Excelența Sa, domnul David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România, a vizitat ieri mai mulți beneficiari ai programelor Hope and Homes for Children și a oferit 25 de tablete copiilor și tinerilor care, în această perioadă, au mare nevoie de sprijin pentru acces la cursurile școlare, în sistem on-line. După ce, anul trecut, a alergat la Maratonul Băneasa Forest Run în sprijinul Hope and Homes for Children, Excelența Sa continuă să fie alături de Fundație și susține o viziune comună – cea a unei lumi în care niciun copil să nu mai treacă prin coșmarul instituționalizării.
Vizita Excelenței Sale a început la sediul Hope and Homes for Children din Baia Mare, unde a discutat cu Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe al organizației și cu întreaga echipă, despre copiii și părinții din programele Fundației. Discuțiile s-au concentrat pe provocările aceastei perioade, în contextul pandemiei, când din ce în ce mai multe familii vulnerabile se adâncesc în sărăcie extremă – iar în lipsa unui loc de muncă și a unui venit minim, copiii riscă să fie separați de părinți și să ajungă în protecția statului.
„Copiii sunt un simbol al speranței, al vieții, dar și o radiografie a societății în care trăim. Dacă ei sunt îngrijiți, iubiți, societatea devine mai prosperă și cu toții trăim într-o lume mai bună. Putem combate sărăcia prin educație, însă pentru asta fiecare copil trebuie să aibă acces la ea. Pentru noi, statul Israel, o țară fără multe resurse naturale, capitalul uman este cea mai de preț bogăție. Am înțeles că prin educație putem combate orice obstacol și astfel, am reușit să fim astăzi un stat inovator. Sperăm că prin această donație de tablete îi vom ajuta pe acești copii să fie mai puțin vulnerabili și să le redăm speranța și demnitatea într-un viitor mai bun.
Felicitări echipei Hope and Homes for Children pentru activitatea voastră minunată, pentru dăruirea și grija de a le oferi copiilor o familie și o viață normală bazată pe afecțiune și de a preveni separarea copiilor de familie. Misiunea voastră este una care aduce lumină și speranță într-o realitate crudă și vom continua să vă fim alături ori de câte ori avem ocazia.”, declară Excelența Sa, domnul David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România
Vizita Excelenței Sale a continuat la Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului din Baia Mare. A urmat vizita la una dintre familiile de asistenți maternali susținute de Hope and Homes for Children, încă din 2008. Familia ocrotește trei copii, pe cel mai mare dintre ei avându-l în grijă de 12 ani. Excelența Sa, domnul David Saranga, și-a încheiat vizita în casa unei familii din programul de Prevenire a separării familiale, unde Fundația susține un tată singur – cu probleme medicale, el însuși crescut în sistemul de protecție – să poată să își țină acasă cei doi copii.
„Când lumea întreagă e sub asediul unei crize economice și sanitare declanșate de pandemie, expuși și vulnerabili sunt tot cei mai săraci oameni, împreună cu copiii lor. De multe ori fără locuință proprie, în chirii pe care abia și le pot permite, supraviețuind în condiții improvizate, cu venituri sub pragul sărăciei, sunt familiile cele mai expuse riscului de separare, iar copiii ajung în protecția statului, ori captivi în rețele de trafic de ființe umane. Nu sunt vizibili, nu sunt o prioritate și riscă să rămână ignorați, numărul lor, oricum deja de ordinul milioanelor, crescând de la o zi la alta. Asta înseamnă că noi, cei care putem avea o voce în numele lor, îi facem auziți și-i sprijinim să rămână împreună. Dacă, într-adevăr, credem că această zicală, conform căreia „copiii sunt viitorul nostru”, înseamnă că nu facem altceva decât să ne protejăm viitorul.” declară Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe, Hope and Homes for Children
Hope and Homes for Children a lansat de curând o campanie socială de strângere de fonduri cu mesajul Sărăcia extremă separă copiii de părinți, treptat, până îi separă de tot. Trimite HOPE la 8844 și ajută-i să rămână împreună!, un semnal de alarmă cu privire la numărul din ce în ce mai mare de copii care riscă să fie separați de părinți și să ajungă în protecție specială, în contextul pandemiei și al sărăciei extreme în care familiile vulnerabile se adâncesc, în lipsa unui loc de muncă. Ne propunem ca, în urma apelului, să putem susține 1.600 de copii aflați în situații de risc și familiile lor, prin intervenții integrate, care să țină copiii în siguranță, acasă, în următoarea perioadă. Spotul video care însoțește campania vorbește despre așteptare, dar și despre riscul instituționalizării pentru copiii care trăiesc în sărăcie. (link AICI). O platformă de donație – www.pretulbinelui.ro – susține campania, unde cei care vor să ajute pot face o donație lunară.
De curând, Banca Mondială anunța că sărăcia extremă crește anul acesta pentru prima dată în ultimii 22 de ani și estima că efectele pandemiei vor împinge în sărăcie extremă între 88 și 115 milioane de oameni doar în acest an, în special în țări care se confruntă cu rate ridicate de sărăcie, cum este și România. În condițiile în care, în 2019, România se afla deja pe primul loc în UE, conform EUROSTAT, cu 1 din 3 copii care trăiau în risc de sărăcie și excluziune socială, situația devine din ce în ce mai alarmantă: în lipsa unui minim necesar pentru a supraviețui – un acoperiș deasupra capului, căldura pe timpul iernii, sau cel puțin o masă pe zi – copiii sunt separați de părinți și, inevitabil, ajung în centre de plasament, sau în forme de protecție specială.
În martie anul acesta, peste 4.800 de copii erau încă instituționalizați, la nivel național, în 166 de centre de plasament (conf. ANDPDCA). De peste 20 de ani, Hope and Homes for Children România contribuie la închiderea instituțiilor de tip vechi, în colaborare cu autoritățile locale și desfășoară, în paralel, un program complementar programului de dezinstituționalizare – Prevenirea separării copilului de familie, prin care oprește intrarea altor copii în sistemul de protecție și centre de plasament.
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children activează în România din 1998, iar de atunci și până în iunie, 2020, Fundația a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 58 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 12 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituții-mamut în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viață apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației și ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 6.020 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 458 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.
În același timp, Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 34.310 de copii au fost salvați de la ruperea de familie, peste 1.872 de tineri au fost sprijiniți pentru o viață independentă, 2.112 de copii au fost primiți în centrele de zi, iar 1012 în centrele de primire în regim de urgență. 9.290 de membri de personal din sistemul de protecție al copilului au fost instruiți de Hope and Homes for Children.
Peste 58.000 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca până în 2027 să fie eliminată instituționalizarea copiilor în țara noastră. Până în prezent, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial.
Mai multe informații la www.hopeandhomes.ro.