spot_img

Utilizarea podcasturilor în vederea educării persoanelor în vârstă din Europa despre drepturile omului

A patra și ultima resursă educațională dezvoltată de parteneriatul proiectului Două Luni este acum disponibilă. Ascultați Povestea Mea – Drepturile omului și experiențele persoanelor în vârstă este o înregistrare audio a monologurilor, care relatează experiențe ale persoanelor în vârstă de încălcare a drepturilor omului (preluată din scenariul de teatru documentar Poveștile noastre: Drepturile omului și persoanele în vârstă din Europa).

Mulți oameni în vârstă, din cauza dizabilităților, a sărăciei cauzate de venituri scăzute, a absențelor mijloacelor de transport în comun … nu au posibilitatea de a participa la evenimente de învățare față în față. Înregistrările audio, difuzate ca podcasturi și la radio, vor facilita sesiuni / ateliere de lucru în grupuri mici în zonele rurale / cu mai puțin resurse.

 

Ele pot fi, de asemenea, utilizate ca resurse educaționale pentru profesioniști și studenți din domeniul sănătății, asistenței sociale, din domeniul juridic și de alți discipoli, pentru a-și îmbunătăți capacitatea de înțelegere a situațiilor în care drepturile persoanelor în vârstă nu sunt protejate în practică și pentru a-i face mai conștienți față de provocările cu care se confruntă persoanele în vârstă pentru a-și împlini drepturile în situațiile de viață de zi cu zi.

Înregistrările audio sunt însoțite de un ghid care oferă exemple de planuri de lecții și recomandări privind utilizarea înregistrărilor audio în grupuri și în medii educaționale de învățare pe cont propriu.

 

Resursele pot fi descărcate în engleză, italiană, finlandeză și română de pe: https://twomoons.eu/outputs/

 

 

EVENIMENTE FINALE DE DISEMINARE

 

Pe parcursul lunii septembrie, toți partenerii au organizat evenimentele de multiplicare, cu scopul de a prezenta și disemina către un public mai larg toate rezultatele proiectului.

În Irlanda și România, unele dintre evenimente au fost organizate ca seminarii web pentru a respecta restricțiile legate de Covid-19, în timp ce în Finlanda și în Italia a fost posibilă organizarea evenimentelor față în față.

 

Seminarele web au avut succes, atrăgând un public larg, dintr-un spectru mare de organizații. Cei care au participat au avut ocazia să vadă spectacolele online (preînregistrate) ale monologurilor, pe care le-au considerat elocvente și emoționante. În România, evenimentele online au avut loc pe 22 și 29 septembrie, adunând profesioniști, autorități publice și publicul larg – s-a discutat despre promovarea drepturilor omului în rândul persoanelor în vârstă și despre modul în care acestea ar putea fi respectate.

 

În Irlanda, au avut loc, de asemenea, sesiuni de învățare în grupuri mici, în trei zone diferite ale țării, pentru a explora modul în care drepturile omului funcționează în practică, folosind înregistrările pentru a genera discuții.

În Finlanda, evenimentul a avut loc pe 4 septembrie la Havurasti, în Vantaa, un centru de servicii pentru persoanele în vârstă, sub egida Fundației Marjatta. Publicul numeros, cu persoane poziționate în siguranță unele față de celelalte, în trei camere, a fost format din persoane în vârstă din mediul local și din profesioniști care lucrează la centru. În Italia, evenimentul a avut loc în două sesiuni, pentru a asigura distanțarea socială, pe 25 și pe 26 septembrie. Locația a fost Teatro delle Piagge, care este administrat de partenerul italian TDI. Piesa a fost interpretată de actrițele Beatrice Visibelli și Matilde Zavagli – în urma spectacolului Licia Boccaletti și Salvatore Milianta (ANS) au prezentat proiectul și au condus o sesiune de discuții.

 

PROIECTUL

 

Două Luni este un proiect UE finanțat de Erasmus +, care are ca scop dezvoltarea resurselor educaționale, pentru a informa și îmbunătăți cunoștințele persoanelor în vârstă cu privire la drepturile lor și modul în care aceste drepturi ar trebui să funcționeze în practică, dându-le instrumente pentru afirmarea și revendicarea drepturilor. Persoanele în vârstă, profesioniștii din domeniul asistenței sociale și alți angajați din sectorul public vor beneficia de resursele și instrumentele dezvoltate, disponibile gratuit. Resursele includ:

Drepturile mele, starea mea de bine – o broșură care prezintă experiențe relevante despre incidente trăite de persoanele în vârstă, în care drepturile lor nu au fost respectate în temeiul Convenției europene a drepturilor omului și a Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități;

Poveștile noastre: Drepturile omului și persoanele în vârstă din Europa, un scenariul de teatru documentar alcătuit din șase monologuri dramatizate, care au ca scop evidențierea pentru persoanele în vârstă, a părților interesate, a factorilor de decizie politică, a provocărilor cu care se confruntă persoanele în vârstă pentru respectarea drepturilor;

Ghidul de găzduire pentru spectacolul de teatru documentar și a sesiunii de răspuns Două Luni;

Ascultați povestea mea, înregistrare audio a celor șase monologuri dramatizate pentru utilizarea în ateliere de lucru și la posturile radio comunitare.

 

Urmăriți:

https://twomoons.eu | # 2luni   // anunță Asociația Habilitas.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508