spot_img

Tudor Giurgiu deschide cu „Parking“ Festivalul de Film Românesc din Spania

Cea de-a  zecea ediție a Festivalului de Film Românesc, intitulată „Între La Gomera și București“,  se deschide, joi, 17 septembrie 2020, la Madrid, cu proiecția filmului „Parking”, în prezența regizorului Tudor Giurgiu și a criticului de film Jara Fernández Meneses. Filmul regizat de Tudor Giurgiu, „Parking“, coproducție spaniolo-română, este cel de-al patrulea lungmetraj din cariera de regizor a cineastului Tudor Giurgiu. Scenariul se bazează pe experiența de emigrant a scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, povestită în romanul „Apropierea“, iar protagoniștii sunt actorii Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil și Luis Bermejo.  Evenimentul, care se va desfășura la Cinetec Madrid, va fi urmat de o sesiune de dialog cu publicul.

După Madrid, Festivalul de Film Românesc va fi itinerat în șapte orașe din Spania: Valencia,  Barcelona, Sevilla, Córdoba, Oviedo, Zaragoza și Tenerife, în perioada septembrie-decembrie 2020. Festivalul, desfășurat în perioada 17 – 25 septembrie 2020, este organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid și Cineteca Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.

„Ne bucurăm că vom reuși să organizăm și în acest an Festivalul de Film Românesc în Spania, în ciuda condițiilor dificile și, bineînțeles, cu respectarea rigurosului protocol sanitar care se impune, cu atât mai mult cu cât am multiplicat numărul colaborărilor cu instituțiile locale, putând astfel să îl prezentăm în opt orașe. In capitala spaniolă, Festivalul a ajuns la a x-a ediție și se va desfășura la prestigioasa Cineteca Madrid, din cadrul complexului cultural Matadero, un centru modern, dinamic și un punct de referință pentru filmul contemporan“, a declarat Maria Pop, director al ICR Madrid. „Festivalul de Film Românesc este un proiect de mare anvergură și cu tradiție al Reprezentanței de la Madrid a Institutului Cultural Român, care face parte din strategia de promovare constantă a culturii române prin produsele sale de excelență. Filmul românesc contemporan se bucură de un succes deosebit în Spania și datorită eforturilor Institutului de a prezenta mereu publicului spaniol cele mai recente producții cinematografice sau de a susține, an de an, participarea acestora la cele mai cunoscute festivalurile de film din Peninsula Iberică”, a subliniat directorul ICR Madrid.

 

Programul include o selecție de filme românești recente, cu șase propuneri tematice diferite, care fac cunoscut publicului spaniol unele dintre noutățile genului din România.

În cadrul Festivalului de Film Rom sunt prezentate de asemenea ultimele producții ale regizorilor Corneliu Porumboiu („La Gomera“) și Ivana Mladenović („Ivana cea groaznică“), două din creațiile noului proiect cultural al regizorului Florin Șerban, trilogia „Dragoste” („Dragoste1. Câine”, respectiv „Dragoste 2. America”), precum și lungmetrajul de debut al regizorului Hadrian Marcu („Un om la locului lui”).

Cineteca Madrid este parte a cunoscutului complex cultural „El Matadero”, un centru de creație contemporană ce propune o abordare multidisciplinară care variază de la artele spectacolului, arte vizuale, design și arhitectură, până la muzică, dans, modă, literatură și film. Activitatea centrului cultural Matadero este coordonată de Primăria Madrid, în colaborare cu alte instituții publice și private. Cineteca Madrid a primit în anul 2012 premiul Archdaily pentru cel mai bun proiect de reabilitare a unei clădiri industriale în complex cultural și s-a impus în mediul cultural din Madrid drept un spațiu modern și plin de viață, care propune o programare atentă, acordând o atenție specială cinematografiei independente.

 

Festivalul de Film Românesc – ediția a X-a

17 și 25 septembrie 2020

Cineteca Madrid / Matadero (Plaza de Legazpi, 8, 28045 Madrid)

Program

Joi, 17 septembrie 2020, ora 20.00  – Parking, regie Tudor Giurgiu

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, ora 20.00  – La Gomera / The Whistlers, regie Corneliu Porumboiu

Duminică, 20 septembrie 2020, ora 20.00  –Un om la locul lui / Un hombre como dios manda, regie Hadrian Marcu

Marți, 22 septembrie 2020, ora 20.30  – Dragoste 1. Câine / Love1. Dog, regie Florin Șerban

Miercuri, 23 septembrie 2020, ora 20.30 – Dragoste 2. America / Love 2. America, regie Florin Șerban

Vineri, 25 septembrie 2020, ora 20.30  – Ivana cea groaznică / Ivana la terrible, regie Ivana Mladenović

Toate filmele vor fi proiectate în sistem V.O.S.E.

* Programul poate suferi modificări.

Bilete: www.cinetecamadrid.com

Biletele se pot achiziționa de asemenea la casa de bilete a Cinetecii Madrid / Matadero.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508