spot_img

”Valori europene România – Germania. Orchestrele Naţionale de Tineret ”– un film original difuzat în premieră online

Miercuri, 2 decembrie 2020, ora 19:00,  va fi difuzat online  filmul original ”Valori europene România  – Germania. Orchestrele Naţionale de Tineret”. După difuzarea online a concertului dedicat Zilei Naţionale a României  și în onoarea Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene, susținut de Orchestra Românâ de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, pe 30 noiembrie, documentarul, care va putea fi urmărit pe pagina de facebook a Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română pe 2 decembrie, readuce în atenţie câteva dintre momentele esenţiale ale istoriei prezenţelor în Germania ale Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României și ale Bundesjugendorchester în România.

https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana

 

S. Cord Meier-Klodt, Ambasadorul  Republicii Federale Germania la Bucureşti declara : ”Aveam planuri mari, voiam să organizăm un concert comun al Orchestrelor de Tineret ale Germaniei şi României la Bucureşti cu ocazia încheierii Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene şi în onoarea aniversării compozitorului german, dar de fapt universal, Ludwig van Beethoven. Din păcate, criza sanitară a perturbat şi aceste planuri, dar partenerii noştri români nu au renunţat. Au reuşit să organizeze un eveniment fără participarea orchestrei federale germane, dar în continuare dedicat preşedinţiei noastre, lui Ludwig van Beethoven şi, un mare plus, Zilei Naţionale a României. Astfel, avem plăcerea de a sărbători împreună un eveniment puţin diferit, dar nu mai puţin special, cu muzica lui Beethoven şi cea a unor importanţi compozitori români, precum Ciprian Porumbescu sau Sabin Păutza. Sunt foarte recunoscător organizatorilor români, în special domnului Marin Cazacu, pentru spiritul său de luptător şi cred că este un semnal deosebit de important pentru viaţa noastră culturală, emoţională în vremuri dificile, cu un mesaj simplu : We shall overcome !

            E.S. Emil Hurezeanu, Ambasador al României
în Republica Federală Germania
declara : „Anul trecut însoţeam la Hamburg Orchestra de Tineret a României. Sub bagheta fermecată a marelui dirijor Cristian Mandeal şi inspiraţi de talentul pedagogic generos al lui Marin Cazacu, tinerii noştri muzicieni au susţinut la ElbPhilarmonie un concert excepţional. Ca de obicei au fost primiţi cu ovaţii şi cronici elogioase aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimii 6 ani, în care au fost prezenţi la Berlin, la Festivalul Orchestrelor Europene de Tineret, la  Konzerthaus. Anul acesta, planurile cuprindeau alte două concerte, la Bucureşti şi Berlin dedicate deschiderii şi închiderii Preşedinţiei germane a Consiliului Uniunii Europene, planuri care din păcate nu s-au putut finaliza, nu din cauza noastră. Astfel am ajuns aici şi acum. Nu e o înfrângere, ci o epopee a optimismului, a curajului, a rezilienţei şi a meritelor acestei orchestre şi a îndrumătorilor ei.”

            Marin Cazacu, managerul Centrului naţional de Artă „Tinerimea Română” declara :”Pentru noi Germania a constituit un model din punctul de vedere al organizării orchestrelor de tineret şi pregătirii acestora, iar acest model a dus la concretizarea iniţiativei înfiinţării Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, în 2008. Totul a evoluat extraordinar în acest timp, muzicienii români implicaţi în aceste proiecte apropiindu-se tot mai mult de aceste valori europene. Ne bucurăm că astăzi cele două ţări, prezente prin orchestrele lor de tineret în turnee importante atât în Germania cât şi în România au dovedit că talentul îmbinat cu munca pot crea împreună valori comune pe are le numim valori europene.

 

Producător :  Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

 

Cu sprijinul : Ambasadei Germaniei la București și a Ambasadei României la Berlin.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Mediatrust,  Liternet, Q Magazine.

 

Pentru  informaţii detaliate legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română“ şi de Orchestra Română de Tineret puteţi accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508