Revoluția din România împlineste treizeci și unu de ani. Evenimentul a ținut prima pagină a ziarelor lumii până la începutul anilor ’90. A fost pentru întregul mapamond o adevărată revoluție, cu tancuri, cu sute de mii de oameni în stradă, confruntări sângeroase, conspirații și judecarea și uciderea imediată a dictatorilor. „1989. Jurnalul unei revoluții”, regizat de Carmen Lidia Vidu, compilează mărturii și frânturi de spectacol menite să redea fiecăruia propria viziune și trăire a ieșirii din comunism. Dincolo de istorie, de varianta mai mult sau mai puțin acceptată pe care tindem să o asimilăm ca pe o amintire indusă, revoluția din România a trecut diferit prin viața participanților activi sau pasivi, lăsând urme distincte și puternice în memoria fiecăruia.
Difuzat online, în premieră, pe canalul Youtube al Teatrului Național din Bucuresti, „1989. Jurnalul unei Revoluții” confruntă, fără să opună, evenimentele din decembrie 1989 și felul în care au fost văzute. Mărturiile trec de la actorul Ion Caramitru, care, din culisele Televiziunii Române de atunci, povestește încercarea lui Ion Iliescu de a confisca revoluția, până la muncitorul Mihai Avătămăniței, care își amintește cum, într-o vizită de partid la fabrica Danubiana, Elena Ceaușescu întreabă cu voce tare „Ce mai vor și viermii ăștia?”.
„Jurnalul” este deschis de Lavinia Betea, care punctează importanța Teatrului Național din București și coincidența acestuia cu kilometrul zero al capitalei. Florentina Țilea apare cu un moment muzical, dar și cu frânturi de memorie din perioada antedecembristă: „De mic copil erai învățat să fii un bun comunist.” Actrița Oana Pelea este surprinsă atât în fața camerei, cât și într-o secvență din varianta spectacolului de pe scena Teatrului Național: „În 1989 mă cuibăream în pat și ascultam Europa Liberă.” Daniel Badale își amintește de marile vedete muzicale Corina Chiriac și Dan Spătaru, dar și cum debutul revoluției l-a găsit în timpul stagiului militar, iar la întoarcerea dintr-o permisie i s-a comunicat indicativul „Radu cel Frumos”, care semnifica starea de război.
„1989. Jurnalul unei Revoluții” e o proiecție care captivează prin naturalețe, mărturiile surprinse arată o nouă atitudine asupra unui eveniment care, cu ceva timp în urmă, încă era abordat cu încrâncenare. După mai bine de trei decenii, istoria se așază, fără să mai depindă de mult căutata dreptate, se recâștigă dreptul fiecăruia de a avea propria experiență a revoluției și a regimului care o precede. Producția este încheiată de însăși regizoarea Carmen Lidia Vidu: „Negând revoluția e ca și cum ai tăia încrederea unui popor în el însuși.”
***
Film documentar
”1989. Jurnalul unei Revoluții”
Producție Teatrul Național “I.. Caragiale” București
Regia Carmen Lidia Vidu
Cu Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Țilea, Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea
Multimedia Cristina Baciu
Foto – Video Operator Dronă Florin Boicescu
Operator imagine – Marius Donici
Fotografie – Vlad Lăzărescu
Decembrie 2020
***
Tudor VOICU