spot_img

Revista britanică “The Riveter” consacră un număr special literaturii române

Unul dintre cele mai remarcabile proiecte literare româneşti ale anului, publicarea revistei “The Romanian Riveter”, a fost lansat, de curând, în România şi Marea Britanie: la Festivalul Internațional de Literatură LitVest din Timișoara, pe 24 septembrie și la Institutul Cultural Român din Londra, pe 30 septembrie 2020. Proiectul marchează o premieră în istoria a două culturi, acesta fiind primul număr al unei reviste britanice consacrat integral literaturii române.

Realizată de European Literature Network, organizație britanică fondată de jurnalista Rosie Goldsmith cu scopul promovării literaturilor europene, revista a fost editată de Rosie Goldsmith și de scriitorul West Camel, în colaborare cu poetul timişorean Tudor Crețu, directorul Festivalului LitVest şi al Bibliotecii Județene Timiș ”Sorin Titel” şi Gabriela Mocan, manager cultural cu un bogat palmares internațional şi promotor neobosit al literaturii române în Marea Britanie. Poeți, prozatori, dramaturgi, eseişti, traducători și editori apar laolaltă, într-o revistă ce include multe nume celebre dar și numeroși scriitori publicați în limba engleză pentru întâia oară. Proiectul a fost finanțat de către Consiliul Județean Timiș.

 

Debutând cu o secțiune dedicată literaturii timişorene, curatoriată de Tudor Crețu, “The Romanian Riveter” – cea de-a opta din seria inițiată de European Literature Network – include peste 80 de pagini de scrieri semnate de autori precum Marius Aldea, Adrian Bodnaru, Eugen Bunaru, Alexandru Colțan, Simona Constantinovici, Tudor Crețu, Augustin Cupșa, Rodica Draghincescu, Șerban Foarță, Mariana Gunță, Petru Ilieșu, Viorel Marineasa, Ion Monoran, Goran Mrakić, Bogdan Munteanu, Mircea Pora, Alexandru Potcoavă, Ana Pușcaşu, Daniela Rațiu, Moni Stănilă, Petre Stoica, Robert Șerban, William Totok şi Daniel Vighi. Grupajul de proză este introdus de tânăra poetă şi traducătoare Andreea Scridon, urmat de un eseu despre poezia timişoreană semnat de poetul britanic Stephen Watts, precum şi de o analiză istorico-literară asupra acestei părți a continentului european, oferită de poetul și traducătorul George Szirtes.

 

Cea de-a doua jumătate a revistei, introdusă și editată de Gabriela Mocan, cuprinde nume de rezonanță în literatura şi cultura română precum Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Herta Müller, Ioana Pârvulescu și Matei Vişniec, ale căror texte – în cea mai mare parte în curs de publicare în Marea Britanie și SUA – sunt însoțite de recenzii semnate de autori români şi britanici deopotrivă. Tot aici se regăsesc eseurile traducătorului Alistair Ian Blyth şi al directoarei editurii britanice Istros Books, Susan Curtis, însoțite de o povestire a mai puțin cunoscutului scriitor sighetean Ludovic Bruckstein, a cărui volum de proză scurtă e în curs de apariție în Marea Britanie. Ȋn completarea acestora, cititorii vor mai avea acces la recenzii privitoare la texte semnate de Andrei Codrescu, Eugen Chirovici, Norman Manea și Mihail Sebastian.

 

Lansarea londoneză a “Riveter”-ului, în prezenţa jurnalistei Rosie Goldsmith și a Magdei Stroe, coordonatorul activității ICR Londra, a deschis, în fapt, un nou sezon literar românesc în capitala britanică. Astfel, prezentarea revistei – înregistrată de London Video Stories și disponibilă online (https://bit.ly/2HYqUbh) – a fost cel dintâi eveniment din cadrul ROMANIA ROCKS, primul festival literar româno-britanic organizat în Marea Britanie, inițiat de ICR Londra sub conducerea Magdei Stroe şi co-curatoriat de Rosie Goldsmith, directorul artistic al festivalului și Gabriela Mocan, creative producer. Programul festivalului, derulat în perioada 30 septembrie – 13 noiembrie, cuprinde întâlniri, lecturi şi conversații cu cațiva dintre cei mai celebri autori români şi britanici, workshop-uri, proiecții de film şi activități pentru copii, înregistrate şi disponibile online după încheierea evenimentelor.

 

Pentru mai multe informații accesați https://www.eurolitnetwork.com/ şi http://www.icr-london.co.uk/

 

THE ROMANIAN RIVETER este publicată în print și online, disponibilă la:

http://www.eurolitnetwork.com/wp-content/uploads/2020/09/Romanian-Riveter-download.pdf

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508