Prezență românească exclusivistă, anul acesta, la unul dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice din lume, care se desfășoară în perioada 9-18 octombrie 2020. Patru producţii din țara noastră, care au fost selecționate în secțiunile competiționale din cadrul celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Varșovia, vor fi prezentate în premieră mondială: lungmetrajul „Neidentificat”, regia Bogdan George Apetri, în Concursul Internațional, „Mia își ratează răzbunarea”, regia Bogdan Theodor Olteanu, în Concursul 1-2 (debut), „Toni & prietenii săi”, regia Ion Indolean, în Concursul Free Spirit, şi scurtmetrajul de animație „Cântec de leagăn”, în regia lui Paul Mureșan, în Concursul Filmelor de Scurtmetraj. ICR Varșovia susține prezența la Festival a echipelor filmelor „Mia își ratează răzbunarea” și „Toni & prietenii săi”, încheind și în acest an un parteneriat valoros cu manifestarea varșoviană.
Cu o lungă tradiţie (a fost înfiinţat în 1985) şi bucurându-se de o largă apreciere internaţională, Festivalul Internaţional de Film de la Varșovia a intrat din anul 2009 în grupul elitist al festivalurilor de film de clasă A, alături de Cannes, Veneția, Berlin, Locarno, San Sebastian, Karovy Vary, Tokio, Moscova, Mar del Plata, Montreal, Shanghai, Cairo, Goa și Tallinn. WFF este un festival-concurs și aduce pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.
Alături de filme, o prezență românească suplimentară la Varșovia va fi cea a regizorului și producătorului Dan Chișu, membru al Juriului Concursului 1-2. Cel mai recent lungmetraj realizat de Dan Chișu, „5 minute”, a avut premiera mondială la Varșovia, la precedenta ediție a Festivalului din 2019.
„Neidentificat”, în regia lui Bogdan George Apetri, este în opinia creatorului său „un film care combină și subminează câteva arhetipuri ale cinematografiei de succes: filmul polițist, cu detectivi, filmul de acțiune, filmul noir și personajul anti-erou. Li se adaugă o poveste originală, amplasată într-un orășel din România, foarte special. Plus o narațiune plină de intensitate, uneori nebunească. O poveste despre peisajul interior al minții și sufletului, despre deciziile hotărâtoare din viață, care sunt rezultatul dorințelor ascunse și conflictelor interioare. Filmul vorbește despre echilibrul care în fiecare dintre noi este mult mai puțin stabil decât ne închipuim”.
În „Mia își ratează răzbunarea”, al doilea film regizat de Bogdan Theodor Olteanu, Mia, o tânără actriță, este pălmuită de prietenul ei. Fata se întoarce acasă și își plănuiește răzbunarea, prilej de a reflecta asupra diverselor aspecte din propria viață, asupra trecutului și violenței.
„Toni & prietenii săi” este cel de-al doilea lungmetraj semnat de Ion Indolean. Rebeca, Iulia și Florin, membrii unei echipe de filmare cu puțină experiență, decid să realizeze un documentar. Eroul lui va fi misteriosul Toni Oniga. Este posibil ca Toni Oniga să fie o legendă urbană și în realitate să nu fi existat niciodată?
Scurtmetrajul lui Paul Mureșan, „Cântec de leagăn”, spune povestea unei familii de patru persoane, care se adâncește în efectele violenței domestice și alcoolismului. Totul pe melodia unui vechi cântec de leagăn românesc.
Ediția din 2020 a Festivalului se va desfășura, în mod tradițional, în cinematografele Kinoteka și Multikino, două multiplexuri de film din plin centrul Varșoviei.
În afară de concursurile la diferite categorii, programul bogat al Festivalului cuprinde, printre altele, Târgul CentEast – locul de întâlnire al profesioniștilor interesați de cinematografia Europei de Est, Warsaw Industry Days (19-21.10.), ateliere pentru tineri jurnaliști și critici de film, organizate împreună cu FIPRESCI, atelierele CentEast Next, destinate tinerilor cineaști.