După o perioadă în care activitatea culturală și programul de cursuri s-au desfășurat exclusiv online, odată cu venirea toamnei Institutul Cervantes din București reia activitatea cu prezență, atât cea de cursuri, cât și cea de evenimente culturale.
„Am decis să reluăm contacul direct cu publicul și facem acest lucru respectând cu strictețe măsurile de siguranță și prevenție stabilite de autorități. Am implementat controlul accesului si am creat fluxuri de acces diferite pentru intrarea și ieșirea din spațiile noastre, precum și mijloace de dezinfecție pentru spații și persoane. Am adaptat numărul de locuri în interiorul sălilor destinate evenimentelor culturale în acord cu prevederile în vigoare, cât și în interiorul sălilor de curs – numărul de cursanți va fi între 5 și 7, în funcție de dimensiunea sălii de curs.
Am depus toate eforturile și speranțele pentru a pregăti acest nou început de curs academic, dar suntem conștienți că nu va fi ușor. Contăm nu doar pe colaborarea dumneavoastră, ci și pe empatie și implicare. Vă mulțumim și sperăm să vă revedem la sediul Institutului Cervantes, unde sunteți, ca întotdeauna, bineveniți”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervates din București.
Primul eveniment cu prezență, desfășurat în Sala de expoziții a Institutului Cervantes din București, va fi expoziția de fotografie cu titlul TRANSFĂGARĂȘAN, aparținând artiștilor spanioli Amaia Molinet și Eriz Moreno. Expoziția se va deschide pentru vizitare pe data de 2 octombrie, iar vernisajul, în prezența artiștilor, va avea loc în data de 6 octombrie; publicul va putea vizita expoziția până pe 16 noiembrie.
În paralel cu activitatea desfășurată la sediul Institutului din Bulevardul Elisabeta nr. 38, continuă și o serie de evenimente online, precum difuzarea mai multor serii de filme (selectii de la Festivalul de fim de dans FIVER, programul „Nuevas Cinefilias”, o selectie de scurtmetraje LGBTI, o serie de proiecții de film și literatură dedicate celebrării centenarului nașterii scriitorului uruguayan Mario Benedetti ș.a.), un recital de saxofón solo sustinut de tânărul muzician spaniol Borja Sanchez Solis.
De asemenea, în oferta din această toamnă a Institutului există și formula cursurilor de limbă desfășurate online, proiectată din dorința de a menține un grad ridicat de difuzare și de accesibilitate pentru toți cei interesați. Mai multe informații despre înscrierile la modulele din această toamnă ale cursurilor, pe site-ul Institutului Cervantes: https://bucarest.cervantes.es/ro/cursuri_spaniola/cursuri_generale_spaniola.htm.
Biblioteca nu va avea activitate cu prezență până la finalul acestui an. Toate solicitările legate de bibliotecă se vor face online, prin mesaj trimis la adresa de mail: bibbuc@cervantes.es.
Serviciul de relații cu publicul al Institutului se desfășoară online sau cu programare în prealabil, solicitată la următoarele adrese de mail: cursosbuc@cervantes.es, acx1buc@cervantes.es
Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în capitala țării noastre. Înființat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele unuia dintre cei mai celebri scriitori iberici, are ca scop declarat promovarea și predarea limbii spaniole și a face cunoscută cultura Spaniei și a țărilor de limba spaniolă.
pe Bd. Regina Eliisabeta nr 38, in cladirea Hotelului Cismigiu si dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi sală de expoziţii. În present, institutul este condus de Jorge Jimenez Zumalacarregui.
Institutul Cervantes din capitala țării noastre organizează, în colaborare cu diferite institutii locale și străine, activități culturale diverse atât literare, cât și muzicale sau de artă plastică, tocmai pentru a prezenta o panoramă variată a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotecă cu peste 25.000 volume, care constituie punctul de referință pentru cei ce folosesc limba spaniolă ca instrument de lucru.
Dincolo de promovarea limbii și culturii spaniole, Institutul Cervantes oferă posibilitatea organizării unor evenimente ce pot avea în prim-plan artiștii și cultura română, fie prin proiecte în care este direct implicat, fie prin punerea la dispoziție, prin inchirierea unor spații pe care le deține, precum Sala „Auditorium”, activități sau Sala de expoziții. În prezent, institutul este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui.