spot_img

„Avalon”, o nouă revistă!

Suntem în pandemie, dar mai apar și vești bune. Iată una dintre ele: chiar și în vreme de pandemie, apar reviste. Firește, trebuie să ai tenacitatea, rezistența, ardoarea de a crea pe care le dovedește de ani buni clujeanul Ovidiu Pecican. Aflăm că tocmai ce a lansat o nouă revistă („culturală independentă” scrie pe frontispiciu) care se cheamă ”Avalon”.

AVALON e numele insulei arthuriene din mitologia celtică. „Pentru noi, redactorii noii reviste – spune Ovidiu Pecican -, AVALON e un topos cultural care îi poate aduna pe toți cei ce iubesc fără condiții cultura, arta și, la drept vorbind, viața infuzată spiritual prin lectură, contemplație, reflecție trează. AVALON a fost și numele unei rubrici de comentarii susținute de mine vreme de ani de zile în <<Observator cultural>>. Și mai este, din 2014 încoace, și o mică editură clujeană necomercială, preocupată de apariții de calitate. Acum însă, în veșmântul său cel mai nou, AVALON este o revistă literar-culturală care coagulează câteva energii artistice.”

Revista va apărea din două în două luni și se va dărui gratuit celor dornici să o citească, în principal via internet. Este în curs de facere situl revistei. Până la realizarea lui revista e distribuită prin poșta electronică, dând libertate celor care au primit-o să o dăruiască mai departe oricui s-ar interesa de conținutul ei. În această formă, oricine o va putea lista, dobândind și copia pe suport de hârtie care îi lipsește.

Membrii echipei sunt extraordinari, oameni care muncesc la realizarea unui palat de vise pro bono, fără a fi plătiți în vreun fel. Sunt oameni cu o bogată experiență în domeniu, prieteni vechi alături de care Ovidiu Pecican a trecut prin tot soiul de peripeții culturale de-a lungul timpului. S-au bucurat să se alăture unei utopii: aceea de a oferi gratuit accesul la cultura scrisă de cea ma bună calitate, în vremuri grele – pentru unii chiar de disperare – când, uneori, o speranță valorează mai mult decât o certitudine.

„AVALON – mai spune Ovidiu Pecican – se dorește un manifest al demnității creatorului român confruntat cu vremuri de criză în cultura scrisă și în cultură în general. Vorbim despre luni de zile în care Opera, teatrele, cinematografele au fost <<înghețate>>, timpuri în care, sub impactul utilitarist și pragmatic, ca și sub <<bombardamentul>> noilor media, presa scrisă tradițională a pierdut tiraje și se dizolvă sub ochii noștri. Sunt intervaluri istorice recente în care statul se simte ba degrevat de obligațiile sale culturale față de națiune și de omenire – iertare pentru cuvintele mari, dar aici le este locul! -, fie stăpân discreționar peste ele, numind incompetenți și veleitari în fruntea revistelor și a altor instituții culturale, publicând mai mult propagandă decât cultură autentică, făcând concesii în numele unor interese de jupân sau de gașcă etc. Vrem să fim o publicație independentă, echilibrată, deschisă în toate direcțiile, promotoare a democrației cu respect față de meritocrație și față de altitudinea calitativă.~

Înafara micului său tiraj pe hârtie, distribuit gratuit, prin intermediul Bibliotecii Centrale Universitare clujene, AVALON ajunge la cititorii săi potențiali, deocamdată, prin poșta electronică.

Parte dintre redactorii AVALON se regăsesc și în echipa revistei LA MONGOLU, apărută anul trecut , tot la inițiativa lui Ovidiu Pecican. Acesteia, pandemia i-a încetinit ritmul și i-a decis regândirea ritmicității. Va apărea, probabil, o dată sau de două ori pe an într-un format îmbogățit, mai mare.

Ovidiu Pecican mai declară: „Ca ins aparținând unei generații care a prins cotitura istorică din 1989 și întreaga bâjbâială de după, doresc, alături de colegele și colegii mei, să contribui la filtrarea valorilor culturii noastre, mediind apropierea dintre vocile distincte sau în curs de formare ale vieții noastre creatoare puse sub semnul muzelor și a zeiței Athena, mama înțelepciunii antice din Hellada. De-ar ajunge AVALON la cititorii care o așteaptă sau care, fără să fi știut de ea, o căutau în peisaj fără să o zărească, ar fi minunat!” // transmite redacția AVALON.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508