Duo-ul special format din Mădălina Pașol – pianist concertist și Alin Gheorghiu – maestru de balet va încheia proiectul „Aventurile lui Muzicilă” prin episodul mult așteptat de cei mici: „Muzicilă în lumea dansului”. Spectacolul se va desfășura exclusiv online, sâmbătă, 17 octombrie 2020, de la ora 12:00, cu transmisiune în direct pe platforma www.enjoytv.ro, pe Facebook și YouTube, pe paginile Enjoy TV Romania. În acest ultim spectacol, alaturi de Alin Gheorghiu, va fi invitată Simona Tărtăcuță, curator de artă, care le-a pregătit copiilor o poveste despre pasiunea sa: pictura și arta contemporană. Călăuza evenimentului, Muzicilă – actorul Filip Ristovski, a pregătit tuturor ascultătorilor și alte surprize, cei mici fiind îndrumați să-și pună pantofii de dans și să urmărească transmisiunea în direct de la Biblioteca Națională.
Pe cuprinsul proiectului început în februarie 2020, Muzicilă le-a propus celor mici să descopere universul muzicii clasice din diferite perioade stilistice și istorice, prin intermediul atelierelor creative, urmate de întâlniri cu artiști consacrați, proiecții video și concerte susținute de ansambluri apreciate pe marile scene ale României. Zeci de copii au luat cu asalt evenimentele, locurile fiind epuizate de fiecare dată. Au pus întrebări și au descoperit o lume inedită a muzicii și a artelor, atât povestită, cât și ilustrată de numeroși artiști care au explicat pe înțelesul tuturor amănunte ale pasiunii lor.
Evenimentele s-au transformat într-un amplu laborator de creație și învățare, pe placul tuturor membrilor familiei, într-un mediu nonconformist și plăcut de petrecere a timpului liber. Recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, conceptul le-a oferit participanților contextul prin care să învețe să descopere imagini, emoții, cromatici în asociere cu nuanțele muzicii clasice.
În același timp, cei mici au făcut cunoștință cu principalele instrumente muzicale învățând să asculte muzica dezvăluită pe scenă, dând frâu liber imaginației. Ghizi în această aventură au fost profesori acreditați, membri și voluntari ai Organizației Cercetașii României, prin filiala locală „Steaua polară”.
Din calendarul de evenimente au mai făcut parte episoadele „Muzicilă în lumea poveștilor”, „…magiei” și „…culorilor”. Au participat artiști consacrați dar și tineri aflați în plină afirmare: scriitoarea Monica Bătrânu, membrii ansamblului de percuție ICon Arts coordonat de Alexandru Anastasiu, actorii Filip Ristovski și Alexandru Unguru, chitariștii Costin Soare și Mihail Petre, Magicianul Augustin, Răzvan Suma și Ansamblul PlaCello.
„Aventurile lui Muzicilă” este un proiect cultural organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Biblioteca Națională a României, centrul comercial AFI Cotroceni, Editura Curtea Veche. Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de Carte, Șapte Seri, România Pozitivă, Munteanu Recomandă
Despre UCIMR
Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este un ONG de utilitate publică ce activează de 25 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei, reunind în prezent peste 10.000 de membri la nivel național. În cei 25 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale posibile prin capacitatea de a accesa fonduri din surse dintre cele mai diverse și prin sponsorizări atrase din mediul privat și de afaceri.
Pe lângă propriile proiecte și programe culturale de interes național și internațional, ce includ burse de studiu, concerte, festivaluri, workshop-uri, emisiuni-spectacol, concursuri, sprijinirea artiștilor seniori și susținerea materială a unor reviste de specialitate, UCIMR organizează la rândul său un proces transparent de finanțare din propriile fonduri, pentru proiectele altor organizații culturale sau artiști din România.
Din anul 2009 UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat. Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 1.000.000 de vizualizări în mediul online.