A apărut la Editura Art cel de-al treilea volum al antologiei ”40 de lecturi pasionante pentru liceu (clasa a XI-a)”, ediție îngrijită și selecție a textelor de Adrian Săvoiu și Florin Ioniță, o carte care completează precedentele volume ale acestei serii, publicate în 2016 și 2018. Alcătuirea antologiei a avut în vedere un întreg set de valori și atitudini. Autorii au optat pentru ilustrarea a trei mari curente literare – romantismul, realismul și simbolismul–, adăugând și o secțiune distinctă: romanul perioadei 1900 – 1945. Volumul propune o diversitate de texte și de scriitori care depășesc „limitele“ studiului la clasă prin deschiderea spre valori ale literaturii universale. În afara autorilor români, pot fi citite texte reprezentative din Edgar Allan Poe, Anton Pavlovici Cehov, Charles Baudelaire, Villiers de L’Isle-Adam, Marcel Proust ș.a.„Antologia nu poate suplini o bibliotecă, dar adăpostește între filele ei un „raft“ consistent de cărți și îi provoacă astfel pe tinerii cititori să descopere câțiva scriitori importanți”, scriu autorii în argumentul cărții.
Adolescenții se vor putea întâlni astfel cu opere adecvate vârstei, căutărilor și intereselor lor și vor descoperi autori ale căror creații să le stârnească interesul și dorința de cunoaștere, noutatea și diversitatea fiind criterii fundamentale în alegerea textelor.
Adrian Săvoiu a absolvit Universitatea din București, Facultatea de Litere, cu specializarea română-latină. Colaborări la Radio România și în reviste: „Viața Românească”, „Manuscriptum”, „Jurnalul literar”, „Memoria”, „Limbă și literatură română”, „Limbă și literatură” etc. A tipărit volume despre cultura și istoria Câmpulungului și a zonei Muscel: Scrinul cu amintiri (2005), Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), Mănăstirea Nămăești în mărturisiri ale peregrinilor (2010), Muscelul. Mărturii în timp (2012) etc. A îngrijit ediții ale scriitorilor C. D. Aricescu, Alexandru Odobescu, George Topîrceanu, Anton Holban și Mihai Moșandrei.
A publicat albume cu fotografii de arhivă și diverse alte volume, precum Discursul oratoric românesc (2003), 77 de conferințe radiofonice (2008), Magazinul de bric-à-brac literar (2009), Antologia fabulei românești (2017), Colegiul Național Pedagogic ”Carol I” – Câmpulung. 150 de existență (2017), Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie (2018), Dincoace de Cortina de Fier. Amintiri (2019) etc. Este autor de manuale de limba şi literatura română pentru liceu și pentru Școlile de Arte și Meserii. În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Câmpulung”.
Florin Ioniță a absolvit Universitatea din București, Facultatea de Litere. Profesor de literatura română și literatura universală, profesor asociat în cadrul masteratului „Didactici ale disciplinelor filologice”, Facultatea de Litere din Bucureşti. A participat la proiecte educaționale precum Proiectul de reformă în domeniul evaluării realizat de Ministerul Educației în colaborare cu Banca Mondială și National Institute for EducationalMeasurement (CITO-Olanda); Proiectului ELiCa – Departamentul de Studii Europene și Interculturale al Universității „La Sapienza” din Roma și Facultatea de Litere a Universității București; Proiectului comunitar LIFT 2 – Programul Comenius privind realizarea unui Cadru european de referință pentru studiul literaturii în învățământul secundar, coordonat de Facultatea de Litere a Universității București etc.
Colaborări la „Cahiers roumains d’études littéraires”, „România literară”, „Dilema”, „Limbă şi literatură”, „Limbă şi literatură română”, „Observator cultural”. A publicat volume despre opera lui Emil Cioran și despre Ion Creangă. A îngrijit ediții ale scriitorilor Mateiu I. Caragiale, Max Blecher, Urmuz și Tudor Arghezi. Este autor de manuale de limba şi literatura română și de literatura universală.