Duminică, 25 octombrie 2020, de la ora 10:10, la Hipodromul de la Ploiești este programată cea de-a 12-a reuniune hipică a anului, eveniment ce se va desfășura fără prezența publicului și cu transmisiune online pe pagina de Facebook Complex Hipodrom Ploiești. Iubitorii sportului regilor vor putea urmări online cinci curse destinate cailor de trap precum și cursa de galop pentru cai Pur Sânge Englez, organizată de Jockey Club Român în parteneriat cu CSM Ploiești.
Intitulată «Premiul Jockey Club 145 de ani», această cursă marchează împlinirea a 145 de ani de la fondarea Clubului, precum și un nou început în evoluția alergărilor de galop prin implicarea Jockey Club Român, instituția care reprezintă România în cadrul Federației Internaționale a Autorităților Hipice (IFHA).
Cursa, la care au fost înscriși 11 cai Pur Sânge Englez, va începe la orele 11:30 și se va desfășura pe o distanță de 1.500 de metri. Vor lua parte cai născuți în România și în străinătate, însă antrenați în România, aparținând atât proprietarilor de stat, cât și proprietarilor privați. Valoarea premiilor va fi de 5.000 de lei, revenind primilor cinci cai plasați, conform deciziei Comitetului Alergărilor din cadrul Jockey Club, rațiunile fiind acelea de a susține proprietarii și crescătorii de cai Pur Sânge Englez din România.
„Evenimentul constituie un prim pas pentru aderarea României la Regulamentele internaționale, parte dintr-un demers amplu inițiat de Jockey Club pentru a obține recunoașterea în plan internațional a calului de curse românesc. Cu alte cuvinte, cursa de duminică reprezintă un efort comun pentru a duce acest sport către normalitate, pentru a încuraja continuitatea sa, în special în această perioadă în care fenomenul sportiv este puternic afectat de restricțiile impuse de pandemie” a declarat Tudor Roșca, Vicepreședinte Jockey Club.
«Premiul Jockey Club 145 de ani» inaugurează un nou început al galopului românesc, evenimentul având loc la 18 ani de la organizarea de către Jockey Club a curselor desfășurate la Hipodromul de la Mangalia, în perioada 1996 – 2002. Evenimentele organizate atunci au însumat 55 de reuniuni cu peste 350 de curse și peste 100 de cai partanți în medie pe an, iar în anul 2000 a avut loc primul Derby după 40 de ani de întrerupere. În urma unor eforturi substanțiale, Jockey Club a organizat, astfel, primele curse de galop din România, la 50 de ani de la suspendarea activității sale în anul 1947, la instalarea regimului comunist. Evenimentele de la Mangalia au fost întrerupte prin lipsa cooperării instituționale, timp în care condițiile internaționale nu s-au mai suprapus cu cele ale terenului de la malul mării. Recent, modernizarea Hipodromului de trap de la Ploiești a inclus proiectarea unei piste de galop, fapt care a creat premisele relansării curselor de galop în România, un sport ale cărui origini în Țările Române pot fi identificate la începutul secolului al XIX-lea, dezvoltându-se în simultaneitate cu tendințele occidentale din țări precum Anglia și Franța.
Prestigiul, noblețea și integritatea calului Pur Sânge Englez sunt cultivate prin alergările de galop în plan internațional, generând un fenomen care face parte din cultura și patrimoniul fiecărei țări. Domeniul galopului aduce importante valori economice în plan mondial. 3,5 miliarde £ este contribuția adusă de cursele de galop în economia Marii Britanii și 9 milioane $ este contribuția adusă în economia Australiei. 85.000 de locuri de muncă sunt create de acest fenomen în context internațional, statisticile înregistrând 750 de jockey care lucrau în Marea Britanie în anul 2017, 10.000 de profesioniști în Franța anului 2015, unde au loc peste 18.000 de curse anual, pe 236 de hipodromuri. Bucureștiul este, în continuare, singura capitală europeană care nu deține un hipodrom, Jockey Club susținând încă de la începutul anilor ’90 eforturile de recuperare a patrimoniului său în urma demolării Hipodromului de la Băneasa, în anul 1961.
România este țara unde a fost fondat cel de-al treilea Jockey Club din lume, după Jockey Clubul Englez și cel Francez, un fapt care atestă dezvoltarea la care aspira România în acele timpuri precum și strânsa conectare a elitelor țării la viața socială și la uzanțele occidentale. Jockey Club Român este o instituție istorică sinonimă cu evoluția sporturilor hipice în țara noastră. Inaugurat în anul 1875, Jockey Club a avut menirea de a coordona și reglementa activitatea hipică în plan național, de a încuraja dezvoltarea calului Pur Sânge Englez, toate acestea în permanentă legătură cu instituțiile internaționale. La scurt timp de la fondare, Jockey Club a devenit un club reprezentativ al vârfurilor societăţii româneşti, printre membrii fondatori aflându-se urmași ai aristocrației românești și ulterior având printre membrii săi prim-miniștri ai României, miniștri, parlamentari, diplomați străini, intelectuali și artiști de marcă. Președinția de onoare a aparținut Regilor României, iar conducerea efectivă a clubului a fost asigurată de personalități care nu o dată s-au aflat în fruntea conducerii țării. Au fost membri ai Jockey Club iluștri profesioniști din toate domeniile științifice, politice și culturale, fondatori ai României moderne, uniți de aceleași valori, dublate de dragostea pentru cai. Raţiunea de existenţă a Jockey Club rămâne şi astăzi aceea de a încuraja sporturile hipice în România și de a promova valori culturale și morale ce se împletesc firesc cu pasiunea pentru cai, dovedind continuitatea unei activități începute în urmă cu 145 de ani.
În anul 2019, Jockey Club a redevenit în mod oficial autoritatea privind Registrul genealogic al cailor Pur Sânge Englez – Stud Book – conform actului de recunoaștere emis de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. dr. G. K. Constantinescu” din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Registrul genealogic al cailor a luat naștere în România odată cu Jockey Club Român, în anul 1875, când a fost publicat un registru pentru pedigree-ul cailor de curse Pur Sânge Englez, unul dintre primele publicate în Europa la acea vreme. Jockey Club Român a avut această responsabilitate până în anul 1948, când registrul a fost preluat de către Ministerul Agriculturii, prin diferite direcții de specialitate din cadrul acestuia. După o perioadă de peste 70 de ani, Jockey Club primește, în urma solicitărilor sale și în conformitate cu legile europene, această recunoaștere ce presupune, totodată, calitatea de societate de ameliorare pentru dezvoltarea rasei de cai Pur Sânge Englez în România, conform Statutului său în vigoare încă din anul 1875.