Joi, 19 noiembrie 2020, Liga Studenților Români din Străinătate, filiala UK, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și London Stock Exchange Group România a organizat un eveniment virtual dedicat tinerilor români din UK dornici de a afla mai multe despre impactul economic și social al Brexitului și al pandemiei. Intitulat The Future of Romanian Students from the UK – Career Perspectives and Challenges, evenimentul a marcat cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Studenților, Profesioniștilor și Cercetătorilor Români din Marea Britanie.
Cine a participat?
Ne-am bucurat să avem alături de noi pe platforma Zoom 75 de studenți din toate colțurile lumii interesați de ce va însemna părăsirea Uniunii Europene de către Regat, dar și multe alte persoane care au urmărit conferința pe Facebook prin transmisie live.
Invitații-cheie au fost: ES Dan Mihalache, Ambasadorul României la Londra; Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est, Unicredit Londra; Andreea Stănescu, General Manager, London Stock Exchange Group România; Andreea Luca, Head of Business Development, BT Openreach.
Ce a presupus evenimentul?
- Premiile Diploma Ambasadorului
Timp de trei săptămâni înaintea evenimentului, românii din UK cu rezultate remarcabile au avut ocazia de a aplica pentru una dintre cele cinci categorii ale Premiilor Diploma Ambasadorului: Student Licență, Student Master, Doctorand/Cercetător, Comunitate Românească și Asociații Studențești. În deschiderea conferinței, ES Dan Mihalache a anunțat câștigătorii și a decernat premiile, această colaborare între Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și LSRS UK devenind deja tradiție.
- Prezentările celor trei invitați și sesiune de întrebări și răspunsuri
Dan Bucșa a vorbit despre impactul economic al Brexitului și al pandemiei, subliniind ce vor însemna restricțiile comerciale pentru tineri, ce modificări vor apărea pe piața muncii și prezentând predicțiile marilor bănci de investiții ale lumii. Mai apoi, Andreea Stănescu ne-a relatat ce vor face companiile din România pentru a-i atrage înapoi acasă pe studenții români din UK, ce oportunități de carieră au apărut recent în țară și cum va evolua piața muncii. În final, Andreea Luca ne-a povestit despre experiența sa de a lucra în medii multiculturale, ce înseamnă să trăiești mental și emoțional la granița dintre România și UK și felul în care Brexit și pandemia îi afectează cariera.
Sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost una foarte interactivă, atingând puncte de discuție precum: cum putem evita suprasolicitarea psihică atunci când lucrăm de acasă, cum avem grijă de sănătatea noastră mentală și ce ar trebui să aibă în vedere Guvernul României pentru a proteja studenții în această perioadă dificilă.
- Quiz despre viața de student în UK
La finalul evenimentului, studenții au luat parte la un Quiz ce a inclus întrebări despre Marea Britanie și comunitatea românească din Diaspora. Cele mai bune trei punctaje au fost premiate cu vouchere cadou pentru librăria Cărturești.
DESPRE LSRS
Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) oferă studenților și absolvenților români de peste hotare un cadru deschis pentru dialog și acțiune. LSRS promovează inițiativa, profesionalismul și solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanți de valoare ai României, și o atitudine pozitivă față de perspectivele reorientării lor spre țară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra și promova drepturile și interesele academice, profesionale, sociale, civice și culturale ale membrilor săi, precum și de a sprijini contribuția lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizație neguvernamentală, apolitică și echidistantă.
// anunță Liga Studenților Români din Străinătate.