Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 16.00-19.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), va avea loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XII-a, difuzat în direct de Radio România Cultural. 22 de nume importante din generaţii şi geografii literare diferite vor susține lecturi publice de câte 5 minute. Sunt invitate 11 poete: Ioana Crăciunescu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Ioana Greceanu, Cătălina Matei, Rozana Mihalache, Iulia Pană, Alina Purcaru, Andra Rotaru, Amelia Stănescu și Florina Zaharia. Sunt invitați 11 poeți: Romulus Bucur, Teodor Dună, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Luca Ștefan Ouatu, Ioan Matiuț, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu și Robert Șerban. Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului sunt Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru. Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Coproducător: Radio România Cultural. Proiect cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Revista Observator cultural și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii media ai evenimentului. Eveniment cinstit de COTNARI!
„Condițiile speciale de prevenire a COVID 19 ne pun în situația de a oferi publicului interesat de Maratonul de Poezie și Jazz doar transmisiunea în direct pe Radio România Cultural, luni, 31 august 2020, între orele 16.00-19.00, și transmisiunea online a evenimentului. Vă mulțumesc pentru înțelegere.”, a declarat Dan Mircea Cipariu.
Continuăm seria de interviuri a Maratonului de Poezie și Jazz cu scriitoarea Mina Decu:
În urmă cu 12 ani se lansa Maratonul de Poezie și Jazz. De-a lungul timpului, s-au succedat poeți și muzicieni contemporani, iar evenimentul a căpătat amploare. Care sunt primele imagini la care te gândești acum când spui Maratonul de Poezie și Jazz?
Zi Zoom, ştii ce spun, dacă mă întrebi de imagini de-acum?!
Iar altfel, Dan Mircea Cipariu pe un scaun, cu poeți perindându-se pe lângă el şi recitându-şi versurile albe sau colorate şi prezența Mariei Răducanu care suspendă totul şi orice cu (şi nu numai) vocea ei.
De la ediție la ediție, acest eveniment a adus pe scenă poeți și muzicieni într-un format care atrage un public divers, atât pe cel prezent la fața locului, cât și pe cel care ascultă transmisiunea live, la Radio România Cultural. Crezi că acest format de spectacol va influența modul în care vor fi gândite alte evenimente, în spațiul real sau virtual, în viitor?
Cu siguranță, din păcate, pe de-o parte, pentru că om lângă om şi față către față e cel mai bine şi de dorit, pe de altă parte, din fericire, pentru că te obligă să gândeşti noi modalități de desfăşurare şi, cumva, îți oferă, parcă o mai mare libertate.
În plină pandemie, fiecare poet invitat la Maraton va citi, timp de cinci minute, în direct la Radio România Cultural, poeme inedite sau deja publicate. Tu ce ai ales?
Cred că doar inedite.
Ai scris în aceste luni în care distanțarea socială a trebuit să fie adoptată de noi toți? Unii dintre participanții la Maraton au trăit și timpuri cu alte restricții, alții acum s-au confruntat pentru prima dată cu îngrădiri ale libertății.
Am scris mai puțin decât am rescris.
Uneori, scrisul se află în centrul vieții, iar alteori nu mai poate ocupa acest loc. Ai trăit perioade mai bizare decât cele de acum?
Oh, da, desigur, dacă de bizar e vorba. Faptul că am fost „închişi” a fost o uşurare pentru mine, care nu sunt o ființă atât de socială pe cât pot părea. Bineînțeles că m-am gândit şi încă mă gândesc la cauzele şi urmările acestei „închideri”, dar am preferat şi prefer să le păstrez undeva în subsidiar şi lucrez la inactivarea lor prin activitatea sporită de care progresiv încep să dau dovadă (glumesc. sau nu.).
Cum refaci relația izolare/alienare – scris – spațiu exterior?
Cum scrisul meu porneşte deseori de la frânturi de imagini şi sunete, deci de la frânturi de viață, aş putea spune că ar fi putut fi un răsfățat în această perioadă, putându-se hrăni doar cu esențe, în ideea în care spațiul extern era oferit doar fracturat şi sacadat. Aş putea spune, dar o şi spun? Încă nu ştiu.
Un loc – imaginar ori real – unde-ți dorești să poți scrie sau citi în curând ar fi…
Sonora.
Osana
aş vrea să îi vorbesc preotului despre tine
să-i spun că spinarea asinului n-a fost nicicând mai bine îngrijită
dar mă loveşte în obraz cu flori şi mă îndeamnă la mântuire
pe măgarul ăla nu e nimeni părinte
mă trage de păr sub pretext că mă miruie
ar fi vrut să i se ştie iubirea
nu voia osanale dar nu şi-a dorit niciodată lipsa luminii din privire
era uşor părinte te asigur că măgarul nici nu-l simțea călare
nu despre animal e vorba
să poarte şi el şi el coroanele pe cap
îl iubea pe dumnezeu părinte
să se înfățişeze în fața lui cu cealaltă iubire era inima lui bătând nestrânsă cuprinsă doar fără teama
negării
preotul îmi face semn să tac
îşi întinde mâna dreaptă peste capul meu
şi din palmă i se rostogolesc cuvinte grele care zboară ca nişte cununi aruncate spre cel care pare că
nu mai vine
afară
_
Mina Decu (n. 15 aprilie 1983), masterandă în Filosofie şi în Studii Europene, fost profesor de Studii Socio-Umane, actual librar, traducător şi poet debutant.
Cartea ei de debut, Desprindere, apărută la Editura Charmides, în 2018, a luat următoarele premii:
– Premiul Național pentru Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum;
– Premiul „Tânărul poet al anului 2018”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori
– Premiul pentru debut în cadrul Festivalului National de Poezie „Colocviile George Coșbuc”
– Premiul APLER pentru debut editorial în anul 2018.