„Zilele culturii române la Berlin”, inițiat de Fundația Constantin Silvestri și KunstRaumNiculescu-Berlin, având sprijinul Ambasadei României în Republica Federală Germania, este organizat sub forma unui festival care are loc în preajma Zilei Naționale a României, în perioada 25 noiembrie – 4 decembrie 2020. Festivalul marchează și aniversarea a 100 de ani de la înființarea Societății Compozitorilor Români (1920), astăzi numită Uniunea Compozitorilor din România. Evenimentul este de o importanță majoră pentru cultura română: demersul pe care George Enescu împreună cu alți compozitori români l-au făcut în anul 1920 a dus la nașterea unei școli naționale muzicale românești și la integrarea acesteia în contextul școlilor componistice europene. Festivalul „Zilelor culturii române la Berlin”, ediția din 2020, include patru evenimente, desfășurate online, la care participă artiști, personalități ai lumii culturale din România și Germania, care vor susține conferințe, dezbateri, lansări de carte, concerte.
Evenimentele vor fi transmise pe pagina de Facebook a KunstRaum Niculescu Berlin (https://www.facebook.com/KunstRaum-Niculescu-106424581067546).
PRIMUL EVENIMENT
25 noiembrie 2020, ora 19.00 UTC+01 online (ora 20.00, România)
Conferință „100 de ani de Muzică și Cultură Românească“
Festivalul „Zilele culturii române la Berlin” dorește ca prin evenimentul „100 de ani de Muzică și Cultură Românească” să se facă un excurs printre cele mai importante realizări culturale pe care artiștii și oamenii de cultură născuți pe teritoriul României le-au dat țării lor dar și Europei. Rememorarea nu are ca scop doar înțelegerea locului pe care cultura română îl are în Fondul Cultural Universal, ci mai ales găsirea de noi soluții pentru propagarea actului cultural și muzical, într-o Europă globalizată, digitalizată dar și profund schimbată datorită pandemiei de Covid-19. Invitați pentru această discuție vor fi personalități culturale, Emil Hurezeanu, scriitor, jurnalist, ambasador al României în Republica Federală Germania, Dan Dediu, compozitor și profesor universitar la Academiei de Muzică din București, rector al acestei instituții în perioada (2008-2016), Valentina Sandu Dediu, muzicolog și profesorului universitar, rectorul Colegiului Noua Europă, București și a profesorului universitar Ruxandra Demetrescu, rector al Universității Naționale de Arte din București (2006-2012), Cristian Niculescu, pianist – concertist, fondatorului spațiului cultural KunstRaumNiculescu la Berlin.
O altă personalitate invitată la această conferință va fi Iosif Ion Prunner, dirijor și pianist, directorul artistic al Filarmonicii „George Enescu”.
Conferința se va desfășura prin intermediul ZOOM:
https://us02web.zoom.us/j/3883027977?pwd=dEJnUVRhcHpyRGJhMTViOHJES3ErQT09
ID: 388 302 7977
cod: 1234
și pe pagina de Facebook a KunstRaum Niculescu Berlin:
https://www.facebook.com/KunstRaum-Niculescu-106424581067546).
Conferința se va încheia cu un recital de pian susținut de Cristian Niculescu.
28 noiembrie 2020, ora 19.00 UTC+01 online (ora 20.00, România)
Prezentare de carte: Mircea Cărtărescu – romanul „Solenoid“ și volumul de poeme „Nu striga niciodată după ajutor“
Mircea Cărtărescu, poetul și scriitorul român nominalizat pentru premiul Nobel, nu are nevoie de prezentare fiind cel mai cunoscut reprezentant al literaturii contemporane românești. Ce aduce nou această prezentare de carte pe care o propunem este apariția, după 30 de ani, a unui nou volum de poeme, volum după care, așa cum însuși autorul său mărturisea, „tânjea de mult timp”. La acest eveniment va participa scriitorul și traducătorul de origine română (născut în Banat), Ernest Wichner, director al Literaturhauses, Berlin (2003-2017). Puternic atașat țării în care s-a născut, Ernest Wichner este traducătorul în limba germană a celor mai importanți scriitori români contemporani: Mircea Cărtărescu, Nora Iuga, Daniel Bănulescu, M.Blecher, Varujan Vosganian, Cătălin Mihuleac etc. La eveniment va participa și actorul Sabin Tambrea, născut la Târgu Mureș dar emigrat la 4 ani, împreună cu familia. Actorul german de origine română este astăzi unul dintre cei mai bine cotați actori din Germania. Pianistul Cristian Niculescu va fi gazda conferinței desfășurată în KunstRaum Niculescu Berlin.
Al TREILEA EVENIMENT
2 decembrie 2020, ORA, ora 19.00 UTC+01 (ora 20.00, România)
Concert „Maria Tănase și epoca interbelică“
Oana Cătălina Chițu Trio
Oana Cătălina Chițu, voce, Diego Romero, chitară, Dejan Jovanovic, acordeon
Oana Chițu este o cântăreață de origine română care, pe lângă talentul muzical și vocea inconfundabilă, depune de ani de zile o muncă de descoperire și de prezentare a formidabilului fond muzical interbelic românesc.
Repertoriul său include în primul rând muzică din Bucureștiul anilor interbelici. O serie de întâlniri muzicale cu diferiti artiști din România și străinatate au dus la realizarea Bucharest Tango, un CD și un proiect care au dus-o pe Oana pe scene din Singapore, Lituania, Austria,
Polonia, Ungaria, Elveția, Suedia, Belgia, Rusia și Germania. A semnat cu casa de discuri Asphalt Tango (care se ocupă, printre alții, și de Fanfara Ciocârlia) și în 2013 a continuat povestea românească, nostalgică, prin albumul Divine, dedicat Mariei Tănase. Se împlineau 100 de ani de la nașterea marii cântărețe atunci când s-a lansat albumul.
Maria Tănase, artistă emblematică a culturii populare românești, nu încetează să fie și astăzi, la mai mult de un veac de la încetarea ei din viață, un „brand” de țară și cea mai cunoscută cântăreață pentru acest tip de muzică pe care țara noatră a dat-o.
Evenimentul muzical va fi întregit vizual de o expoziție sub titlul: De la „Pasărea măiastră” a cântecului românesc la „Pasărea măiastră” a lui Constantin Brâncuși.
Expoziția, curatoriată de istoricul și istoricul de artă Cristina Enășescu, prezintă aspecte puțin cunoscute din viața cântăreței, viață care a făcut obiectul unei bogate bibliografii pe care curatoarea le folosește respectând toate regulile unei astfel de prezentări. Pentru ca expoziția să devină interactivă, aceasta va fi prezentată pe plasmele aflate în sala de concert. Concertul și expoziția vor avea loc în KunstRaum Niculescu Berlin.
AL PATRULEA EVENIMENT
Concert cameral
4 decembrie 2020, ora 19.00 UTC+01(ora 20.00, România)
Acest eveniment dorește să-l omagieze pe marele nostru compozitor George Enescu, cel despre care Constantin Brăiloiu, creatorul Societății Compozitorilor Români (1920) spunea: ”Prin Enescu, muzica românească, se va ridica la universalitate”. Cuvinte profetice, cu opera Oedip marcându-se definitiv intrarea compozitorilor români în marea familie a muzicii europene a secolului XX.
Concertul cameral desfășurat sub egida „Zilele culturii române la Berlin” va avea loc în același binecunoscut loc de cultură berlinez, KunstRaumNiculescu, și va avea în program lucrări de George Enescu și Maurice Ravel.
Alegerea compozitorului Maurice Ravel nu este întâmplătoare și se datorează relației stânse pe care cei doi artiști au avut-o de-a lungul vieții lor. Înterpreții programului muzical cameral vor fi muzicieni români, dar și străini, puternic atașați de muzica românească, dar în special de marele compozitor George Enescu.
Aceștia sunt: Stanislav Pronin, Elias Schödel, Vioară, Mladen Somborac, Violă, Radu Nagy, Violoncel, Cristian Niculescu și Iosif Ion Prunner, pian.
În program:
George Enescu – Carillon Nocturne din Suita Pièces Impromptus op. 18 pentru pian
Maurice Ravel – Tzigane pentru vioara și pian
George Enescu Suita pentru pian la 4 mâini
George Enescu – Trio Aubade
George Enescu – Cvintet pentru 2 viori, violă, violoncel și pian