Distanțarea a schimbat cel mai mult felul în care eram obișnuiți să interacționăm. De la cum ne bem cafeaua împreună, la întâlnirile pe Zoom. Poezia, în schimb, este obișnuită cu diferitele tipuri de distanță. Ba face salturi în istorie, ba ajunge să ne confunde între noi prin empatie. De aceea, ICR Praga a invitat patru poeți români de astăzi să răspundă cu videopoeme întrebării: „cât e aproape și cum e departe?” în cadrul proiectului „Poezia distanțărilor cu 4 poeți români de azi”. Andrew Davidson-Novosivschei, Silvia Grădinaru Cosmina Moroșan și Răzvan Țupa sunt cei patru invitați care răspund într-un mod original acestei întrebări.
Andrew Davidson-Novosivschei răspunde cu poemul „limpezesc geamul”, primul video din seria “Poezia distanțărilor cu 4 poeți români de azi”. Silvia Grădinaru răspunde cu poemul „bine te-am găsit în cel mai fericit loc în care ai putea fi”, al doilea video din serie. Cosmina Moroșan răspunde cu poemul „DepAp, benzile”, iar Răzvan Țupa încheie seria de videopoeme cu “poetic”.
“Poezia distanțărilor cu 4 poeți români de azi” propune cele mai poetice fundaluri pentru ședințele pe Zoom, transmise pe pagina de Facebook a ICR la Praga în fiecare zi de joi, în perioada 1- 22 octombrie 2020.
Montajul video și materialele vizuale au fost asigurate de Andrei Constantinescu, iar traducerile în limba cehă sunt semnate de Jarmila Horakova.
Andrew Davidson-Novosivschei s-a născut în Mesa, un oraș din zona metropolitană Phoenix. A studiat la Arizona State University, fiind specializat în literatură comparată. Este poet și traducător. Locuiește la București din 2015. A publicat poeme în engleză și în română și a tradus în engleză texte de Gellu Naum, Nora Iuga, Mircea Cărtărescu etc.
Silvia Grădinaru este din Câmpina. Născută în 1989, mutată în București, lucrează de 8 ani în publicitate. A ajuns în Cartea Recordurilor în 2012 în calitate de co-autoare a celui mai rapid roman (colectiv) scris vreodată. A publicat și tradus poezie, a scris recenzii de carte și a fost redactor pentru diferite reviste. În 2012 a debutat cu volumul „L`enfant terrible”. În 2019 a performat poezie la Balkan Trafik în Bruxelles în deschiderea concertului Subcarpați.
Cosmina Moroșan s-a născut în 31 octombrie 1989, Dorohoi. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Este doctorandă la Școala de Studii Literare și Lingvistice, Cluj, cu o teză despre Schizanaliza literaturii performativ-postumane. A debutat cu volumul ”AgesexlocationPLS” (editura Vinea, 2006) și a publicat în 2017, cartea de poeme ”Beatitudine (eseu politic)” (editura Nemira). Experimentează performance-ul prin muzică și artă vizuala sub pseudonimul de Morfolina. Lucrează, împreună cu alții, la crearea platformei nomad-digitale“Cooperativa pasionala”- web hipercomunitar culturalo-activist.
Răzvan Ţupa a debutat în 2001, cu“fetiş”. În 2003, “fetiş –o carte românească a plăcerii” a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea.În 2005 a publicat volumul“corpuri româneşti” la editura Cartea Românească, iar în 2011 a lansat „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti”la Casa de Editură Max Blecher. A participat la festivaluri, ateliere și lecturi de poezie în Bucureşti, Brașov, Constanţa, Timişoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinău şi în străinătate (Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Rotterdam, Stockholm, Tel Avivşi Zagreb). Serile literare organizate între 2005 şi 2010 sunt documentate în volumul „Poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica Poetica” (Casa de Pariuri Literare, 2015) Scrie pe poetic.ro şi este membru Pen Club Romania.
// anunță ICR Praga.