spot_img

Bucharest Jewish Film Festival 2020: documentare în premieră și conferințe despre cultura evreiască în lume

Frumusețea și bogăția culturii evreiești vor fi prezentate, între 19 și 22 noiembrie 2020, în cadrul Bucharest Jewish Film Festival. Proiectul cultural aduce în această ediție nu doar filme, dintre care unele în premieră românească, ci și prelegeri, dezbateri, muzică și poezie. În 2020, Bucharest Jewish Film Festival împlinește 10 ani, această aniversare fiind marcată printr-o nouă formulă: o ediție în totalitate digitală, lansată joi, 19 noiembrie, ora 19.00, pe paginile de Facebook ale Bucharest Jewish Film Festival și Institutului Cultural Român

„Acest an a fost unul atipic, o provocare pentru noi toți. Ne aflăm, de altfel, într-o perioadă în care se trasează direcții noi în lumea culturală și artistică, și am considerat că organizarea unui festival de film digital este o oportunitate de neratat. Avem, pentru prima oară, posibilitatea să ajungem la un număr mai mare de spectatori și, în același timp, avem responsabilitatea promovării culturii evreiești”, a declarat Dan Schlanger, Președintele Bucharest Jewish Film Festival.

Ediția de anul acesta va include 18 evenimente, dintre care opt proiecții de film și zece evenimente conexe. Vor fi prezentate, în premieră în România, trei documentare: Golda (Israel/Germania, 2019, regia Sagi Bornstein, Udi Nir și Shani Rozanes), o biografie a Goldei Meir, Kosher Beach (Israel/SUA, 2019, regia Karin Kainer), despre o secțiune de plajă dedicată femeilor dintr-o comunitate de evrei religioși și Shalom Ireland (SUA, 2003, regia Valerie Lapin Ganley), povestea mai puțin cunoscută a comunității evreilor din Irlanda, film urmat de o discuție la care va lua parte și E.S. dl. Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România.

În cadrul festivității de deschidere vor lua cuvântul: Mirel Taloș, Președinte interimar al Institutului Cultural Român; E.S.dl. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România; dr. Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România; Andrei Dimitriu, Directorul general al Filarmonicii George Enescu; Bela Krizbai, Vicepreședinte al Institutului Cultural Român; dr. Irina Cajal, subsecretar de stat, Ministerul Culturii; Silviu Vexler, deputat; Iosif Prunner, director artistic și dirijor al Filarmonicii „George Enescu“.

Printre personalitățile care vor susține conferințe sau vor oferi interviuri se numără dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României („Obiecte de artă evreiască din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României“), dr. Bülent Şenay, conferențiar al Universității Uludag, Bursa, Turcia („Imaginea evreului în cinematografia turcă“, „Holocaust in filmele turcești“), Simcha Jacubovici, cunoscut regizor și producător de film, triplu laureat al premiului Emmy, sau conf. dr. Felicia Waldman, conferențiar universitar la Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București („Filme despre Holocaust din România“).

De asemenea, scena virtuală a Festivalului de Film Evreiesc va găzdui momente muzicale de excepție, susținute în Sala Mare a Ateneului Român, închisă momentan pentru public. Spectatorii vor putea audia, de pildă, concertul cunoscutului organist Eduard Antal, care va interpreta lucrări ale compozitorului evreu Louis Lewandowski.

Organizatorul Festivalului este Asociația Semper Culturalia, cu susținerea partenerilor săi tradiționali: Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Filarmonica George Enescu, Ambasada Israelului, Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Maghiar și Fundația ArtPromo.

Bucharest Jewish Film Festival 2020 va fi difuzat integral pe Zoom și Facebook. Cele opt filme și concertul susținut de muzicianul Eduard Antal vor putea fi urmărite doar pe platforma Zoom, din cauza restricțiilor impuse de drepturile de autor. Doritorii pot accesa link-ul de conectare la platforma Zoom, iar evenimentele deschise vor putea fi vizualizate pe pagina de Facebook a Bucharest Jewish Film Festival și pe pagina de Facebook a Institutului Cultural Român.

  • • • Întrucât numărul spectatorilor este restricționat la 100 pentru evenimentele cu participare exclusivă pe Zoom, în cazul în care vor exista cereri suplimentare organizatorii vor organiza încă o sesiune de vizionare.

Programul complet – AICI.

Eveniment Facebook: www.facebook.com/events/3468284263247222

Pentru afișul festivalului organizatorii au folosit o lucrare a artistei Yvonne Hassan (1925-2016).

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508