Joi, 6 august 2020, de la ora 19:00, pe scena din fața Filarmonicii de Stat din Sibiu va avea loc concertul “Past Forward” susținut de doi dintre cei mai apreciați ambasadori culturali ai României pe scenele muzicii clasice internaționale: violoncelistul Valentin Răduțiu și contrabasistul Petru Iuga. Cu inspirația cetăților fortificate din Sudul Transilvaniei unde cei doi artiști au fost invitați să susțină masterclassuri, programul concertului va pune în dialog compoziții care au inovat de-a lungul istoriei alături de lucrări din repertoriul recent, cuprinzând inclusiv muzică de film. Astfel, conceptul de “Past Forward” este o invitație pentru publicul sibian de a redescoperi sunetul muzicii pentru violoncel și contrabas într-un context spectaculos. Din program fac parte opusuri de G. Rossini, N. Paganini, B. Bartók și W.K. Lindemann. Alături de Valentin Răduțiu și Petru Iuga vor urca pe scenă tineri instrumentiști care au studiat alături de cei doi la Academia ICon Arts, fiind susținută astfel următoarea generație de artiști, în completarea conceptului de “Past Forward”.
Intrarea va fi liberă, prin rezervare la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Sibiu: 0735.566.486. “Past Forward” este un proiect cultural organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și cofinanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.
Petru Iuga este profesor la Universitatea de Muzică și Arte din Mannheim, Gerrmania, precum și la l’HEMU Lausanne, Elveția. Având studiile de bază în România, a fost ales de Yehudi Menuhin să studieze la International Menuhin Music Academy din Gstaad. Continuându-și studiile la Hochschule der Kuenste-Bern și la Conservatoire National Superieur de Musique din Paris, a devenit membru al Ensemble Orchestral de Paris și prim-contrabasist la Munich Chamber Orchestra. Petru Iuga a fost, de asemenea solist contrabasist invitat la London Symphony Orchestra.
A câștigat numeroase premii la competiții internaționale, printer care se numără Locul I la International Double Bass Competition în Markneukirchen, Germania (1999) și la Capbreton International Double Bass Competition în Franța (2001).
Petru Iuga a concertat în calitate de solist cu majoritatea orchestrelor europene iar în anul 2009 a înregistrat un CD alături de Carmina Quartet.
Apreciat de Süddeutsche Zeitung pentru „tonul masculin caracteristic, pasionat și interesant” și considerat „unul dintre cei mai talentați violonceliști ai zilelor noastre” (Süddeutsche Zeitung), violoncelistul Valentin Răduțiu s-a născut la München și a primit primele sale lecții de violoncel de la tatăl său, la vârsta de șase ani. Ulterior a studiat la Salzburg, Viena și Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.
Un violoncelist important al generației sale, Valentin Răduțiu a debutat recent cu Deutsche Kammerphilharmonie și Concertul pentru violoncel de Schumann la „Glocke” Bremen, Concertul nr 1 al lui Shostakovitch cu Filarmonica Cehă la Festivalul Enescu 2017 din București, Concertul de violoncel al lui Laló cu Opera de Marseille și dirijorul Lawrence Foster, precum și cu Orchestra Simfonică din Ierusalim și Chen Zimbalista.
Valentin Raduțiu a câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, a fost premiat de mai multe ori în cadrul Concursului „Jugend musiziert” și la Concursul Dotzauer de la Dresda și a obținut premiul I la Concursul internațional Karl Davidov din Riga. În 2011 i-a fost oferit premiul Music of German Business, unul dintre cele mai importante premii pentru tinerii muzicieni din Germania. În 2012, Valentin Răduțiu a câștigat premiul II la Concursul internațional George Enescu din București.
Valentin Radutiu a concertat alături de reputate orchestre precum Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Deutsche Radiophilharmonie Saarbrücken, Symphonieorchester al MDR Leipzig și SWR Stuttgart, Münchener Kammerorchester, Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonicii George Enescu și Orchestra Națională Radio din București Orchestra Națională Simfonică din Letonia, Hong Kong Sinfonietta, Praga Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Württembergisches Kammerorchester Heilbronn și World Youth Symphony Orchestra.
Răduțiu a lansat mai multe CD-uri: Pe lângă CD-ul de debut din 2011, a înregistrat un album cu lucrări franceze de Lalo, Ravel și Magnard; lansarea din 2014 a lucrărilor integrale pentru violoncel și pian de George Enescu cu Per Rundberg a fost lăudată de critici și considerate o înregistrare de referință (Haenssler Classic). Colaborarea intensă a lui Răduțiu cu compozitorul și dirijorul Peter Ruzicka este marcată de înregistrarea sa în premieră a Concertului pentru violoncel și muzica de cameră a lui Ruzicka.
În 2015, a fost lansat albumul lui Valentin Răduțiu „Remembering the rain” cu pianistul de jazz Benjamin Schaefer, în 2016 un CD cu Münchner Kammerorchester și Concertele pentru violoncel de Haydn, CPE Bach și Mozart, și cel mai recent, Concerte pentru violoncel de Haydn, Christian Bach și Janson cu Württembergisches Kammerorchester Heilbronn.
În 2016, Valentin Răduțiu a fost invitat ca profesor la Hochschule für Musik und Theater Rostock, iar în 2019 a fost numit șef de partidă pentru violoncel I al Deutsches Symphonieorchester Berlin.