La Editura Betta, din Bucureşti, a apărut volumul de versuri “Focuri stinse”, de Constantin Pădureanu.
Autorul craiovean a absolvit Facultatea de Jurnalism și a fost coleg cu Aurelian Titu Dumitrescu și Radu Vida. Pe 18 februarie 1977 a publicat articolul ”Maistrul Constantin Gachi” în ziarul ” Înainte” din Craiova. În timpul facultății a frecventat cenaclurile literare, celebre în epocă, și a publicat: articole, însemnări, reportaje, povestiri și interviuri în ziarele naționale și revistele literare. A citit proză în cenaclul ” Ramuri”, condus de Marin Sorescu, și a fost prezentat de Gabriel Chifu. A debutat în revista ” Ramuri”, nr.7 din 15 iulie 1986, cu povestirea ”Fântâna”și a fost ajutat de Mircea Ciobanu să debuteze, în 1986, în culegerea de Proză scurtă a tinerilor scriitori. Debut ‘86 la Editura Cartea Românească. A scris şi publicat 19 volume de povestiri şi nuvele, romane, versuri, interviuri, teatru şi însemnări de călătorie din Israel şi Grecia (Muntele Athos).
A lucrat ca redactor principal la ziarul „Înainte” Craiova şi la săptămânalul naţional „Pădurea Noastră”, corespondent la „Tineretul liber” şi”Curierul Naţional” şi, în prezent, redactor-şef la revista „Noul Literator”. Este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Asociației Culturale de Prietenie România-Israel, membru al Asociației Ziariștilor și Editorilor Creștini, membru fondator al Societății Scriitorilor Olteni, președinte al Asociației Culturale ”Noul Literator” Craiova, membru al Clubului Dramaturgilor și al SpectActorilor Craioveni.
A fost inclus în antologii şi a fost tradus în limbile franceză, germană, spaniolă şi engleză. A obţinut diplome de excelenţă şi premii naţionale şi internaţionale.
Acad. Liviu PENDEFUNDA: „(…) Poetul procedează… la o desacralizare a limbajului poetic, dar şi a lumii pe care o evocă… Ludicul şi parodia, defalcarea între formele diferite de cultură, inserţia fascinantă a stilurilor si tradiţiilor din trecut, naraţiuni ce pun sub semnul întrebării concepte tradiţionale,… comentarii analitice referitoare la politica actuală cu rezonanţe asupra vieţii sătenilor(…)”
Geo VASILE: „(…) Poezia lui Constantin Pădureanu reușește să fie o poezie-povestire, un repertoriu de scene și scenarii,… bazat pe fapte esenţiale şi cât e cu putinţă de clare, simple şi obiective, în opoziţie cu poezia abstractă a surrealiștilor, oniricilor sau ermeticilor noștri… limbaj amprentat de naturaleţe, asemănător celui lansat în poezia italiană de Cesare Pavese. (…)”
Mihai ANTONESCU: „(…) Ceva lăuntric ne îndeamnă să credem că scriitorul Constantin Pădureanu şi-a ales loc de popas şi vremelnică hodină în căuşul unei metafore absolut extraordinare, cum ar fi ideea de nemoarte într-un grai nepereche şi fără stingere cu adevărat vreodată (…)”
Florentin POPESCU: „(…) dl. Constantin Pădureanu…a avut-are în vedere… scoaterea în evidenţă a unor fapte, elemente, întâmplări… din zona Olteniei natale dintr-un anume loc al acestei părţi de Românie: Rudarii Olteniei… spaţiu de nesecate şi pline de umor subiecte, pe care le traspune liric într-un soi de „povestioare”ce te cuceresc din capul locului („)