulei, director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia în perioada 1997-2003, precum şi pierderea eminentului italienist Marco Santagata”.
Numărul 12/decembrie 2020 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni”, îl puteți accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.
Tuturor prietenilor, colaboratorilor şi cititorilor noştri, lectură plăcută şi mulţumiri pentru interesul constant!
(Afrodita Cionchin, director fondator)