Vineri, 13 noiembrie 2020, într-un format on-line, a avut loc cea de-a XXII-a ediție a Galelor Premiilor APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România), cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Juriul format din prof.univ.dr. Silviu Angelescu (președinte), scriitorul Ioan Groșan și scriitorul Dan Mircea Cipariu a acordat 9 premii pentru anul editorial 2019. Laureații acestei ediții sunt: Radu Vancu – Premiul Cartea anului 2019 pentru volumul ”Psalmi”, apărut la Casa de editură Max Blecher; Editura Tracus Arte din București – Premiul Editura anului 2019; Mircia Dumitrescu – Premiul Graficianul de carte al anului 2019; Contemporanul. Ideea europeană – Premiul revista anului 2019; Răzvan Ioan Dincă – Premiul special pentru poezie pentru volumul ”Zăpezi bipolare”, apărut la Editura Tracus Arte; Petrișor Militaru & Cătălin Davidescu – Premiul special pentru critică și istorie literară pentru volumul «Sașa Pană și revista avangardistă „unu”», apărut la Editura Aius, Craiova; Alexandru Calmâcu -Premiul special pentru proză pentru volumul ”Însemnări dinspre somn”, Editura Tracus Arte; Monica Stoica – Premiul special pentru debut pentru volumul ”fetele visează electric”, Editura Charmides, Bistrița; Petre Rău, Editura InfoRapArt, Galați – Premiul Redactorul anului 2019. Evenimentul Galelor Premiilor APLER a fost deschis de universitarul și criticul de teatru Ioan Cristescu, președintele APLER.
Acesta a acordat două premii: Premiul pentru Jurnalism Cultural poetului și jurnalistului Dumitru Păcuraru pentru editorialele și paginile culturale din cotidianul ”Informația Zilei” de la Satu Mare și pentru susținerea revistei ”Poesis” de la Satu Mare și Premiul pentru poezie și actorie ”George Ciprian” poetei și actriței Ioana Crăciunescu care a sărbătorit chiar vineri, 13 noiembrie 2020, 70 de ani.
”Bună seara tuturor, azi e o zi importantă pentru toată lumea: este ziua de naștere a Ioanei Crăciunescu. Acum un an s-a decretat printr-o lege ca ziua de 13 noiembrie să fie ziua dramaturgiei românești. Juriul de anul acesta, analizând producția editorială a anului 2019, a decis acordarea câtorva premii, pe care Dan Mircea Cipariu vi le va prezenta. E o cutumă ca în fiecare an să fie acordat un premiu de excelență pentru jurnalism cultural. Anul acesta premiul merge către Dumitru Păcuraru. Cred că Dumitru Păcurar, prin ceea ce face cu televiziunea, ziarul local și revista Poesis, merită această onoare. Un alt premiu de excelență, astăzi, cum am spus, este ziua de naștere a Ioanei Crăciunescu, pentru care avem nu atât o apreciere literară și artistică, deși ar trebui să o avem, dar avem și o apreciere sentimentală. Trebuie să-i spunem la mulți ani cu acest premiu de excelență.”, a spus Ioan Cristescu.
A urmat decernarea Premiului Cartea anului 2019 pentru volumul ”Psalmi”, de Radu Vancu, volum apărut la Casa de editură Max Blecher.
Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă! Sunt bucuros că împreună cu domnul profesor Silviu Angelescu și cu Ioan Groșan am reușit să oferim premii unor cărți care vor conta în viitor. Premiul pentru Cartea anului 2019 i se acordă lui Radu Vancu, pe care îl felicit și îl rog să spună câteva cuvinte.
”Poezia lui Radu Vancu se construiește ca un lanț de ADN, fiecare volum răsucește în continuare spirala, adăugând o secvență de biografie developată printr-o succesiune de metafore. Nimic nu rămâne abstract în poezie. Așa cum ADN-ul stereoscopic compune omul de carne și sânge, Psalmi (Casa de Editură Max Blecher, 2019) creează substanța densă a vieții în care se scaldă un Dumnezeu familiar. Yours truly, Radu Vancu, astfel se scriu scrisorile către Dumnezeu. Fără emfază, așa e adevăratul psalmist, cel care-și pune inima & creierul pe tipsiile Lui.” – Monica Stoica (https://poeticstand.com/psalmi-yours-truly-radu-vancu/)”.
Radu Vancu: ”Mulțumesc, Dan și mulțumesc juriului, e un premiu care mă bucură și mă onorează, deoarece un premiu contează din cel puțin trei puncte de vedere: instituția care îl acordă, juriul și palmaresul laureaților. Mulțumesc și mă bucur că ai ales un citat de Monica Stoica, ea a scris minunat despre carte.”
Premiul Editura anului 2019- Editura Tracus Arte din București.
Dan Mircea Cipariu: ”Editura Tracus Arte a adus în prim-plan autori români contemporani. În 2019 au fost câteva volume care au luat premii importante.”
În anul 2019, editura Tracus Arte a publicat numeroase volume, cărți-eveniment dacă ne referim la antologiile Poeme alese, de Anne Sexton (traducere de Cătălina Matei și Diana Geacăr), la Miile de tehnologii ale extazului, de Frank Bidart (traducere de Tiberiu Neacșu), la Exuberanța copilăriei, de István Kovács (traducere de Susana Vlaicu și George Volceanov), la Descheierea corpului, de Aksinia Mihaylova (traducere de Irina Nechit) sau la Trilogia transilvană, de Miklós Bánffy (traducere de Marius Tabacu), volum coeditat cu Editura ICR. În 2019, s-a încheiat și traducerea noii integrale William Shakespeare. Opere (vol. 15 și 16), ediție coordonată și îngrijită de George Volceanov.
Maestrul Mircia Dumitrescu a primit Premiul Graficianul de carte al anului 2019.
Maestrul Mircia Dumitrescu a lansat, în anul 2019, o carte bibliofilă despre soldații români care au pierit în Franța în Primul Război. Printre acești eroi căzuți pentru țară se află și bunicul matern al Maestrului Mircia Dumitrescu, Ion Dospina.
Volumul bibliofil ”Războiul cel mare /1914-1918 /Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena” a fost realizat cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la întregirea României. Cartea se dorește a fi un pomelnic pentru toți acei soldați prizonieri trecuți la cele veșnice departe de țara lor. Volumul apare într-un tiraj de 33 de exemplare numerotate de la 1/30 la 30/30 și trei exemplare de artist notate de la E.A. I. – la E.A. III. Viziunea grafică și cele 10 ilustrații originale semnate olograf de Mircia Dumitrescu sunt tipărite pe hârtia manuală realizată de Vincze László& Fii din Szentendre, Ungaria. Editare text & imagine / tehnoredactare & fotografii de Orbán Anna-Mária & Tibor Dumitrescu-Orbán /Fotografii editate din documentare realizate în timpul Primului Război Mondial/. Volumul bibliofil este o continuare a proiectului dedicat tuturor soldaților căzuți la datorie pentru țara lor: Primul volum a fost dedicat soldaților germani înhumați pe teritoriul României și a apărut în 55 de exemplare cu 24 de gravuri originale în anul 2001 cu titlul IN MEMORIAM / Deutscher soldatenfriedhof ”PRO PATRIA” 1916- 1918 / 1940-1945. Al doilea volum dedicat soldaților ruși înhumați pe teritoriul României a apărut în anul 2011 cu titlul IN MEMORIAM HEROES la 70 de ani de la începerea Marelui Război pentru apărarea patriei 22 iunie 1941, în 33 de exemplare cu 2 xilogravuri originale colorate de mână de Mircia Dumitrescu și cu desene din caietul de schițe al lui Radu Zugravu – din Colecția Bibliotecii Academei Române. Apariția acestei cărți bibliofile nu ar fi fost posibilă fără relatările istorice ale lui Jean Nouezille și cercetarea devotată al lui Jean-Yves Conrad care a pus la dispoziție lista nominală a soldaților înhumați.
Contemporanul. Ideea europeană a fost desemnată revista anului 2019
Dan Mircea Cipariu a citit mesajul transmis de scriitoarea Aura Christi, redactor-șef al revistei Contemporanul. Ideea europeană.
”Dragi colegi, dragi prieteni,
Dragilor,
Ce bucurie! E o bucurie împărtășită cu prietenii, membri ai APLER – una dintre cele mai vechi și prestigioase asociații de breaslă, care a trecut, metaforic vorbind, prin foc și sabie, prin urmare, e departe de a se speria de un virus chiar dacă sau cu atât mai mult cu cât suntem conștienți de gravitatea acestei experiențe pandemice.
Revista Contemporanul. Ideea europeană e declarată Revista Anului 2020. Astfel, se prefațează, neîntâmplător, anul 2021, mai exact, aniversarea de 140 de ani de la fondarea brandului Contemporanul, sărbătorindu-se, totodată, Centenarul Ideea europeană (1919-2019). E o revistă de un real prestigiu, condusă de romancierul Nicolae Breban – unul dintre cei mai mari scriitori europeni – și subsemnata, o publicație de patrimoniu, care apare sub egida Academiei Române și poate fi citită în format tipărit atât în orașele României, cât și la Madrid, Roma, Pekin, Stockholm, New York, Budapesta, Veneția ș.a.
E o revistă de direcție în cultura română. O publicație ai cărei colaboratori apropiați, fideli, ce alcătuiesc tribul Conte pledează constant, susținut, contondent, pentru valorile fondatoare: naționale, europene, universale, revendicându-se explicit rădăcinile eline și iudeo-creștine ale Europei. E o revistă care aduce în atenția lectorilor de pretutindeni valoarea reală, profesionalismul, naționalismul european, „în limitele adevărului” – ar fi spus Titu Maiorescu –, elitele reale, adică personalitățile de vârf ale culturii, literaturii și științei românești. Contemporanul. Ideea europeană este revista Academiei Române, principalul for de consacrare și recunoaștere, care în anul 2021 împlinește 155 de ani. Și se cuvine sărbătorită ca la carte.
Prin acest Premiu de un real prestigiu, APLER, sărbătorește valoarea. Valoarea națională reală.
Vă mulțumim foarte mult! La mulți ani, dragoste, sănătate, bogăție, bunăstare, prosperitate, abundență și succes!
Cu nesfârșit drag,
Aura Christi”
Răzvan Ioan Dincă – Premiul special pentru poezie pentru volumul ”Zăpezi bipolare”, apărut la Editura Tracus Arte.
Dan Mircea Cipariu: ”Premiul special pentru poezie i se acordă lui Răzvan Ioan Dincă. A doua carte de poezie a lui Răzvan Ioan Dincă, apărută la Editura Tracus Arte, este o carte care ni-l prezintă într-o altă formulă pe artist. Se simte în această nouă apariție editorială o nevoie acută de a da o expresivitate distanțării de retorică și teatralitate. ”
Răzvan Ioan Dincă: ”Mulțumesc, pășesc timid pe acest drum pe care voi sunteți atât de emblematici și-mi este greu să vorbesc în preajma voastră, dar de asemenea pașii mei au bună intenție a descoperirii unor sensuri la care nu m-aș fi gândit vreodată. Faptul că primesc acest premiu mă emoționează real. Mi-aș dori să mai fiu în preajma voastră, continui să scriu și încerc să o fac din ce în ce mai bine. Mulțumesc mult și sper să ne vedem și la anul.”
Alexandru Calmâcu -Premiul special pentru proză pentru volumul ”Însemnări dinspre somn”, Editura Tracus Arte.
Dan Mircea Cipariu: ”Ce este interesant cu acest roman, această distopie, este că, într-un fel, ne pune diferit față în față cu pandemia somnului.”
Alexandru Calmâcu: ”Sunt onorat, mulțumesc juriului, APLER, tuturor. Am terminat această carte acum trei ani, a apărut în 2019, fapt pentru care am simțit că am împlinit o chestie artistică, literară. Mulțumesc tuturor!”
Monica Stoica – Premiul special pentru debut pentru volumul ”fetele visează electric”, Editura Charmides, Bistrița.
Monica Stoica: ”Vă mulțumesc, m-a bucurat foarte mult componența juriului, sunt oameni pe care îi admir foarte mult. Am fost bucuroasă să fiu alături de acești laureați. Mi-a părut bine și pentru că e primul premiu pe care îl primește cartea mea. Mulțumesc!”
Dan Mircea Cipariu: ”Am o atracție literară pentru avangarda românească. Ne-am gândit astfel la o carte reprezentativă. O să-i rog pe cei doi laureați să ne spună câte ceva despre această ediție minunată”
Petrișor Militaru & Cătălin Davidescu – Premiul special pentru critică și istorie literară pentru volumul «Sașa Pană și revista avangardistă „unu”», apărut la Editura Aius, Craiova;
Cătălin Davidescu: ”Sunt plăcut surprins de primirea acestui premiu. Faptul că am primit acest premiu intră în cotidianul meu și al lui Cătălin Petrișor, aceste sesiuni de avangardă reușind să creeze un centru important al studiilor și cercetărilor pentru acest domeniu. Îi mulțumesc juriului și, în special, domnului profesor Silviu Angelescu, pentru care am o sensibilitate specială.”
Petrișor Militaru: ”Vreau să mulțumesc cu sinceritate juriului, pentru noi și pentru editură este o onoare să fim premiați de APLER. Simpozionul continuă, anul acest va fi online cu o ediție dedicată cunoscutului Geo Bogza.”
Petre Rău, Editura InfoRapArt, Galați – Premiul Redactorul anului 2019.
Petre Rău: ”Sunt onorat pentru acest premiu, nu mă așteptam să-l primesc. Credeam că munca de redactor e destinată să rămână în umbră. Mulțumesc juriului și instituției APLER.”
Ioan Cristescu: ”Am încercat în ultimii ani ca APLER să aibă un cuvânt de spus în lumea editorială românească. APLER s-a poziționat alături de AER și de UER ca majoritate în luarea deciziilor. Am căutat să rezistăm tuturor tentativelor de interferențe de orice natură. Sper ca anul viitor să prezentăm cărțile dumneavoastră într-un târg de carte. Sper ca această gală să fie ultima desfășurată în acest fel. Vă doresc sănătate, pentru că nu știu câte premii i-ar putea suplini lipsa.”
***
Cele 11 diplome APLER sunt concepute de artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Partenerii media ai Premiilor APLER au fost Radio România Cultural și AgențiadecArte.ro.
Tudor VOICU & Simona IONIȚĂ