Între 24 august și 4 septembrie 2020 Caravana De Basm, un proiect organizat de De Basm. Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, în parteneriat cu Agenția Împreună, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a poposit la Școala Gimnazială din Conțești, Teleorman, și la Școala Gimazială din Viperești, Buzău. A fost o intervenție în profunzime care răspunde nevoilor copiilor și comunităților lipsite de acces la cultură prin tehnici artistice și exerciții ludice și care i-a încurajat pe copii să reflecteze asupra identității lor, dar și asupra felului în care se integrează în grupul de prieteni, clasă, școală sau comunitate.
Caravana De Basm a debutat cu un coșmar. Un coșmar care încă se numește CORONAVIRUS. Povestea frumoasă de a merge la copiii de la țară și de a face împreună povești explodase. Dar ne-am zis că, dacă cei mici ne așteaptă la Conțești și la Viperești, și noi trebuie să putem ajunge! Am lipit cioburile bucată cu bucată, am mutat evenimentele în ultimele săptămâni de vacanță, ca să putem scoate copiii în curte, la soare și aer curat. Am regândit din temelii felul în care urma să lucrăm cu copiii. Victoria Pătrașcu
Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Laura Grunberg, Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu s-au întâlnit, au povestit și au cules poveștile copiilor fantastici, dornici de joacă și visare, plini de întrbări și mirări din Conțești și Viperești. Ei ne-au făcut să ne întrebăm serios De ce nu le dăm lumea pe mână copiilor mai devreme? Am putea să ne găsim și noi, adulții, o nouă vocație: aceea de a le deveni asistenți în a îndrepta lucrurile strâmbe! Iulia Iordan.
Timp de o săptămână în fiecare localitate, împreună, au construit, cu răbdare și înțelepciune, o altă lume. O lume de basm, mai bună și mai frumoasă. La Conțești a aterizat Utopica și s-a râs în versuri, la Viperești s-au găsit Nesupuse, un nou tărâm – Modernșteni și Declarația drepturilor copiilor!
Pentru că ei, copiii, au dreptul de a visa, dreptul la greșeală, la fericire sau la joacă. Dreptul de a merge singur la magazin sau de a bea Cola sunt foarte importante. Dar pentru majoritatea ”copiii nu trebuie să fie bătuți” reprezintă mai curând o dorință și nu un drept! Laura Grűnberg
Din aceste întâlniri scriitoarele au cules poveștile copiilor despre locul în care trăiesc și despre tărâmuri fantastice: Planeta Carte, Terra Perfectis, Deșertul de hârtie. Povești populate cu eroi din viața reală: tanti Mioara, directorul, copiii înșiși sau cu personaje fantastice, unele chiar extraterestre: Carțianul de pe Planeta Carte, doamna Rățgăină sau un balaur care nu poate fi prins decât cu Lasoul Adevărului.
Din 20 octombrie, antologia online Caravana cu povești la Conțești și Viperești ajunge la publicul larg, cititorii mici și mari, cu cele cinci povești culese din Conțești și Viperești: ”Mario, Vicky și carțianul”, Carmen Tiderle ,”Evolio”, Laura Grunberg, ”Utopica aterizează la Conțești”, Iulia Iordan,”Nesupusele din Viperești”, Adina Rosetti și ”Țara din Deșertul de hârtie”, Victoria Pătrașcu Antologia este disponibilă aici: https://debasm.ro/caravana-de-basm/.
Vă așteptăm pe toți pe nava noastră construită din visurile copiilor, al cărei combustibil e fantezia și cu care ”îți lua doar trei secunde, / S-ajungi… ce să mai?… oriunde!” Carmen Tiderle
Între 27 și 31 octombrie, pe pagina de Facebook De Basm, în fiecare seară de la ora 20.00, puteți viziona live poveștile citite chiar de scriitoare.
Caravana De Basm a fost o aventură care a durat, ca de obicei, prea puțin. Prea puțin pentru câte povești sunt de spus, pentru câtă nevoie au copiii de cineva care să-i asculte și încurajeze, pentru câte-n lună și-n stele sunt de vorbit, de dezbătut și de aflat. Despre noi, despre ceilalți, despre lume. Despre cât suntem de diferiți și de asemănători. Rămân poveștile copiilor, alături de care am trăit, vreme de câteva zile, într-o lume magică. Adina Rosetti
Povestea Caravanei, pe îndelete spusă, este disponibilă într-o formă narativă pe site-ul www.debasm.ro și pe Facebook De Basm.
Întâlnirile cu copiii din Conțești și Viperești au avut loc în aer liber, în curtea școlilor din cele două localități, respectând condițiile impuse de actuala situație: distanțare fizică, purtarea de măști de unică folosință, dezinfectarea suprafețelor și a mâinilor, număr maxim de participanți – 15 copii în fiecare grupă. // anunță organizatorii.
***
august-octombrie 2020
Ateliere creative pentru copii de 8-12 ani în Conțești, Teleorman, și Viperești, Buzău.
Antologie online de povești, disponibilă pe www.debasm.ro
cu Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Carmen Tiderle
manager de proiect: Ioana Gonțea
Un proiect deBASM în parteneriat cu Agenția Împreună co-finanțat de AFCN
Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună este o organizație care lucrează pentru dezvoltarea romilor şi, explicit şi implicit, lucrează pentru dezvoltarea României. Dezvoltarea celor ce sunt considerați marginali, accesul lor la drepturi și la mecanisme de reprezentare, dezvoltarea unor elemente care să contribuie la explicarea și estomparea unor prejudecăți si stereotipuri existente în societate, dezvoltarea unor programe de dezvoltare locală în comunități vulnerabile, încurajarea dialogului interetnic etc, contribuie în egală măsură la dezvoltarea unei Românii în care fiecare cetățean se simte respectat și valorizat.
Cu sprijinul Școlilor Gimnaziale din Conțești, Teleorman, și Viperești, Buzău.
Mulțumiri speciale: Cătălina Olteanu, George Berceanu, Lidia Tăbăcaru
Voluntari Agenția Împreună: Georgiana Ioniță, Ioana Feraru, Ana Maria Ion
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. |