spot_img

Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România

Joi, în deschiderea oficială a ediției cu numărul IX a Festivalului Strada de C`Arte, în Aula Bibliotecii Universitare ”Carol I” din București a avut loc Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România pentru anul 2018. Diploma de Excelență a fost acordată dlui. prof. univ. dr. ing. Dan Șchiopu, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România, pentru întreaga activitate științifică și academică, precum și pentru împlinirea vârstei de 90 de ani.

 

Academia Oamenilor de Știință din România este continuatorul și unicul legatar al Academiei de Științe din România care a funcționat în perioada 1935-1948 și al Asociației Oamenilor de Știință din România, înființată prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 1012 din 30 mai 1956. În prezent, conducerea Academiei are următoarea componență: Adrian Badea, președinte; Doina Banciu, vicepreședinte; Delion Doru-Sabin, vicepreședinte; Andea Petru, secretar științific.

Premii:

Secțiunea științe matematice

Premiul ”Dimitrie Pompeiu” a mers la Constantin P. Niculescu și Lars-Erik Persson pentru cartea ”Convex Functions and Their Applications”, CMS Books in Mathematics vol. 23, XVII + 415 pp, Springer International Publishing AG, 2018.

 

Secțiunea Științe Fizice

Premiul ”Șerban Țițeica”: Dumitru Mihalache, Virgil Băran, Bogdan Constantinescu, Onuc Cozar, Dan Dascălu, Alexandru I. Nicolin, Aureliu Săndulescu, pentru lucrarea ”The Founders of Modern Physics in Romania as Seen from the Archive of Revue Roumanie de Physique”, publicată în Romanian Journal of Physics, vol. 63, 113, la Editura Academiei Române, București, 2018.

 

Secțiunea Științe Tehnice

Premiul ”Hermann Oberth” a fost acordat lui Tudor Deaconescu pentru cartea ”Pneumatică aplicată”, Editura Lux Libris, Brașov, 2018.

Premiul ”Martin Bercovici” a fost acordat lui Mircea Ignat pentru cartea ”Initiation into the Scientific Research”, Editura Electra, București, 2018.

Premiul ”Gogu Constantinescu” a fost oferit lui Radu Cornescu pentru cartea ”Arh. Victor Ștephănescu între stilul nțional și modernism”, Editura ”Andrei Șaguna”, București, 2018.

 

Secțiunea Științe Economice, Juridice, Sociologie

Premiul ”Anghel Rugină” a fost acordat Alinei Mihaela Dima (editor) pentru cartea ”Doing Business in Europe: Economic Integration Processes, Policies and the Business Enviroment”, Springer International Publishing AG, 2018.

Premiul ”Tudor Popescu” a mers către Verginia Vedinaș pentru cartea ”Tratat teoretic și practic de drept administrativ, vol. I-II”, Editura Universul Juridic, București, 2018.

 

Secțiunea Filosofie, Teologie și Psihologie

Premiul ”Constantin Noica” a fost primit de către Adrian Gorun pentru cartea ”Pedagogie și doctrine pedagogice”, Editura Universitaria, Craiova, 2018.

 

Secțiunea Științe Istorice și Arheologice

Premiul ”Gheorghe Buzatu” pentru anul 2018 le-a revenit lui Valeriu Avram și Marius-Adrian Nicoară, pentru cartea ”În zbor, spre Marea Unire”, Editura Alpha MDN, Buzău, 2018.

Premiul ”Grigore Gafencu” i-a fost acordat lui Iulian Rusanovschi pentru cartea ”Războiul monumentelor. Soarta monumentelor din Basarabia, Bucovina de Nord și Transnistria din perioada 1918-1944”, Editura Cu Drag, Chișinău, 2018.

Premiul ”Dimitrie Cantemir” a fost primit de Ioan Vlad pentru cartea ”Brașovul și Marea Unire”, vol. I-III, Editura Pastel, Brașov, 2018.

Premiul ”Andrei Oțetea” le-a fost acordat lui Ioan Cristescu, Mireille Rădoi și Adinei Berciu Drăghicescu pentru volumul ”Eroinele României Mari. Destine din linia întâi”, apărut la Editura Muzeului Național al Literaturii Române, în 2018.

Premiul ”Aurelian Sacerdoțeanu” i-a revenit lui Laurențiu-Ștefan Szemkovics pentru cartea ”Documente de la Constantin Brâncoveanu referitoare la Mănăstirea Brâncoveni și la localități din județele Olt și Romanați (1688-1713)”, apărută la Editura Episcopiei Slatinei și Romanaților, Slatina, 2018.

 

Secțiunea Știința și Tehnologia Informației

Premiul ”Ștefan Odobleja” le-a fost acordat editoarei Ruby Srivastava pentru cartea ”Recent Development in Optoelectronic Devices” și Andreei Rodica Sterian pentru capitolul ”Nonlinear Dynamics in Optoelectronic Structures with Quantum Well”, Editura InterchOpen, 2018.

 

Secțiunea Științe Militare

Premiul ”Mareșal Constantin Prezan” le-a revenit lui Florian Tucă, Cristache Gheorghe și Eugen Siteanu pentru cartea Monumente și însemne memoriale dedicate eroilor români din Marele Război de Reîntregire Națională”, Editura Academiei Oamenilor de Știință din România, București, 2018.

Premiul ”Valentin Arsenie” a fost acordat lui Gheorghe Boaru și Iulian Marius Iorga pentru cartea ”Securitatea sistemelor informaționale militare”, Editura Universității de Apărare Națională ”Carol I”, București, 2018.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508