spot_img

România la Festivalul Literar „I DIALOGHI DI TRANI” 2020

În perioada 23-27 septembrie 2020 va avea loc cea de-a XIX-a ediție a festivalului literar „I DIALOGHI DI TRANI”, un festival literar care se desfășoară în Puglia, la Trani și în localitățile limitrofe și cuprinde dialoguri, prelegeri și prezentări de carte, iar tema ediției din acest an este „Vremea întrebărilor”. Din 2017 festivalului literar „I DIALOGHI DI TRANI” este partener al Salonul Internațional de Carte de la Torino. Ediția din acest an va fi una extraordinară, urmând a se desfășura în formulă mixtă, cu majoritatea întâlnirilor on-line și un număr limitat de dialoguri în sală, cu public foarte redus, conform reglementărilor în vigoare. Tema ediției se concentrează pe întrebările legate de transformările tehnologice care afectează toate domeniile: protecția mediului și sănătatea, stabilitatea democrației, noile provocări de pe piața muncii, dar și din zona comunicării, din educație, etc., culminând cu o interogație cuprinzătoare: ”Care sunt modelele, istoriile, tradițiile la care mai putem face referire acum”? 

România a fost invitată să participe pentru a doua oară la acest prestigios festival literar italian și va fi reprezentată de scriitorul Claudiu M. Florian, care va prezenta publicului italian cartea sa Le età dei Giochi. Un’infanzia in Transilvania (Vârstele jocului. Strada Cetății), publicată în traducere italiană la cunoscuta editură Voland din Roma, în traducerea lui Mauro Barindi. Evenimentul este susținut de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma.

Astfel, sâmbătă, 26 septembrie 2020, începând cu ora 16:00, pe pagina de Facebook a festivalului  literar: https://www.facebook.com/dialoghi, va avea loc prezentarea volumului Le età dei Giochi. Un’infanzia in Transilvania (2019, Voland, Roma), scris de Claudiu M. Florian și tradus de Mauro Barindi. La lansarea volumului, alături de autor, va participa traducătorul Mauro Barindi. Mai multe informații despre Festivalul Literar “I DIALOGHI DI TRANI” găsiți pe: www.idialoghiditrani.com

 

***

Despre carte și autor: Claudiu Mihail Florian s-a născut în 1969 la Rupea, județul Brașov, unde a trăit până la 11 ani. După gimnaziul și liceul urmate în Capitală, revine în Ardeal ca militar în termen (ciclul septembrie1988 – ianuarie 1990). Ulterior licențiat în Germanistică la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine de la Universitatea din București, Master în Științe Umaniste Interdisciplinare în Limba Germană, la UB și în Istorie Contemporană, la Bielefeld, Germania. În perioada studenției a tradus în limba română, din limbile engleză și germană, romane ale mai multor autori, între care Hermann Hesse și Sven Hassel. Este angajat al Ministerului Afacerilor Externe. A fost atașat cultural și de presă la Ambasada României la Berlin și prim-colaborator al Ambasadei României la Berna. În prezent este director al Institutului Cultural Român din Berlin. Romanul Vîrstele jocului. Strada Cetăţii a fost scris inițial în limba germană și a apărut în anul 2008 la Editura Transit, Berlin, cu titlul Zweieinhalb Störche – Roman einer Kindheit în Siebenbürgen (Două berze și jumătate – Romanul unei copilării în Transilvania).

 

Un roman al jocului istoriei cu individul. Totodată un roman despre descoperirea lumii și a propriei identități de către un puști de cinci-șase ani, într-un colț multietnic de Transilvania, în România anilor ’70. O continuă pendulare, din perspectiva copilului, pe alocuri plină de umor, între spații, epoci și culturi diferite. Lumea ce se dezvăluie celui mic este una marcată de noțiuni elementare și totuși contradictorii: totul se întâmplă „aici”, dar multe gânduri se îndreaptă către „Îngermania”; toți și toate sunt „de-mai-multe-feluri”, mai puțin copilul singur la părinți; rudele, fie ele oltenești, săsești sau mălurene, sunt altceva decât „ăștia”, executanții nevăzuți ai unei voințe dominante; omuleții din televizor pot vorbi tare și nestingherit, pe când cei din aparatul radio vorbesc doar într-ascuns și pe șoptite. Un roman despre origini și mentalități, propagandă și realități istorice, statornicie și emigrare, ocrotire și nesiguranță, integritate și compromis, într-o țară evoluând sub semnul independenței în plan extern și al oprimării interne (extras din prezentarea volumului pe site-ul editurii Polirom). Pentru romanul Vârstele jocului. Strada Cetății Claudiu M. Florian a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2016.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508